Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η ανοσία της αγέλης είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε

Πότε θα έχει εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού; Η πιο συχνή απάντηση είναι το 2023 ή το 2024, κάτι που εκφράζει μεγάλη απαισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών στις πιο φτωχές χώρες

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

«H παραγωγή εμβολιών αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ανοσοποίηση του 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ως τον Ιανουάριο. Βασικό εμπόδιο η χρηματοδότηση και ο εφοδιασμός.»
«H παραγωγή εμβολιών αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ανοσοποίηση του 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ως τον Ιανουάριο. Βασικό εμπόδιο η χρηματοδότηση και ο εφοδιασμός.»

Πότε θα έχει εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού; Η πιο συχνή απάντηση είναι το 2023 ή το 2024, κάτι που εκφράζει μεγάλη απαισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών στις πιο φτωχές χώρες.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Μπιλ Έμοτ, συνεπικεφαλής της Global Commission for Post-Pandemic Policy, αν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός εμβολιασμού, η υφήλιος θα έχει επιτύχει τον στόχο για τους εμβολιασμούς ως τον Ιανουάριο του 2022.

Η αριθμητική πίσω από αυτό τον υπολογισμό είναι απλή, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι 7,9 δισ., εκ των οποίων τα 5,85 δισ. είναι ενήλικες. Αν ο στόχος είναι η ανοσοποίηση του 80%, θα πρέπει να εμβολιαστούν 4,7 δισ, το οποίο σημαίνει 9,4 δισ. δόσεις αν υποτεθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο διδοσικά εμβόλια. Ως τις 11 Ιουνίου, είχαν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο 2,3 δισ. δόσεις, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται περίπου 7 δισ. δόσεις ακόμα. Αν διαιρέσουμε αυτό το νούμερο με έναν μέσο ημερήσιο ρυθμό εμβολιασμού της τάξης των 34 εκατ. δόσεων τότε μένουν ακόμα 211 ημέρες.

Όπως αναφέρει ο κ. Έμοτ, τα 7 δισ. φαίνονται ένας μεγάλος αριθμός αλλά η Κίνα διανέμει ήδη 17 με 20 εκατ. δόσεις κάθε ημέρα, η Ινδία λίγο πάνω από 3 εκατ. και η Αφρική περίπου 900.000, μια αύξηση 37% από την αρχή του έτους.

Μέχρι πρόσφατα, το βασικό εμπόδιο και κύρια πηγή ανησυχίας ήταν η περιορισμένη προσφορά εμβολίων. Αλλά ο κ. Έμοτ υπογραμμίζει ότι η παραγωγή αυξάνεται ραγδαία, με την παγκόσμια μηνιαία παραγωγή εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τουλάχιστον μια ρυθμιστική αρχή να αυξάνεται στις 822 εκατ. δόσεις τον Μάιο από 420 εκατ. τον Απρίλιο.

Οι δύο κινεζικές φαρμακευτικές, η Sinovac και η Sinopharm, αντιστοιχούσαν στο μισό της ποσότητας αυτής, τριπλασιάζοντας σχεδόν την παραγωγή από τις 164 δόσεις τον Απρίλιο στις 454 εκατ. δόσεις τον Μάιο. H παραγωγή δόσεων των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και Oxford-AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάστηκε, από τα 69 εκατ. στα 140 εκατ., ενώ ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων των Pfizer-BioNTech, Moderna, και Johnson & Johnson στις ΗΠΑ αυξήθηκε από τα 71 εκατ. στα 105 εκατ.

Η Ινδία ήταν η μόνη χώρα στην οποία σημειώθηκε πτώση της παραγωγής, στα 76 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο από 62,6 τον Μάιο.

Τους ερχόμενους μήνες, το βασικό εμπόδιο σύμφωνα με τον κ. Έμοτ δεν θα είναι η περιορισμένη προσφορά αλλά η χρηματοδότηση και o εφοδιασμός, ειδικά στις φτωχές χώρες με περιορισμένες υποδομές και χαμηλή υγειονομική κάλυψη. Tα εμπόδια αυτά μπορούν να υπερπηδηθούν πιο εύκολα αν οι πλούσιες χώρες διαθέσουν πιο γρήγορα την παραγωγή τους σε άλλες χώρες και αν γίνει διαθέσιμη περισσότερη βοήθεια για τη στήριξη των συστημάτων υγείας και των αγορών εμβολίων.

Σύμφωνα με τον Έμοτ, η Κίνα θα διαδραματίσει πιθανότατα καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, η Κίνα θα έχει ανοσοποιήσει τον πληθυσμό της κατά τον Σεπτέμβριο, δίνοντας της μεγάλο περιθώριο να προμηθεύσει τον υπόλοιπο κόσμο με εμβόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ιουλία Τσέτη: Νέο μοντέλο παραγωγής, χρηματοδότηση της έρευνας, βιώσιμη ανάπτυξη

Από: EBR

Η πανδημία -όσο οδυνηρή κι αν είναι- μας έδωσε μια ευκαιρία να αφυπνιστούμε. Να αντιληφθούμε ότι στο μέλλον πρέπει να είμαστε περισσότερο συνεργάσιμοι και να στραφούμε στο μοντέλο “Big Pharma”

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Η Επιτροπή προκαλεί την καταστροφή των δασών», ένα ακόμη σφάλμα εις βάρος του περιβάλλοντος

«Η Επιτροπή προκαλεί την καταστροφή των δασών», ένα ακόμη σφάλμα εις βάρος του περιβάλλοντος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορήθηκε για «καταστροφή των δασών» αφού δημοσίευσε τις προτάσεις της, καθώς αυτές δεν αποτρέπουν την καύση των δέντρων για παραγωγή ενέργειας

Οικονομία

Ανθεκτικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πανδημική κρίση

Ανθεκτικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πανδημική κρίση

Ανθεκτικότητα παρά την σφοδρότητα της πανδημίας επέδειξαν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron