Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας «βλέπει» η ΕΤΕ

Θετικά μηνύματα για την ανάκαμψη στέλνει η τελευταία πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας, που διαπιστώνει διψήφια αύξηση του ΑΕΠ τον Απρίλιο – Μάιο, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι τελευταίες, ανεπίσημες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και κατά περίπου 11% τον Μάιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και κατά περίπου 11% τον Μάιο.

της Ειρήνης Χρυσολωρά

Θετικά μηνύματα για την ανάκαμψη στέλνει η τελευταία πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας, που διαπιστώνει διψήφια αύξηση του ΑΕΠ τον Απρίλιο – Μάιο, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι τελευταίες, ανεπίσημες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και κατά περίπου 11% τον Μάιο. Ετσι, η διαφαινόμενη τάση όσον αφορά το β΄ τρίμηνο είναι για αύξηση του ΑΕΠ με περίπου διψήφιο ρυθμό.

Οσο για το πρώτο τρίμηνο, η επικαιροποίηση των στοιχείων της δείχνει μείωση του ΑΕΠ κατά λιγότερο από 7,5% σε ετήσια βάση, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της, τον Μάρτιο, για μείωση κατά 9,5%. Σε τριμηνιαία βάση, για το πρώτο τρίμηνο προβλέπεται αύξηση 1%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της Εθνικής θεωρούν ότι ενισχύεται η πιθανότητα η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να υπερβεί το 4,7% που προβλέπει το βασικό της σενάριο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου.

Αλλά και ο ΟΟΣΑ στο Weekly Tracker of GDP, που διατυπώνει προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο, αν και ανεπίσημες, χρησιμοποιώντας μεθόδους της τεχνητής νοημοσύνης και των τάσεων της Google προβλέπει αυτή τη στιγμή ανάκαμψη 8,1% το β΄ τρίμηνο και περιορίζει την εκτίμησή του για ύφεση σε ετήσια βάση σε 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση προβλέπει αύξηση το πρώτο τρίμηνο 1,2%. Το λεγόμενο consensus των επενδυτών, εξάλλου, αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο είχαμε ύφεση 9,2% και το β΄ τρίμηνο αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%. «Τα διαθέσιμα έως τώρα δεδομένα οικονομικών δεικτών για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου δείχνουν έντονα θετική αντίδραση της οικονομικής δραστηριότητας στην άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, προμηνύοντας ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2021», αναφέρει η ανάλυση της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας).

Βεβαίως, η έντονη ανάκαμψη του ΑΕΠ τον Απρίλιο – Μάιο αντανακλά τη χαμηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα όμως, όπως επισημαίνει η ανάλυση, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης ενός μεγάλου αριθμού δεικτών υψηλής συχνότητας. Συγκεκριμένα:

• Τα στοιχεία της Google αποτύπωσαν έντονη αύξηση της κινητικότητας, κατόπιν της χαλάρωσης των περιορισμών σε χώρους λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας.

• Οι καθαρές ροές προσλήψεων μισθωτών αυξήθηκαν, κυρίως στους τομείς παροχής υπηρεσιών, εστίασης, διαμονής και υγείας.

• Πρώιμα σημάδια αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας έγιναν εμφανή τον Απρίλιο, πριν ακόμα το επίσημο άνοιγμα του τομέα στις 15 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται αύξηση των διεθνών πτήσεων.

• Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Απρίλιο για τρίτο συνεχή μήνα, στις 97,9 μονάδες – υψηλό 12 μηνών.

• Οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων ιδιωτικής χρήσης αυξήθηκαν.

• Ο βιομηχανικός τομέας παρέμεινε ανθεκτικός.

• Τα φορολογικά έσοδα επιβεβαίωσαν την ανοδική τάση στην οικονομική δραστηριότητα.

• Η αξία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών επιταχύνθηκε.

Η Εθνική σημειώνει ότι η εκτίμησή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% φέτος ή και υψηλότερα, ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση τουριστικών εσόδων 80%, αλλά 55% χαμηλότερα από το 2019. Εκτιμάται ότι από το τρίτο τρίμηνο και μετά, θα υπερδιπλασιαστεί η τουριστική κίνηση.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις προσωρινές εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου στις 4 Ιουνίου.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αναζητώντας τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες

Από: EBR

Η κίνηση Τζο Μπάιντεν να διαθέσει 500 εκατομμύρια δόσεις, σε χώρες που αδυνατούν να τις προμηθευτούν, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη κίνηση των Ευρωπαίων, πέρα από την αλληλεγγύη που εκφράζουν, έχουν και μια σκοπιμότητα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Ντεμπούτο» για το πρώτο ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

«Ντεμπούτο» για το πρώτο ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου του Ταμείου Ανάκαμψης – Ξεκινά σήμερα η πώληση του ομολόγου

Οικονομία

Γιατί τα πάντα ακριβαίνουν: Η απάντηση κρύβεται σε ένα κοντέινερ από την Κίνα

Γιατί τα πάντα ακριβαίνουν: Η απάντηση κρύβεται σε ένα κοντέινερ από την Κίνα

Η μεταφορά ενός κοντέινερ 12 μέτρων με εμπορεύματα από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ κοστίζει πλέον ακριβότερα από ποτέ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron