Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

«Θύμα» της πανδημίας η εργασία των νέων

Έντονες οι επιπτώσεις στις γυναίκες και σε άτομα χαμηλότερης επενδυτικής βαθμίδας

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

«Το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι απασχολούμενοι έως 29 ετών μειώθηκαν κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 10,8% για τις ηλικίες μεταξύ 30 και 44 ετών.»
«Το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι απασχολούμενοι έως 29 ετών μειώθηκαν κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 10,8% για τις ηλικίες μεταξύ 30 και 44 ετών.»

της Ρούλας Σαλούρου

Τους νέους «χτύπησαν» κατά κύριο λόγο οι δυσμενείς επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας της χώρας μας, καθώς ήταν η ηλικιακή ομάδα όπου η ανεργία αυξήθηκε, έναντι πτώσης σε άλλες ηλικιακές ομάδες, και παράλληλα η απασχόληση σημείωσε εντονότερη μείωση. Η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, καταγράφει τις ασύμμετρες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην ελληνική αγορά εργασίας, διαπιστώνοντας ότι η πανδημία επηρέασε, επίσης, τις γυναίκες –ειδικά τις νεότερες σε ηλικία– και τα άτομα χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Παράλληλα, βέβαια, οι μελετητές της τράπεζας διαπιστώνουν και τα πρώτα, ισχνά σημεία ανάκαμψης. Ηδη, όπως αναφέρεται, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2021 σε 15,9%, σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο ποσοστό του Μαΐου του 2020 (16,8%), αλλά και του προηγούμενου μήνα (17,1%). Παράλληλα, τον φετινό Ιούνιο καταγράφηκε η υψηλότερη θετική επίδοση του ισοζυγίου ροών απασχόλησης για τον εν λόγω μήνα, από το 2001 μέχρι σήμερα, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για την απασχόληση (Employment Expectations Indicator, EEI) ανήλθε τον Ιούλιο στην Ελλάδα στις 115 μονάδες, από 112 τον προηγούμενο μήνα.

Βεβαίως, αυτό δεν απαλείφει τις ασυμμετρίες που διαπιστώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, με μεγαλύτερα θύματα τους νέους. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως καταγράφει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η απασχόληση στους νέους ηλικίας από 15-29 ετών μειώθηκε σε όλα τα τρίμηνα από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και μετά, και μάλιστα περισσότερο σε σύγκριση με την επόμενη ηλικιακή ομάδα (30-44 ετών). Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι απασχολούμενοι έως 29 ετών μειώθηκαν κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 10,8% για τις ηλικίες μεταξύ 30 και 44 ετών. Αντιθέτως, η απασχόληση αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης για τους άνω των 45 ετών. Αλλά και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και οι ώρες απασχόλησης των νέων μειώθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Ετσι, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών που δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν (NEET), αυξήθηκε το 2020 στο 19,9%, αντιστρέφοντας την καθοδική τάση που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας (από 23% του πληθυσμού το 2011 είχε μειωθεί σε 17,7% το 2019).

Επιπλέον, η μείωση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν μεγαλύτερη στους εργαζομένους μέσης εκπαίδευσης αλλά και στις γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Bank, η απασχόληση εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης και με πτυχίο ανωτάτων σχολών μειώθηκε περίπου το ίδιο (-5,9% και -5,8%, αντίστοιχα), από το πρώτο τρίμηνο του 2020, έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά ελαφρώς ηπιότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη απασχόληση εργαζομένων μέσης, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης (-8,3%). Αντιθέτως, οι απασχολούμενοι με μεταπτυχιακές σπουδές (συμπεριλαμβανομένων των διδακτορικών σπουδών) όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά, αλλά αυξήθηκε η απασχόλησή τους κατά 13,6%.

Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν πως η απασχόληση μειώθηκε περισσότερο στις γυναίκες (-7,5% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση) από ό,τι στους άνδρες (-4,7%).

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ν.Δ. και η μεσότητα του Αριστοτέλη

Από: EBR

Την αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ. την ξεκίνησε ο ιδρυτής της. Έτσι, η Ν.Δ. έγινε κόμμα συγκατοίκησης της παραδοσιακής Δεξιάς, των (κεντρώων) φιλελεύθερων και κάποιων ακροδεξιών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συζητά με την Κίνα για παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η υγεία, εκφράζοντας ανησυχίες για συστημικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οικονομία

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια έρχεται κάπως όψιμα, με δεδομένο ότι εγκαίρως, εδώ και καιρό, έχουμε αναφερθεί στο ράλι τιμών σε βασικά αγαθά, όπως σιτάρι, πετρέλαιο, φρούτα, πρόβειο γάλα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron