Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η πρακτική αξία του θεωρητικού στοχασμού

Νομισματικοποιήθηκε ο χρόνος και σχεδόν περνάμε στον από-μονεταρισμό της παραγωγής

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021

«Τα μηδενικά επιτόκια μοιάζουν να παραμένουν καθηλωμένα ακριβώς για να φρακάρουν όλες τις «πραγματικές» αποδόσεις και να συντηρηθούν οι καλυμμένες αποσπάσεις υπεραξίας.»
«Τα μηδενικά επιτόκια μοιάζουν να παραμένουν καθηλωμένα ακριβώς για να φρακάρουν όλες τις «πραγματικές» αποδόσεις και να συντηρηθούν οι καλυμμένες αποσπάσεις υπεραξίας.»

του Ηλία Καραβόλια

Νομισματικοποιήθηκε ο χρόνος και σχεδόν περνάμε στον από-μονεταρισμό της παραγωγής. Τα μηδενικά επιτόκια μοιάζουν να παραμένουν καθηλωμένα ακριβώς για να φρακάρουν όλες τις «πραγματικές» αποδόσεις και να συντηρηθούν οι καλυμμένες αποσπάσεις υπεραξίας.

Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η φαινομενικότητα της παρούσας οικονομικής συγκυρίας - λόγω του παρατεταμένου πανδημικού χρόνου- έχει ψήγματα αλήθειας αλλά και σωρεία ψευδαισθήσεων.

Πρώτα απ όλα οι ανισότητες εκρήγνυνται αφού μεταξύ άλλων κατά την μερική παύση της προσφοράς και ζήτησης το αποταμιευμένο χρήμα των λίγων είναι το ισχυρό όπλο απέναντι στα χαμηλά εισοδήματα των πολλών. Η εργασία και η παραγωγικότητα δεν επαρκούν πλέον για να γεννηθεί βιώσιμο κέρδος και υψηλότεροι μισθοί. Η προσοδοθηρία αντικαθιστά τον μόχθο και το «καταραμένο απόθεμα» διαμορφώνει την ζήτηση: ιδού η σημαντική στιγμή της στροφής στην οικονομική θεωρία. Οι βαθμοί υπερσυσσώρευσης ρευστότητας, περιουσίας και προϊόντων από-ρυθμίζουν τις αντίστοιχες τιμές εργασίας, παραγωγής και περιουσίας, αλλά και αυτές των δυνητικών αξιών. Με το κράτος να προσπαθεί να ρυθμίσει αυτή ακριβώς την απορρύθμιση!

Εδώ είναι που οι οικονομολόγοι οφείλουμε να σκύψουμε ξανά πάνα από τις κευνσιανές θεωρίες περί προσδοκιών και να εισάγουμε την παράμετρο της δυνητικής τιμολόγησης της αξίας (αφού η οικονομία είναι πλέον μια δυνητική πραγματικότητα).

Οι καιροί μπορεί να μην εμπνέουν για θεωρητικά πειράματα αλλά τα παλιά ορθολογικά ποσοτικοποιημένα μοντέλα έχουν καταρρεύσει και για να προοδεύσουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (σε αυτό οφείλουν να προσανατολίζονται οι θεωρίες) πρέπει να «ανασυνταχθούν» οι μεταβλητές αποδοτικότητας του κεφαλαίου, της εργασίας και της καινοτομίας.

Πρέπει να αντικαταστήσουμε στην πράξη ξανά, σχεδόν με δομικό μετασχηματισμό, την τιμή με την αξία και συγκεκριμένα να διαχωρίσουμε την δημουργία από την εξόρυξη αξίας (βλ. Mazzucato) και από την ασυνείδητη απόσπαση υπεραξίας.

Ο θεωρητικός στοχασμός οφείλει να επαναπροσδιορίσει με ακρίβεια τους παλιούς ακροβατισμούς των ξεπερασμένων θεωρητικών βεβαιοτήτων...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron