Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Δυσεύρετα τα στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις Πληροφορικής στην Ελλάδα

Αντιμέτωπες με μια μεγάλη πρόκληση, αυτήν της εύρεσης ταλέντων με τις κατάλληλες δεξιότητες, παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

«7 στους 10 Έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων».
«7 στους 10 Έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων».

της Νατάσας Φραγκούλη*

Αντιμέτωπες με μια μεγάλη πρόκληση, αυτήν της εύρεσης ταλέντων με τις κατάλληλες δεξιότητες, παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες εργοδότες (το 72%) απαντούν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων.

Το φαινόμενο κάθε άλλο παρά ελληνικό είναι, αφού και στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα στην προσπάθειά τους να προσλάβουν στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις, που απαιτεί η λειτουργία τους. Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), ένα ποσοστό επίσης της τάξης του 72% των εργοδοτών δεν μπορεί να καλύψει υφιστάμενες θέσεις εργασίας, καθώς δεν βρίσκει στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 80%, σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2021. Τον Ιανουάριο του 2021 τα ίδια στοιχεία τοποθετούσαν το ποσοστό των Ελλήνων εργοδοτών, που δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας λόγω έλλειψης ταλέντων, στο 80%.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο, που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008.

Πώς απαντούν, όμως, οι ελληνικές επιχειρήσεις στην πρόκληση της προσέλκυσης ταλέντων με τις κατάλληλες εξειδικευμένες δεξιότητες; Η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ή η επαγγελματική καθοδήγηση (55%) μαζί με τα ευέλικτα ωράρια εργασίας (42%) είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές που προσφέρουν, ώστε να προσελκύσουν ταλαντούχους υποψηφίους. Ακολουθούν τα οικονομικά κίνητρα, όπως υψηλότεροι μισθοί (39%) και μπόνους (29%).

Εμπόδια

Σύμφωνα με τους ίδιους τους εργοδότες στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο εμπόδιο αναφορικά με την αύξηση εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων είναι: τα χρήματα (33%), ο χρόνος (16%) και η πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες για αναβάθμιση/ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (12%).

Τα προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων, προσωπικών δεξιοτήτων και τα προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερς και ανώτερα στελέχη αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τις ομάδες ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, το 42% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να υιοθετήσει προγράμματα αναβάθμισης προσωπικών δεξιοτήτων, π.χ. διαχείριση χρόνου, επικοινωνία (διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο).

Στο μεταξύ, το 38% σχεδιάζει να εφαρμόσει προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερς και ανώτερα στελέχη και το 37% σχεδιάζει να επενδύσει σε προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων (διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο).

Οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες

Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, οι τέσσερις ρόλοι με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με: την Πληροφορική/Δεδομένα (31%), τη Βιομηχανία/Παραγωγή (21%), την Εφοδιαστική αλυσίδα/Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%) και τις Πωλήσεις/Μάρκετινγκ (19%).

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες αναζητούν όλο και περισσότερα άτομα, που δεν διαθέτουν αποκλειστικά τις τεχνικές δεξιότητες (hard skills), αλλά τις προσωπικές (soft skills), οι οποίες απαιτούνται για αυτές τις θέσεις.

Οι Έλληνες εργοδότες αποκάλυψαν τις 4 top προσωπικές δεξιότητες που δύσκολα μπορούν να εντοπίσουν: Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%), Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%), Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%).

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η καγκεποποίηση της Ρωσίας και τι σημαίνει

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Εδώ και αρκετούς μήνες «περίεργες» ανακατατάξεις παρατηρούνται τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στη ρωσική γραφειοκρατία, με θολές για την ώρα συνέπειες στον στρατιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα….διαφθοράς

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Η εαρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει στα κράτη μέλη στήριξη και καθοδήγηση δύο έτη μετά τον πρώτο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οικονομία

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κόντρα στο κύμα της «μεγάλης παραίτησης»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron