Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Με την επιστροφή στο γραφείο, πώς μπορούν να αποφευχθούν οι περισπασμοί τις ώρες εργασίας;

Καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και πολλά γραφεία πρόκειται να ανοίξουν και πάλι, πολλοί ενδέχεται σύντομα να εργάζονται εκτός σπιτιού

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

«Μια δημοσκόπηση του YouGov το 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι με την άρση των περιορισμών.»
«Μια δημοσκόπηση του YouGov το 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι με την άρση των περιορισμών.»

των Helen Hodgetts και Nick Perham*

Καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και πολλά γραφεία πρόκειται να ανοίξουν και πάλι, πολλοί ενδέχεται σύντομα να εργάζονται εκτός σπιτιού. Ενώ η επιστροφή στο γραφείο μπορεί να είναι επιθυμητή για κάποιους, αυτό δεν ισχύει για όλους.

Μια δημοσκόπηση του YouGov το 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι με την άρση των περιορισμών. Αλλά με δεδομένο ότι ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ζητήσει από το προσωπικό τους να επιστρέψει πίσω στο γραφείο από τον Σεπτέμβριο (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο), η ώρα της επιστροφής στο γραφείο φαίνεται να φθάνει για ορισμένους.

Για πολλούς, η επιστροφή στο γραφείο μπορεί επίσης να σημαίνει επιστροφή σε κοινόχρηστους χώρους εργασίας που πιθανότατα να απαιτεί κάποια προσαρμογή μετά από τόσο καιρό εργασίας από το σπίτι. Αυτό ισχύει κυρίως σε περιπτώσεις που το γραφείο στο σπίτι ήταν ιδιαίτερα ήσυχο.

Στους κοινόχρηστους χώρους εργασίας ίσως να υπάρχουν αρκετές διακοπές κατά την εργασία και θόρυβος. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένο άγχος και απογοήτευση. Η έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, ότι όταν διακόπτεται η εργασία μας και πρέπει να αναστείλουμε αυτό που κάναμε προκειμένου να ολοκληρώσουμε μια διαφορετική δραστηριότητα (όπως μια συνάντηση με έναν συνάδελφο), η προσοχή μας αποσπάται από την αρχική δραστηριότητα. Αυτό ενδεχομένως να δυσκολέψει την επιστροφή στο task που αφήσαμε πριν στην μέση.

Οι παύσεις αυτές αυξάνουν επίσης την πιθανότητα να γίνουν λάθη και να υπάρξουν παραλείψεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανακρίβειες ή να απαιτήσει περισσότερο χρόνο για τη διόρθωση αυτών των λαθών.

Μελέτες δείχνουν ότι δεν χρειάζεται καν να σταματήσουμε την εργασία μας και να υπάρξει απόσπαση της προσοχής μας για να επηρεασθεί η επίδοσή μας. Ακόμα και όταν προσπαθείτε να αποκλείσετε τους ήχους που ακούγονται από το περιβάλλον σας, διαταράσσεται η πνευματική σας συγκέντρωση. Απλές διεργασίες, όπως οι αριθμητικές πράξεις με το μυαλό, επηρεάζονται από διάφορους ήχους (όπως από την ομιλία και την μουσική), καθώς επηρεάζουν την ικανότητα του εγκεφάλου μας να επεξεργάζεται πληροφορίες με μια συγκεκριμένη σειρά.

Ομοίως, διεργασίες που αφορούν την κατανόηση της γλώσσας (όπως η μελέτη ή η γραφή), επηρεάζονται περισσότερο από ήχους όπως ομιλίες ή μουσική με λόγια, καθώς προκαλούν δυσκολία στη σημασιολογική επεξεργασία των πληροφοριών που δεχόμαστε.

Καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να αποφύγουμε τη διακοπή της εργασίας μας ή να παραβλέψουμε τυχόν θορύβους στο χώρο της εργασίας, η μελέτη παρουσιάζει τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να περιορίσουμε τη διάσπαση της προσοχής μας.

Προετοιμάστε τον χώρο σας

Οι παρασκηνιακοί ήχοι ενδέχεται να μειώσουν την εργασιακή μας επίδοση έως και 50%, οπότε αξίζει να σκεφτείτε τι μπορεί να σας βοηθήσει να το περιορίσετε αυτό, έστω στο ελάχιστο.

