*Χρηματοδότηση εμπιστοσύνης και προοπτικής στην Τράπεζα Πειραιώς και τον Μιχάλη Σάλλα: Με απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενισχύθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την αγορά της Αγροτικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς με 570 εκατ. ευρώ. Το επιχειρηματικό σχέδιο για την ΑΤΕ κρίθηκε αξιόπιστο και βιώσιμο. Επιπλέον, στα πλαίσια της εμπιστοσύνης-αρωγής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έχουν εγκριθεί δύο προκαταβολές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 4.700 εκατ. ευρώ η πρώτη και 1.553 εκατ. ευρώ η δεύτερη.
*Πάνω από 15 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ετήσιες ανάγκες των υπουργείων της χώρας σε ταχυδρομικές επιστολές, σημειώματα και μικροδέματα. Μετά από εισηγήσεις των αρμοδίων υπουργών στον πρωθυπουργό, εγκρίθηκε να μην αναλάβουν το όλο έργο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αλλά να πραγματοποιηθεί ανοικτός διεθνής διαγωνισμός. Σύντομα επίκειται η προκήρυξή του.
*Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή έχει μάλλον εξαντλήσει την δυναμική της καρπούμενη την φθορά και το αίσθημα τιμωρίας μεγάλης μερίδας του λαού. Διαβεβαιώνουν –σε συνδυασμό βέβαια με το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να βαθύνουν την απαξίωσή τους– ότι η σημερινή στασιμότητα της ΧΑ στο 11%-13% θα γίνει το επόμενο δίμηνο πτωτική τάση και από το φθινόπωρο θα έχει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά κάτω από 8%-9^ στην τελική πρόβλεψη ψήφου.
*Επιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ότι με την πλατειά καθιέρωση των γενοσήμων φαρμάκων δεν υπήρξε τριτοκοσμική εισβολή, όπως υπήρχε φόβος από Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου. Διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι τα γενόσημα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν ευρέως στην Ελλάδα είναι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, ελληνικής κατασκευής και αντιπροσώπευσης. Επιπλέον, θεωρεί ότι ήδη διαψεύστηκαν οι περσινές προβλέψεις για κρίση του κλάδου των φαρμάκων.
*Οριστικά έχουν εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε ιδέα για την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ειδικό μισθολογικό ή άλλο καθεστώς, είτε σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου είτε σε παραμεθόριες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η απόρριψη του μοντέλου αυτού συνδυάζεται με την απογοήτευση και από αντίθετο μοντέλο ανάπτυξης, το fast track.
*Διευρυμένο πολύ και απλωμένο στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι το ετοιμαζόμενο Πρόγραμμα Ιατρικού Τουρισμού που ετοιμάζουν επίμονα οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Θα επεκτείνεται σε μικρές και μεγάλες δυνατότητες παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε πάνω από 50 περιοχές της χώρας. Θα συνδυαστούν οι σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές, οι μονάδες μικροχειρουργικής και ιαματικών θεραπειών, με το καλό ιατρικό προσωπικό και την τριάδα νοσηλευτικής υποδομής (ιατρικές σχολές, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές).
*Μέχρι τέλος Μαΐου, το πολύ αρχές Ιουνίου, επιθυμεί η κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών –πρόβλημα το οποίο επιδιώκεται να λυθεί σε επίπεδο Βρυξελλών, πάνω από την τρόϊκα. Δεν πρόκειται για λογιστικής σημασίας επιδίωξη, αλλά για καίριας σημασίας πολιτικό γεγονός εμπιστοσύνης απέναντι στις ελληνικές τράπεζες και απέναντι στην ελληνική οικονομία. Πλην όμως, κάποιες τράπεζες έχουν σοβαρό πρόβλημα αφανών χρεών, που μόνον πονοκεφάλους προκαλούν.
*Δεύτερο μείζον πρόβλημα στον κρατικό μηχανισμό, μετά την βραδύτητα στην συγκρότηση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, είναι τα φαινόμενα απροθυμίας –όπως φάνηκε από την νέα στελέχωση του ΣΔΟΕ και των εφοριών– δημοσίων υπαλλήλων να τοποθετηθούν σε νέες θέσεις καθηκόντων και ευθύνης χωρίς επιπλέον αμοιβές και με υποχρέωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Το αποφεύγουν, εκτός από τον οικονομικό τομέα, οι υπάλληλοι και στους περισσότερους τομείς του κρατικού μηχανισμού –νοσοκομεία, τεχνικές και κοινωνικές υπηρεσίες, πολεοδομίες, δασικές υπηρεσίες. Το φαινόμενο της απροθυμίας για μεγαλύτερα καθήκοντα έχει προβληματίσει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, πολλούς υπουργούς, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Η εξήγηση που δίνεται στο φαινόμενο είναι η μισθολογική ισοπέδωση, οι φόβοι για ανάληψη ευθυνών στην διαχείριση οικονομικού χαρακτήρα δημοσίων υποθέσεων, αλλά και στην συστηματική άρνηση δικαστικών –φαινόμενο που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό– να γίνουν μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.
*Επιμένουμε ότι η κρίση στις σχέσεις Βορείου Κορέας-ΗΠΑ είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ό,τι κάποιοι την εκτιμούν και κατά ένα μέρος οφείλεται στην οξύτατη διατροφική ανεπάρκεια που μαστίζει την Βόρειο Κορέα. Μπροστά σε μια διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, το κομμουνιστικό καθεστώς επέλεξε τον δρόμο της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποκλείουν και την επιδείνωση της κατάστασης.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ (09/04/2013)
Πληροφορίες και εκτιμήσεις της υπό τον Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλο δημοσιογραφικής ομάδας του EBR

Οριστικά έχουν εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε ιδέα για την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ειδικό μισθολογικό ή άλλο καθεστώς, είτε σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου είτε σε παραμεθόριες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η απόρριψη του μοντέλου αυτού συνδυάζεται με την απογοήτευση και από αντίθετο μοντέλο ανάπτυξης, το fast track.




