Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι μόνον το περιβάλλον

Σύμφωνα με τον ευρύτερο ορισμό της βιώσιμης ανάπτυξης, πρόκειται γενικά για την ικανότητα για μακροπρόθεσμη διατήρηση και δεν περιορίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021

«Από άποψη επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να υποστηριχθεί ότι βιωσιμότητα σημαίνει μείωση δαπανών - συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών δαπανών - με κάθε δυνατή μορφή, ώστε να διευκολυνθούν η μακροζωία και η ανταγωνιστικότητα.»
«Από άποψη επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να υποστηριχθεί ότι βιωσιμότητα σημαίνει μείωση δαπανών - συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών δαπανών - με κάθε δυνατή μορφή, ώστε να διευκολυνθούν η μακροζωία και η ανταγωνιστικότητα.»

του Jonathan T Scott*

Οπωσδήποτε, το περιβάλλον οφείλει να έχει προτεραιότητα στις ευαισθησίες όλων μας, για τον απλό λόγο ότι κάθε πόρος επιχειρηματικής δραστηριότητας (και ζωής) προέρχεται από αυτό. Με αυτό το δεδομένο, το να επικεντρώνει κανείς μόνο στις περιβαλλοντικές πτυχές της βιωσιμότητας αποτελεί ταυτόχρονα κοντόφθαλμη και προκατειλημμένη αντιμετώπιση. Επομένως αξίζει να σημειωθεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνει το νομικό, χρηματοοικονομικό, οικονομικό, βιομηχανικό, κοινωνικό και συμπεριφορικό πεδίο, καθώς και το περιβάλλον. Από άποψη επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να υποστηριχθεί ότι βιωσιμότητα σημαίνει μείωση δαπανών - συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών δαπανών - με κάθε δυνατή μορφή, ώστε να διευκολυνθούν η μακροζωία και η ανταγωνιστικότητα. Τέτοιες δαπάνες περιλαμβάνουν τις δαπάνες της βραχυπρόθεσμης σκέψης, τα προβλήματα και τις δαπάνες που συνδέονται με τα απόβλητα, το ανοδικό κόστος των πρώτων υλών, τα ελλείμματα των πόρων, το κόστος που δημιουργείται ή επιδεινώνεται από τα καλοσχεδιασμένα προϊόντα και τις διαδικασίες παραγωγής, οι δαπάνες της κλιματικής αλλαγής (όπως ζημία σε ιδιοκτησίες και καταστροφή καλλιεργειών), αλλά και το κόστος της ανεργίας και της υποαπασχόλησης.

Αρκετά χρόνια πριν δημιούργησα μια παρήχηση χρησιμοποιώντας επτά λέξεις (που όλες ξεκινούν με το γράμμα Π), προκειμένου να περιγράψω τις πτυχές της βιωσιμότητας που σχετίζονται με τη μείωση των απορριμμάτων σε ένα πλαίσιο επιχειρηματικής εφαρμογής και την αλληλεπίδραση που ασκούν. Οι παρηχήσεις δεν είναι ποτέ τέλειες. Εντούτοις, το πρότυπο 7-1 έχει αποδειχθεί χρήσιμο τόσο μέσα όσο έξω από τη διδακτική διαδικασία και έτσι έχει χρησιμοποιηθεί για να θεμελιώσει αυτόν τον οδηγό.

Εν συντομία, τα 7-Π είναι τα ακόλουθα:

Προετοιμασία. Αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή (σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο), καθώς και για την αποδοχή του εύρους και του βάθους της βιωσιμότητας (περιλαμβάνονται όλες οι οικονομικές επιπτώσεις και το γεγονός ότι βιωσιμότητα δε σημαίνει ανεξαρτησία).

Προστασία/ συντήρηση. Αυτή η έννοια καλύπτει δύο πεδία: εσωτερικό (συλλογή και επίδειξη μέτρησης σε πραγματικό χρόνο) και εξωτερικό (προλαβαίνοντας τις εξελίξεις στο επίπεδο της νομοθεσίας, των τάσεων και της προόδου γενικά).

Πορεία διαδικασίες. Βιώσιμα συστήματα εμπιστοσύνης, φιλοσοφίες, επιχειρησιακά πρότυπα και σχέδια σκέψης που βοηθούν την αντιστοίχιση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις απαιτήσεις των πελατών, τις θεμελιώδεις ικανότητες και τις βέλτιστες πρακτικές.

Πρόσωπα. Αναγνώριση της σημασίας της εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης, ώστε να αποφευχθεί επιμελώς η σπατάλη των ανθρώπινων πόρων. Εδώ περιλαμβάνονται: εργαζόμενοι (που επιζητούν την ασφάλεια και την παρακίνηση), συμμέτοχοι (που επιδιώκουν απόδοση της επένδυσής τους), πελάτες (που επιθυμούν προϊόντα με ασφάλεια και αξία), και η παγκόσμια κοινότητα.

Περιοχή. Τοποθετήστε τα κτίρια και τις θέσεις, όπου η εργασία εκτελείται ή/και τα προϊόντα πωλούνται.

Προϊόν. Αγαθά και υπηρεσίες προϊόντων που είναι απαλλαγμένα από περιττά απόβλητα («μη προϊόν») και τοξίνες - και σχεδιασμένα έτσι ώστε τα υλικά, η ενέργεια, και το εργατικό δυναμικό που περιλαμβάνουν τα προϊόντα και το περίβλημά τους, να αντιμετωπίζονται ως επενδύσεις και να επαναχρησιμοποιούνται διαρκώς.

Παραγωγή. Οι φυσικές, μηχανικές, βιολογικές, και χημικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται, για να μετασχηματίσουν τις πρώτες ύλες σε προϊόντα ή υπηρεσίες - και να τα μεταφέρουν.

*διεθνής ομιλητής, διευθυντής και επικεφαλής επιχειρήσεων με πάνω από 25 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σε οκτώ διαφορετικές χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κολοσσοί του Διαδικτύου, ο Τύπος, η διακίνηση της πληροφορίας

Από: EBR

Ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν αναπτύχθηκε εντονότατος διάλογος σε όλη την Ευρώπη με αφορμή την οδηγία 790/2019 της Ε.Ε. για την ενιαία ψηφιακή αγορά

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Ντεμπούτο» για το πρώτο ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

«Ντεμπούτο» για το πρώτο ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου του Ταμείου Ανάκαμψης – Ξεκινά σήμερα η πώληση του ομολόγου

Οικονομία

Γιατί τα πάντα ακριβαίνουν: Η απάντηση κρύβεται σε ένα κοντέινερ από την Κίνα

Γιατί τα πάντα ακριβαίνουν: Η απάντηση κρύβεται σε ένα κοντέινερ από την Κίνα

Η μεταφορά ενός κοντέινερ 12 μέτρων με εμπορεύματα από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ κοστίζει πλέον ακριβότερα από ποτέ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron