Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Δύο Σχέδια για την Επαγγελματική και Προσωπική Εξέλιξη

Ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσετε να κάνετε αλλαγές στην επαγγελματική σας (ή και προσωπική) ζωή είναι να κάνετε πρώτα το σχεδιασμό σας

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

«Το Σχέδιο Προσωπικής Ανάπτυξης αποτελεί, ουσιαστικά, τη γραπτή καταγραφή των συγκεκριμένων βημάτων προς την επίτευξη των στόχων.»
«Το Σχέδιο Προσωπικής Ανάπτυξης αποτελεί, ουσιαστικά, τη γραπτή καταγραφή των συγκεκριμένων βημάτων προς την επίτευξη των στόχων.»

της Γεωργίας Ευαγγελίας Καραγιάννη

Ας ξεκινήσουμε με δύο βασικούς σύντομους ορισμούς, των εννοιών «Personal Development Plan» (PDP) και «Continuing Professional Development» (CPD). Οι δύο αυτές έννοιες των PDP και CPD είναι, ακριβώς, τα δύο σχέδια στα οποία αναφέρεται και ο τίτλος του άρθρου.

Personal Development Plan (Σχέδιο Προσωπικής Ανάπτυξης) είναι το μοντέλο κατά το οποίο καταγράφουμε τους σκοπούς και στόχους μας (είτε βραχυχρόνιοι, είτε μακροχρόνιοι)- αναγνωρίζοντας τις υπάρχουσες καταστάσεις και τις απαιτούμενες ικανότητες και γνώσεις, και βάσει του οποίου καθορίζεται το σχέδιο δράσης μας προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι διάφοροι στόχοι.

Continuing Professional Development (Συνεχής Επαγγελματική Επιμόρφωση) είναι το μοντέλο κατά το οποίο ο επαγγελματίας επιλέγει να εξελίσσεται διαρκώς και να αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Είναι η δέσμευση στη συνεχή μάθηση. Κατά το μοντέλο αυτό αξιοποιούνται διάφοροι μέθοδοι μάθησης- όπως εργαστήρια, μαθήματα, σεμινάρια.

Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να λυθεί το ερώτημα που πιθανότατα να έχει προκύψει μέχρι τώρα: «(Γιατί) χρειάζομαι σχέδια για την επαγγελματική και προσωπική μου εξέλιξη;». Αν και το ερώτημα αυτό θα κληθείτε να το απαντήσετε τελικώς οι ίδιοι, μπορώ να σας δώσω μια μικρή κατεύθυνση για να σας βοηθήσω. Αν, λοιπόν, διανύετε μιαν όχι και τόσο καλή περίοδο στα επαγγελματικά σας, ή αν θέλετε να βγείτε από την επαγγελματική στασιμότητα (αν, δηλαδή, βρίσκεστε σε μια περίοδο που θέλετε να γίνουν αλλαγές), τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να φέρετε τις αλλαγές αυτές. Άλλωστε- όπως πολύ εύστοχα αναφέρει και η κα Μάγια Αγγέλου, αφροαμερικανίδα συγγραφέας: «Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι.».

Ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσετε να κάνετε αλλαγές στην επαγγελματική σας (ή και προσωπική) ζωή είναι να κάνετε πρώτα το σχεδιασμό σας. Και, ναι, τα PDP και CPD είναι δύο «εργαλεία» που μπορούν να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στο στάδιο αυτό. Πάρτε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι να σημειώσετε, γιατί τα παρακάτω θα χρειαστούν.

Βήματα της Διαδικασίας Σχεδιασμού του PDP

Το Σχέδιο Προσωπικής Ανάπτυξης αποτελεί, ουσιαστικά, τη γραπτή καταγραφή των συγκεκριμένων βημάτων προς την επίτευξη των στόχων. Προς διευκόλυνσή σας, παρατίθενται συγκεκριμένοι βηματισμοί.

Βήμα 1: «Τι στόχους έχω;»

Στο στάδιο αυτό καλείστε να καταγράψετε τι πραγματικά θέλετε, ποιοί είναι οι στόχοι σας. Ίσως να χρειαστεί να κάνετε κάποιου είδους αυτοαξιολόγηση, με την αξιοποίηση -για παράδειγμα- της μεθόδου της SWOT ανάλυσης (εντοπισμός των Δυνατών μου σημείων - Αδυναμιών και Ευκαιριών - Κινδύνων).

Βήμα 2: «Οι στόχοι μου είναι επιτεύξιμοι; Τι να κάνω για να επιτύχω τους στόχους μου;»

Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία της στοχοθέτησης, είναι η στιγμή να κρίνετε αν οι στόχοι σας είναι S.M.A.R.T. (Specific, Measurable, Αttainable/ Acceptable, Relevant, Time-bound). Και τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να αναλογιστείτε αν οι στόχοι σας μπορούν όντως να πραγματοποιηθούν, αν είναι δηλαδή: Συγκεκριμένοι, Μετρήσιμοι, Επιτεύξιμοι/ Αποδεκτοί, Ρεαλιστικοί και Χρονικά Δεσμευμένοι. Στη συνέχεια, πρέπει να σκεφτείτε πώς μπορούν οι στόχοι να επιτευχθούν.

Βήμα 3: «Πότε θα εκπληρωθούν οι στόχοι μου;»

Το τελευταίο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τον σχεδιασμό σας (και πριν την πρακτική εφαρμογή του τελικού σας σχεδίου) είναι να θέσετε συγκεκριμένα deadlines. Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε το χρόνο σας έξυπνα, οριοθετώντας χρονικά τις ενέργειές σας.

Εύρεση των κατάλληλων προγραμμάτων CPD

Και καθώς τίθεται το θέμα των αλλαγών και της επαγγελματικής ανάπτυξης, νομίζω πως είναι από όλους μας κατανοητό ότι η εξέλιξη είναι συνυφασμένη με την εκπαίδευση και την μάθηση. Η αλήθεια είναι πως πλέον υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων για την επαγγελματική ανάπτυξη. Το ζήτημα, όμως, είναι να καταλήξετε στην επιλογή των κατάλληλων προγραμμάτων, βάσει των συγκεκριμένων αναγκών σας. Με βάση ποια κριτήρια θα επιλέξετε, λοιπόν, τα προγράμματα που σας ταιριάζουν;

Επιλέξτε διαπιστευμένα CPD προγράμματα

Είναι σημαντικό το πρόγραμμα που θα επιλέξετε να χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα. Και πως θα διασφαλίσετε την επιλογή ενός ποιοτικού προγράμματος; Ένας πιο «safe» τρόπος είναι να επιλέξετε διαπιστευμένα προγράμματα, που έχουν δηλαδή πιστοποιηθεί από υπηρεσία πιστοποίησης CPD.

Προτιμήστε προγράμματα σχετικά με την εργασία σας

Κατά την επιλογή ενός CPD είναι εύλογης σημασίας η προτίμηση προγραμμάτων που καλύπτουν τις εργασιακές σας ανάγκες και που σχετίζονται με τον επαγγελματικό σας ρόλο.

Αναζητήστε προγράμματα που μπορείτε να υποστηρίξετε

Φυσικά και οι πόροι που ο καθένας διαθέτει, θέτει και συγκεκριμένα όρια και περιορισμούς που διαφέρουν από τον έναν επαγγελματία στον άλλον. Σημαντικοί πόροι είναι τα χρήματα και ο χρόνος που μπορούμε να δαπανήσουμε, οπότε και πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά την επιλογή.

Βρείτε τα προγράμματα που ταιριάζουν στο στυλ εκμάθησής σας

Τα CPD προγράμματα προσφέρονται σε διάφορες μορφές. Μεταξύ άλλων- μπορείτε να επιλέξετε ένα online πρόγραμμα, είτε κάποιο διά ζώσης. Απλούστατα, λοιπόν, επιλέξετε αυτό που πιστεύετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εποχές μεγάλων ανατροπών

Από: EBR

Την ώρα που οι περισσότεροι είναι διακοπές και  η θερινή ραστώνη είναι πανταχού παρούσα, ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Παρά τη συνολική πρόοδο, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ΜΜΕ και τα δίκτυα 5G υστερούν

Οικονομία

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron