Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η ΕΕ ενισχύει την ηγετική της θέση στο παγκόσμιο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων

Το 2020 σημειώθηκε μία ακόμη βελτίωση στην ηγετική θέση της ΕΕ μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων αγροδιατροφικών προϊόντων του κόσμου

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021

Από πλευράς εισαγωγών, η ΕΕ κατέστη ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Από πλευράς εισαγωγών, η ΕΕ κατέστη ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το 2020 σημειώθηκε μία ακόμη βελτίωση στην ηγετική θέση της ΕΕ μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων αγροδιατροφικών προϊόντων του κόσμου. Από πλευράς εισαγωγών, η ΕΕ κατέστη ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το 2020 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά επιτυχημένο έτος για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, το οποίο ανήλθε σε συνολική αξία 306 δισ. ευρώ: 184 δισ. ευρώ σε εξαγωγές και 122 δισ. ευρώ σε εισαγωγές. Αμφότερες οι τιμές παρουσιάζουν μικρή αύξηση της τάξεως του 1,4 % και 0,5 % αντίστοιχα σε σχέση με το 2019.

Το διεθνές εμπόριο έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στον μετριασμό των καταστροφικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και έχει αποδειχθεί κεντρικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός, η δε θέση της στο παγκόσμιο εμπόριο στηρίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ).

Ο κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επίτροπος Γεωργίας, δήλωσε: «Η προώθηση του ανοικτού και δίκαιου εμπορίου αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τους γεωργούς μας. Η επιτυχία του εμπορίου γεωργικών προϊόντων συνδέεται σαφώς με την κοινή γεωργική πολιτική, η οποία στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, καθώς και με την εξαιρετική φήμη των προϊόντων μας όσον αφορά την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα, τη θρεπτική αξία και την υψηλή τους ποιότητα.»

Η ΕΕ εξάγει ευρύ φάσμα προϊόντων από όλα τα στάδια της αξιακής αλυσίδας, γεγονός που καταδεικνύει την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ σε μια ποικιλία κατηγοριών προϊόντων, η οποία εκτείνεται από τα βασικά προϊόντα έως τα προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που έχουν υποστεί υψηλού βαθμού επεξεργασία. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις εισαγωγές της ΕΕ, κυριαρχούν σαφώς τα βασικά γεωργικά προϊόντα διατροφής και οι ζωοτροφές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 75 % του συνόλου των εισαγωγών.

Όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, οι εξαγωγές χοιρείου κρέατος και σίτου συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των συνολικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ. Η αύξηση των εισαγωγών της ΕΕ σε αγροδιατροφικά προϊόντα οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών εισαγωγής των ελαιούχων σπόρων, των λιπαρών οξέων και κηρίων, του φοινικέλαιου, των φρούτων και των σπόρων σόγιας.

Η Κίνα, η Ελβετία και η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αποτέλεσαν τους κυριότερους αναπτυξιακούς προορισμούς για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ το 2020. Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ μειώθηκε περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Τουρκία, στη Σιγκαπούρη και στην Ιαπωνία. Όσον αφορά τις εισαγωγές, ο Καναδάς παρουσίασε σημαντική αύξηση ως πηγή εισαγωγών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, τη μεγαλύτερη μείωση ως προς την αξία τους παρουσίασαν οι εισαγωγές της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο σημαντικότερος εταίρος της ΕΕ στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, με μερίδιο 23 % επί του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ σε αγροδιατροφικά προϊόντα και 13 % επί του συνόλου των εισαγωγών.

*Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron