Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ε.Ε. για το κλίμα

Οι ευρωπαϊκές πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνεται με αποτέλεσμα περισσότερες πλημμύρες και πυρκαγιές- σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021

«Αυτό το καλοκαίρι η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι πόλεις μας πρέπει να προετοιμαστούν για ένα διαφορετικό μέλλον».
«Αυτό το καλοκαίρι η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι πόλεις μας πρέπει να προετοιμαστούν για ένα διαφορετικό μέλλον».

της Kira Taylor

Οι ευρωπαϊκές πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνεται με αποτέλεσμα περισσότερες πλημμύρες και πυρκαγιές- σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

«Αυτό το καλοκαίρι η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι πόλεις μας πρέπει να προετοιμαστούν για ένα διαφορετικό μέλλον», όπως πρόσφατα δήλωσε ο Επίτροπος Virginijus Sinkevicius στην τελετή απονομής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης που διοργανώθηκε στη Φινλανδία.

«Η λύση είναι πιο πράσινες πόλεις με χαμηλότερη ρύπανση, οι οποίες νοιάζονται περισσότερο για την ευημερία των πολιτών τους». Πρόσθεσε ότι ο στόχος για πράσινες πόλεις συνδέεται επίσης με την οικοδόμηση ανθεκτικότητας.

Η τελετή απονομής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης ακολουθεί ένα καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από πλημμύρες και πυρκαγιές που προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρη την ήπειρο. Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες και αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στον απρόβλεπτο καιρό, αλλά και να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές τους- τόνισε ο Sinkevicius.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θέμα πολιτικής γνώμης. Είναι ένα επιστημονικό γεγονός», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, στην εκδήλωση. «Ωστόσο, χρειαζόμαστε πολιτικές αποφάσεις για να βεβαιωθούμε ότι οι δράσεις για το κλίμα γίνονται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», πρόσθεσε.

Τα μέτρα προσαρμογής περιλαμβάνουν μέτρα πρόληψης για τις πλημμύρες και την ανακαίνιση κτιρίων ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά απέναντι σε ακραίες θερμοκρασίες. Διάφορες αλλαγές πρέπει να γίνουν σε ολόκληρη την ήπειρο. Βάσει των πρόσφατων γεγονότων, η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Ένας ακόμη τρόπος για να γίνουν οι πόλεις πιο πράσινες, είναι η φύτευση δέντρων. Η Ευρώπη έχει θέσει ως στόχο να φυτέψει τρία δισεκατομμύρια δέντρα μέχρι το 2030. Απαιτείται, μάλιστα, να γίνει η σωστή επιλογή δέντρων για τις αστικές περιοχές.

«Πρέπει να επιστρέψει η φύση στις πόλεις. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα απαιτεί από τις ευρωπαϊκές πόλεις να αναπτύξουν σχέδια αστικού πρασίνου μέχρι το τέλος του έτους», είπε.

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Ευρώπης ζουν σε πόλεις, επομένως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πράσινη (αλλά και κοινωνική) μετάβαση για καθαρές μηδενικές εκπομπές. Οι πόλεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, καθώς το 80% της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εφαρμόζεται στις πόλεις- σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πράσινοι ηγέτες

Το βραβείο Green Leaf City 2022 κέρδισαν από κοινού οι πόλεις Valongo στην Πορτογαλία και Winterswijk στην Ολλανδία. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο από 100.000 κατοίκους. Και οι δύο έλαβαν το έπαθλο των 200.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, η πρωτεύουσα της Εσθονίας, Tallinn, επιλέχθηκε ως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2023 και έλαβε το ποσό των 600.000 ευρώ. Θα πάρει τον τίτλο από τη Grenoble της Γαλλίας, η οποία θα είναι η πράσινη πρωτεύουσα για το επόμενο έτος.

Ο ρόλος της Tallinn θα είναι να ηγηθεί ενός πρόσφατα δημιουργημένου δικτύου 19 ευρωπαϊκών πόλεων, με στόχο την υλοποίηση των στόχων βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση διαφόρων κοινωνικών θεμάτων- όπως η φτώχεια, η ανισότητα των φύλων και η απασχόληση.

Η Tallinn έχει μια ιστορία ρυπογόνων βιομηχανιών, ενώ έχει εφαρμόσει διάφορα σχέδια για την μείωση της ηχορύπανσης και για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, μεταξύ άλλων. Έχει, επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που στοχεύει σε ένα υγιές περιβάλλον και στη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων μέχρι το 2030.

Η Tallinn ακολουθεί τα βήματα της πόλης Lahti, που κέρδισε τον τίτλο για το 2021. Η πρωτεύουσα της Εσθονίας στοχεύει να είναι ουδέτερη σε άνθρακα μέχρι το 2025 και να έχει επιτύχει μια πλήρως κυκλική οικονομία μέχρι το 2050. Έχει ήδη υλοποιήσει μια σειρά διαφόρων σχεδίων προκειμένου να ενισχύσει την απανθρακοποίηση της πόλης.

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ν.Δ. και η μεσότητα του Αριστοτέλη

Από: EBR

Την αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ. την ξεκίνησε ο ιδρυτής της. Έτσι, η Ν.Δ. έγινε κόμμα συγκατοίκησης της παραδοσιακής Δεξιάς, των (κεντρώων) φιλελεύθερων και κάποιων ακροδεξιών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συζητά με την Κίνα για παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η υγεία, εκφράζοντας ανησυχίες για συστημικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οικονομία

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια έρχεται κάπως όψιμα, με δεδομένο ότι εγκαίρως, εδώ και καιρό, έχουμε αναφερθεί στο ράλι τιμών σε βασικά αγαθά, όπως σιτάρι, πετρέλαιο, φρούτα, πρόβειο γάλα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron