Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…

Πληροφορίες, εκτιμήσεις και αποκλειστικότητες από την υπό τον Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλο συντακτική και ερευνητική ομάδα του EBR σε Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία και Αμερική

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

μέγεθος [–] [+]
Στους κοινοτικούς διαδρόμους φημολογείται ότι η Γαλλία στήριξε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο στην σημαντική γεωπολιτικής σημασίας κίνησή του να καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε ενεργειακές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Προς την κατεύθυνση αυτή ώθησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ και ο σύμβουλος εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται από ελληνικής πλευράς για μία κίνηση έμμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ.
Στους κοινοτικούς διαδρόμους φημολογείται ότι η Γαλλία στήριξε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο στην σημαντική γεωπολιτικής σημασίας κίνησή του να καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε ενεργειακές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Προς την κατεύθυνση αυτή ώθησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ και ο σύμβουλος εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται από ελληνικής πλευράς για μία κίνηση έμμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

*Ανασχηματισμός, αλλά και σοβαρές ανακατατάξεις αναμένονται τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι πολύ πιθανή η συνεργασία με την ΝΔ του ιδρυτή της «Δημιουργίας Ξανά» κ. Θάνου Τζήμερου, ο οποίος φιλοδοξεί να εκφράσει στον κεντροδεξιό χώρο έναν φιλικό προς την επιχειρηματικότητα «πατριωτικό φιλελευθερισμό». Ο κ. Τζήμερος διατηρεί επαφές με τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι συμφωνούν μαζί του ως προς την επιχειρηματικότητα. Στο όλο θέμα λοιπόν έπεται συνέχεια.

*Στους κοινοτικούς διαδρόμους φημολογείται ότι η Γαλλία στήριξε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο στην σημαντική γεωπολιτικής σημασίας κίνησή του να καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε ενεργειακές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Προς την κατεύθυνση αυτή ώθησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ και ο σύμβουλος εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται από ελληνικής πλευράς για μία κίνηση έμμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ. Με άλλα λόγια, ενόψει υλοποίησης τουρκικών εξαγγελιών, η Ελλάδα δείχνει προς την άλλη πλευρά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα γεγονότα. Είναι προφανές ότι ενόψει της συνάντησής τους την 5η Μαρτίου οι κ.κ. Σαμαράς και Ερντογάν προετοιμάζονται τόσο διπλωματικά όσο και επικοινωνιακά.

*Όπως μάς πληροφορεί από τις Βρυξέλλες ο συνεργάτης μας Jean Quattremer, η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για την Ευρώπη. Διότι ο πολιτικός εξτρεμισμός λόγω κρίσης ανεβαίνει παντού και ενδέχεται, μετά τις εκλογές του 2014, κόμματα τύπου ΧΑ να αποκτούν βήμα και λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαίο έτσι ότι, σχετική ερώτηση για την άνοδο των εξτρεμιστικών, ρατσιστικών και βίαιων δυνάμεων στην Ευρώπη που υπέβαλαν στην Κομισιόν έξι Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των χρωμάτων, συνυπογράφεται από 22 συναδέλφους τους από τις τέσσερις μεγάλες πολιτικές ομάδες και από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Κατά πληροφορίες μας, οι έξι Έλληνες ευρωβουλευτές (Άννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλλης κα Μαριλένα Κοππά από το ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κουμουτσάκος από την ΝΔ, Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους Πράσινους και ο ανεξάρτητος Θόδωρος Σκυλακάκης) έκαναν λόμπινγκ εδώ και καιρό στους ξένους ευρωβουλευτές στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου για να γίνει αυτή η ερώτηση.

*«Ας Προσέχαμε», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του κ. Γιάννη Μαρίνου, πρώην διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου και αρθρογράφου του Βήματος της Κυριακής, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν μέσα στον Μάρτιο ο βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι πρώην συνεργάτες του συγγραφέα, δημοσιογράφοι κ.κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης και Αθαν. Παπανδρόπουλος.

*Ενόψει των γερμανικών εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου και με στόχο την αποδυνάμωση της καγκελαρίου Α.Μέρκελ, που δημοσκοπικά προηγείται, οι ΗΠΑ θα παίξουν το «χαρτί Τσίπρα» στην Ελλάδα. Στόχος της αμερικανικής τακτικής είναι η πολιτική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην χώρα μας, ώστε να δοθεί στο μέσο Γερμανό ψηφοφόρο η αίσθηση ότι η πολιτική λιτότητας που για δημοσιονομικούς λόγους θέλει να επιβάλει η γερμανική κυβέρνηση στον ευρωπαϊκό Νότο είναι αναποτελεσματική και προκαλεί πολιτικές ανισορροπίες. Έτσι, δεν αποκλείεται καθόλου ο κ.Αλέξης Τσίπρας να πεισθεί ώστε να δημιουργήσει συνθήκες εκλογικής αναμέτρησης, ενδεχομένως λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές.

*Δεν πρέπει να αναμένεται καμμία παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολλαρίου. Κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολλαρίου βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα και άρα δεν πλήττει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. την άποψη του Μ.Ντράγκι στηρίζουν, όπως μάθαμε, τόσον η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας.

*Είναι πλέον θέμα ημερών η απόκτηση της Millenium Bank από την Τράπεζα Πειραιώς του κ. Μιχάλη Σάλλα. Έτσι, μετά την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας και της Γενικής Τράπεζας, ο Όμιλος Πειραιώς αποκτά ειδικό τραπεζικό βάρος εντός και εκτός Ελλάδος. Ως γνωστόν, η Millenium Bank ανήκει στον πορτογαλικό όμιλο BCP, ο οποίος κατά τις πληροφορίες μας θα καλύψει το 100% των κεφαλαιακών αναγκών της θυγατρικής του, ποσοστό που έχει προσδιοριστεί στα 400 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, οι Πορτογάλοι θα συμμετάσχουν με 270 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

Ευρώπη

Η Επιτροπή ξεκινά διάλογο για μια αποτελεσματικότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ

Χθες, η Επιτροπή ξεκίνησε μια συζήτηση με θέμα το πώς μπορεί να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ στον κοινωνικό τομέα

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Πως η χούντα οικειοποιήθηκε το βασιλικό διάταγμα της 20ης Απρίλιου 1967;

Από: Athanase Papandropoulos

Ο έγκριτος νομικός Γιώργος Κ. Στεφανάκης, στο τελευταίο βιβλίο του «Αποστασίας Ανατολή» (Εκδόσεις Σιδέρη) αποκαλύπτει πως οι συνταγματάρχες, για να επιβάλλουν την επταετή δικτατορία τους, αξιοποίησαν Βασιλικό Διάταγμα της 20ης Απριλίου 1967

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)