Εάν πρέπει να συγκεντρωθείτε σε μια εργασία, σκεφτείτε να αλλάξετε γραφείο ή να μετακινηθείτε σε ένα πιο ήσυχο μέρος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε τα ακουστικά εξουδετέρωσης θορύβου ίσως να μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τους παρασκηνιακούς ήχους. Η χρήση των ακουστικών στέλνει, τουλάχιστον, το μήνυμα προς τους συναδέλφους ότι δεν είστε σε θέση να συνομιλήσετε και ότι δεν επιθυμείτε να διακοπεί η εργασία σας.

Σχέδιο για τυχόν διακοπές της εργασίας

Εάν πρέπει να διακόψετε για λίγο την εργασία σας, προσπαθήστε να κάνετε μόνοι σας κάποιο διάλειμμα. Η έρευνα συμπεραίνει ότι η αντιμετώπιση των παύσεων είναι λιγότερο ενοχλητικό από το να σταματήσετε αμέσως αυτό που κάνετε και να προσπαθήσετε να το συνεχίσετε αργότερα. Θα μπορούσατε ίσως να σημειώσετε τη στιγμή της παύσης κάποια βασικά σημεία που είχατε στο μυαλό σας ή να αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού στη θέση που βρήκατε ένα άρθρο. Αυτά θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε. Ακόμα και αν κάνετε μια παύση προκειμένου να σκεφτείτε τι πρόκειται να κάνετε στη συνέχεια, θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμο για όταν πρόκειται να συνεχίσετε την εργασία σας.

Η μουσική θα μπορούσε να βοηθήσει (αναλόγως με το τι ασχολείστε)

Η έρευνα δείχνει ότι είναι ευκολότερο να εργαστείτε σε πιο ήσυχους χώρους, αλλά μερικοί πιστεύουν ότι η μουσική μπορεί να τους βοηθήσει. Η έρευνα έχει δείξει, για παράδειγμα, ότι εάν η εργασία σας σχετίζετε με τον σχεδιασμό (όπως ο σχεδιασμός προϊόντος ή η αρχιτεκτονική) ή αν απαιτεί να αλλάξετε με το μυαλό σας θέση σε αντικείμενα, τότε η μουσική πριν να εργαστείτε θα μπορούσε να βελτιώσει για κάποιο διάστημα την αποδοτικότητά σας.

Από την άλλη πλευρά, σε εργασίες που σχετίζονται με την απομνημόνευση ή την κατανόηση κειμένων (όπως οι μαθηματικές πράξεις, η ανάγνωση και η γραφή), μπορεί να διασπαστεί η προσοχή με το άκουσμα της μουσική. Δεν έχει σημασία αν είναι μουσική που σας αρέσει ή δεν σας αρέσει, ή ακόμα και αν η μουσική είναι σε υψηλή ή χαμηλή ένταση- οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πιο εύκολο να γίνουν λάθη.

Συμπερασματικά, η επιστροφή στον εργασιακό χώρο απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής και κάποιο συμβιβασμό όσον αφορά τυχόν θορύβους και διακοπές. Όμως, με δεδομένο ότι πολλές εταιρείες υιοθετούν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην εργασία, ελπίζουμε ότι θα μπορείτε να βρείτε μια ισορροπία - από όπου και αν εργάζεστε.

*Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας, Cardiff Metropolitan University και Ανώτερος Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας, Cardiff Metropolitan University

**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ν.Δ. και η μεσότητα του Αριστοτέλη

Από: EBR

Την αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ. την ξεκίνησε ο ιδρυτής της. Έτσι, η Ν.Δ. έγινε κόμμα συγκατοίκησης της παραδοσιακής Δεξιάς, των (κεντρώων) φιλελεύθερων και κάποιων ακροδεξιών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συζητά με την Κίνα για παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η υγεία, εκφράζοντας ανησυχίες για συστημικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οικονομία

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια έρχεται κάπως όψιμα, με δεδομένο ότι εγκαίρως, εδώ και καιρό, έχουμε αναφερθεί στο ράλι τιμών σε βασικά αγαθά, όπως σιτάρι, πετρέλαιο, φρούτα, πρόβειο γάλα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron