Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η Ε.Ε. σχεδιάζει την οριοθέτηση της αγοράς άνθρακα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια πιο «σφιχτή» αγορά άνθρακα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές πιο γρήγορα και να θέσει τιμή στη ρύπανση και σε νέους τομείς, σύμφωνα με το Bloomberg

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021

Με μια αναφορά στην πρόταση του ΣΕΔΕ Ε.Ε., το Bloomberg ανέφερε ότι θα περιοριστούν κατά πολύ οι άδειες που θα εκδίδονται από το ΣΕΔΕ Ε.Ε.
Με μια αναφορά στην πρόταση του ΣΕΔΕ Ε.Ε., το Bloomberg ανέφερε ότι θα περιοριστούν κατά πολύ οι άδειες που θα εκδίδονται από το ΣΕΔΕ Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια πιο «σφιχτή» αγορά άνθρακα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές πιο γρήγορα και να θέσει τιμή στη ρύπανση και σε νέους τομείς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ε.Ε. (ΣΕΔΕ Ε.Ε.) βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της ένωσης για το κλίμα, υποχρεώνοντας τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τα εργοστάσια και τις αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν ευρωπαϊκές πτήσεις να αγοράσουν άδειες δικαιωμάτων για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα θα προτείνει την ανανέωση του συστήματος, ως μέρος μιας δέσμης μέτρων πολιτικής ώστε να επιτευχθεί ένας πιο φιλόδοξος στόχος για την κλιματική αλλαγή.

Με μια αναφορά στην πρόταση του ΣΕΔΕ Ε.Ε., το Bloomberg ανέφερε ότι θα περιοριστούν κατά πολύ οι άδειες που θα εκδίδονται από το ΣΕΔΕ Ε.Ε.

Επίσης, ο ετήσιος αριθμός αδειών που θα εκδίδεται από το ΣΕΔΕ Ε.Ε. κάθε χρόνο θα μειώνεται με ταχύτερους ρυθμούς, αν και δεν καθορίζεται ακριβές ποσοστό- σύμφωνα με τη σχετική έκθεση.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, καθώς μπορεί να δεχθεί τροποποιήσεις πριν από τη δημοσίευσή του.

Η πρόταση θα ενίσχυε το «αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς» για το ΣΕΔΕ Ε.Ε., έναν μηχανισμό που αποσκοπούσε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Όταν το ΣΕΔΕ Ε.Ε. εκδίδει περισσότερες από 1.096 δισεκατομμύρια άδειες, το αποθεματικό θα απορροφά 24% ετησίως έως το 2030, ενώ όταν θα κυκλοφορούν 833 εκατομμύρια έως 1.096 δισεκατομμύρια άδειες, το αποθεματικό θα μπορεί να απορροφά αρκετές άδειες ώστε αυτό να μπορεί να μειωθεί στα 833 εκατομμύρια- σύμφωνα με την έκθεση.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαπραγματευτούν τις τελικές μεταρρυθμίσεις, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Οι άδειες άνθρακα για τις βιομηχανίες που καλύπτονται από την προβλεπόμενη εισφορά άνθρακα στα σύνορα της Ε.Ε. τείνουν να εξαντληθούν. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος άνθρακα για τους παραγωγούς χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου και λιπασμάτων.

Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει το ΣΕΔΕ Ε.Ε. ώστε να συμπεριλάβει την ναυτιλία και να δημιουργήσει ένα νέο, ξεχωριστό ΣΕΔΕ για συστήματα μεταφοράς και θέρμανσης για τα κτίρια.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο για την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, σε περίπτωση που το σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ιουλία Τσέτη: Νέο μοντέλο παραγωγής, χρηματοδότηση της έρευνας, βιώσιμη ανάπτυξη

Από: EBR

Η πανδημία -όσο οδυνηρή κι αν είναι- μας έδωσε μια ευκαιρία να αφυπνιστούμε. Να αντιληφθούμε ότι στο μέλλον πρέπει να είμαστε περισσότερο συνεργάσιμοι και να στραφούμε στο μοντέλο “Big Pharma”

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Η Επιτροπή προκαλεί την καταστροφή των δασών», ένα ακόμη σφάλμα εις βάρος του περιβάλλοντος

«Η Επιτροπή προκαλεί την καταστροφή των δασών», ένα ακόμη σφάλμα εις βάρος του περιβάλλοντος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορήθηκε για «καταστροφή των δασών» αφού δημοσίευσε τις προτάσεις της, καθώς αυτές δεν αποτρέπουν την καύση των δέντρων για παραγωγή ενέργειας

Οικονομία

Ανθεκτικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πανδημική κρίση

Ανθεκτικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πανδημική κρίση

Ανθεκτικότητα παρά την σφοδρότητα της πανδημίας επέδειξαν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron