Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

ΟΟΣΑ: Αναθεώρηση προς τα πάνω της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης λόγω εμβολίων

Η επέκταση των εμβολιασμών στις αναπτυγμένες οικονομίες ωθεί σε αναθεώρηση προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021

Για την ευρωζώνη η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει άλμα 4,3% φέτος αντί του 3,9% που προβλεπόταν, και 4,4% το 2022 αντί του 3,8% βάσει της έκθεσης του Μαρτίου.
Για την ευρωζώνη η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει άλμα 4,3% φέτος αντί του 3,9% που προβλεπόταν, και 4,4% το 2022 αντί του 3,8% βάσει της έκθεσης του Μαρτίου.

Η επέκταση των εμβολιασμών στις αναπτυγμένες οικονομίες ωθεί σε αναθεώρηση προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία, με βάση την έκθεση που δημοσίευσε ο οργανισμός τη Δευτέρα.

Η νέα εκτίμηση του ΟΟΣΑ για το παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν φέτος αναθεωρήθηκε σε αύξηση κατά 5,8% από το 2020, έναντι +5,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη τον Μάρτιο. Ακόμη σημαντικότερη η αναθεώρηση για το 2022, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,4%παγκοσμίως, έναντι 4% τον Μάρτιο.

Για την ευρωζώνη η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει άλμα 4,3% φέτος αντί του 3,9% που προβλεπόταν, και 4,4% το 2022 αντί του 3,8% βάσει της έκθεσης του Μαρτίου. Πιο ισορροπημένες είναι οι αναθεωρήσεις για το αμερικανικό ΑΕΠ, με το 6,5% για φέτος να γίνεται 6,9%, αλλά για το 2022 το 5% να περικόπτεται στο 3,6%.

«Τα αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού σε πολλές χώρες σημαίνουν ότι οι σημερινές προβλέψεις είναι περισσότερο υποσχόμενες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της καταστροφικής πανδημίας», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γουρία.

«Ωστόσο για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο ο εμβολιασμός παραμένει μια μακρινή προοπτική. Γι’ αυτό καλούμε επειγόντως για αύξηση της παραγωγής και για δίκαιη διανομή των εμβολίων», πρόσθεσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ παραμένει στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ σε έναν χρόνο, δηλαδή στα μέσα του 2022, όπως και οι περισσότερες χώρες στην ευρωζώνη.
Αναθεωρείται η πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη στο 3,8%, έναντι 3,4% τον Μάρτιο, που πάντως υπολείπεται των εκτιμήσεων άλλων οργανισμών και οίκων. Για το 2022 αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 5%.

H Ελλάδα μάλιστα σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε ετήσια βάση, φθάνοντας το 13,6%, την ώρα που η συρρίκνωση του τουρισμού υποχρέωνε τις εξαγωγές υπηρεσιών σε πτώση 55,6% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε ότι οι εκτιμήσεις «αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι και αυτή η έκθεση εκτιμά πως «η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέρυσι στο ΑΕΠ της».

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αναζητώντας τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες

Από: EBR

Η κίνηση Τζο Μπάιντεν να διαθέσει 500 εκατομμύρια δόσεις, σε χώρες που αδυνατούν να τις προμηθευτούν, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη κίνηση των Ευρωπαίων, πέρα από την αλληλεγγύη που εκφράζουν, έχουν και μια σκοπιμότητα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Αυξάνονται οι υβριδικές απειλές και οι κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές στην Ευρώπη

Αυξάνονται οι υβριδικές απειλές και οι κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές στην Ευρώπη

Tην ενίσχυση της ασφάλειας για την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο θέλει η Ευρώπη, σε μια χρονική συγκυρία που η νόσος COVID-19 αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα τα τρωτά σημεία στην κυβερνοασφάλεια

Οικονομία

Η πανδημία «ξέπλυνε» το μαύρο χρήμα

Η πανδημία «ξέπλυνε» το μαύρο χρήμα

Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ τα μετρητά στην αγορά από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε το lockdown έως τον φετινό Απρίλιο

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron