Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

250.000 θέσεις για data scientists θα ανοίξουν στην Ευρώπη μέχρι το 2024

Περισσότερο παραίτητες από ποτέ έχει κάνει η πανδημική κρίση τις τεχνολογικές δεξιότητες για τους εργαζομένους

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 1 Ιουνίου 2021

«50 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία και αναμένεται να δημιουργηθούν παγκοσμίως ως το 2030».
«50 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία και αναμένεται να δημιουργηθούν παγκοσμίως ως το 2030».

της Νατάσας Φραγκούλη

Περισσότερο παραίτητες από ποτέ έχει κάνει η πανδημική κρίση τις τεχνολογικές δεξιότητες για τους εργαζομένους. Τουλάχιστον 50 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία αναμένεται να δημιουργηθούν, παγκοσμίως, ως το 2030. Στο μεταξύ, μόνο 250.000 θέσεις για data scientists θα ανοίξουν στην Ευρώπη μέχρι το 2024.

Η έρευνα των τάσεων Ανθρώπινου Κεφαλαίου της Deloitte (Human Capital Trends) επιβεβαιώνει ότι τα επαγγέλματα του μέλλοντος θα ανήκουν όλο και περισσότερο στην κατηγορία των “Υπερ-επαγγελμάτων” (Superjobs). Τα “Υπερ-επαγγέλματα”, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, συνδυάζουν τη χρήση τεχνολογίας με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ, τα “υπερ-επαγγέλματα” διατρέχουν μικρότερο ρίσκο αυτοματοποίησης λόγω του συνδυαστικού χαρακτήρα τους. Αυτός περιλαμβάνει και τεχνικές δεξιότητες, όπως η γνώση προγραμματισμού και ανάλυσης δεδομένων, αλλά ταυτόχρονα και πιο soft ικανότητες, όπως η επικοινωνία, η συνεργατικότητα και η φαντασία.

“Οι εργασιακοί ρόλοι του μέλλοντος αναμένεται να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία. Ωστόσο, εξέχουσες ανθρώπινες ικανότητες, όπως η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, ο σχεδιασμός, αλλά και η επίλυση προβλημάτων θα αποτελέσουν απαραίτητα εφόδια για την διεκπεραίωση της εργασίας του μέλλοντος και ως εκ τούτου είναι σημαντικό και τα άτομα και οι επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν τη σημασία τους”, τονίζει η μελέτη.

Επανα-προσδιορισμός

Την ίδια στιγμή, που η ίδια η φύση της εργασίας βρίσκεται υπό ραγδαία ψηφιοποίηση για τους εργαζόμενους, αλλάζει άρδην και το τοπίο στο εσωτερικό των ίδιων των επιχειρήσεων. Το 87% των οργανισμών, παγκοσμίως, πιστεύει ότι η ψηφιοποίηση θα διαταράξει τον κλάδο τους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 92% κρίνει ότι δεν είναι σωστά δομημένοι, για να λειτουργούν σε αυτό το νέο περιβάλλον και μόνο το 6% αυτών κρίνει ότι είναι “agile” σήμερα.

“Το περιβάλλον αλλάζει ραγδαία και η προσαρμοστικότητα είναι επιβεβλημένη. Για παράδειγμα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, το 75% των πιο επιτυχημένων οργανισμών της λίστας 500 S&P θα έχει εκτοπιστεί από νεοεισερχόμενες”, αναφέρει η έρευνα της Deloitte.

Σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη, το 50% των εταιρειών, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του τρόπου εργασίας τους. Ωστόσο, το 87% κρίνει ότι δεν έχει τους σωστούς ηγέτες. Επιπρόσθετα, το 70% κρίνει ότι χρειάζεται μία εντελώς νέα βάση ταλέντων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνες της Deloitte, μόλις το 13% των εργαζομένων δηλώνει πως νιώθει πραγματικά και ενεργά αφοσιωμένο στη δουλειά του, ενώ 26% απαντά ότι έχει χάσει τα κίνητρα και την αφοσίωση του. Στον τεχνολογικό τομέα, 2/3 των εργαζομένων θεωρούν ότι θα μπορούσαν να βρουν καλύτερη εργασία σε λιγότερες από 60 ημέρες αν αφιέρωναν χρόνο να αναζητήσουν.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αναζητώντας τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες

Από: EBR

Η κίνηση Τζο Μπάιντεν να διαθέσει 500 εκατομμύρια δόσεις, σε χώρες που αδυνατούν να τις προμηθευτούν, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη κίνηση των Ευρωπαίων, πέρα από την αλληλεγγύη που εκφράζουν, έχουν και μια σκοπιμότητα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Ντεμπούτο» για το πρώτο ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

«Ντεμπούτο» για το πρώτο ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου του Ταμείου Ανάκαμψης – Ξεκινά σήμερα η πώληση του ομολόγου

Οικονομία

Γιατί τα πάντα ακριβαίνουν: Η απάντηση κρύβεται σε ένα κοντέινερ από την Κίνα

Γιατί τα πάντα ακριβαίνουν: Η απάντηση κρύβεται σε ένα κοντέινερ από την Κίνα

Η μεταφορά ενός κοντέινερ 12 μέτρων με εμπορεύματα από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ κοστίζει πλέον ακριβότερα από ποτέ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron