Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Οι ψηφιακές δαπάνες στο NextGenerationEU θα υπερβούν τον στόχο του 20%

Βαριά ψηφιακή ατζέντα για το 2022 έχει η Ευρώπη, με τις προσπάθειες της Ένωσης να επικεντρώνονται στις επενδύσεις στο 5G, στην οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής για τα μικροτσίπ και στις ψηφιακές δεξιότητες

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

«Νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροτσίπ ετοιμάζει η Ε.Ε. - Στόχος η δημιουργία οικοσυστήματος υπερσύγχρονων ευρωπαϊκών μικροτσίπ.»
«Νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροτσίπ ετοιμάζει η Ε.Ε. - Στόχος η δημιουργία οικοσυστήματος υπερσύγχρονων ευρωπαϊκών μικροτσίπ.»

της Νατάσας Φραγκούλη

Βαριά ψηφιακή ατζέντα για το 2022 έχει η Ευρώπη, με τις προσπάθειες της Ένωσης να επικεντρώνονται στις επενδύσεις στο 5G, στην οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής για τα μικροτσίπ και στις ψηφιακές δεξιότητες. Αυτό το ψηφιακό στίγμα έδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης το 2021 και την αποτύπωση των στόχων για το 2022.

Ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδει η Ευρώπη στην τεχνολογική κυριαρχία της, είναι ότι οι ψηφιακές δαπάνες στο NextGenerationEU θα υπερβούν ακόμη και τον στόχο του 20%. “Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι καθοριστικής σημασίας. Και τα κράτη - μέλη συμμερίζονται την άποψη αυτή. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να διαμορφώσουμε τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό, σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες και αξίες”, τόνισε κατά τη χθεσινή της ομιλία η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής τοποθέτησε ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης το θέμα των ημιαγωγών, ανακοινώνοντας ότι η Επιτροπή σκοπεύει να φέρει σύντομα μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροτσίπ. “Στόχος είναι να δημιουργήσουμε από κοινού ένα οικοσύστημα υπερσύγχρονων ευρωπαϊκών μικροτσίπ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η παραγωγή. Έτσι, θα κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού μας και θα αναπτυχθούν νέες αγορές για τη ρηξικέλευθη ευρωπαϊκή τεχνολογία”.

 

 

Ευρωπαϊκή παραγωγή μικροτσίπ

Η κυρία φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, για το οποίο μάλιστα - όπως τόνισε - ορισμένοι ισχυρίζονται πως δεν μπορεί να επιτευχθεί. “Το ίδιο είπαν και για το Galileo πριν από 20 χρόνια. Σήμερα οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι παρέχουν το σύστημα πλοήγησης για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια έξυπνα τηλέφωνα σ’ όλο τον κόσμο. Κατέχουμε ηγετική θέση παγκοσμίως. Ας τολμήσουμε και πάλι, αυτή τη φορά με τους ημιαγωγούς.

Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα, τόνισε ότι, ενώ η παγκόσμια ζήτηση έχει εκτιναχθεί, το μερίδιο της Ευρώπης σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από τον σχεδιασμό έως την παραγωγική ικανότητα μικροτσίπ, έχει συρρικνωθεί: “εξαρτόμαστε από τα υπερσύγχρονα μικροτσίπ, που κατασκευάζονται στην Ασία. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ανταγωνιστικότητά μας. Αφορά την τεχνολογική κυριαρχία”.

 

 

Επενδύσεις στο 5G

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Ένωση και σε θέματα συνδεσιμότητας, αλλά και στις ψηφιακές δεξιότητες: “Θα πραγματοποιήσουμε πρωτοφανείς επενδύσεις στο 5G και τις οπτικές ίνες. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί την προσοχή των ηγετών και διαρθρωμένο διάλογο σε ανώτατο επίπεδο”.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη, σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής, έχει φιλόδοξα πλάνα και για την άμυνα στον κυβερνοχώρο. Όπως τόνισε πλέον “δεν αρκεί η αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να αποκτήσουμε ηγετικό ρόλο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Τα εργαλεία κυβερνοάμυνας πρέπει να αναπτύσσονται εδώ, στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης νομοθεσίας για τα κοινά πρότυπα στο πλαίσιο μιας νέας ευρωπαϊκής πράξης για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο”.

 

 

Ψηφιακή Δεκαετία της Ευρώπης

Ψηφιακή βάση της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια αποτελεί η “Ψηφιακή Πυξίδα 2030”, η οποία θέτει φιλόδοξους στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Η “Ψηφιακή Πυξίδα” αποτελεί έναν οδικό χάρτη έως το 2030 με συγκεκριμένους στόχους σε τέσσερις άξονες: ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού και αριθμός επαγγελματιών με ψηφιακή κατάρτιση, υποδομές και συνδεσιμότητα, ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και online δημόσιες υπηρεσίες.

Κάθε ένας από τους τέσσερις βασικούς άξονες αντιστοιχεί σε σαφείς ειδικούς στόχους, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030. Μάλιστα, η Ένωση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου συστήματος παρακολούθησης και μέτρησης της προόδου σε σχέση με τους ειδικούς στόχους για το 2030.

5G σε όλες τις κατοικημένες περιοχές

Στον πρώτο άξονα, που αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού και τους επαγγελματίες των ΤΠΕ, έως το 2030 - σύμφωνα με τους στόχους της “Ψηφιακής Πυξίδας” - το 80% τουλάχιστον του συνόλου των ενηλίκων θα πρέπει να διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Επιπλέον, ο αριθμός των απασχολούμενων υψηλής κατάρτισης στον τομέα των ΤΠΕ στην Ε.Ε. θα πρέπει να αυξηθεί από 7,8 εκατομμύρια το 2019 σε 20 εκατ. το 203 με υψηλότερη σύγκλιση μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Στο επίπεδο της συνδεσιμότητας, όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να διαθέτουν σύνδεση gigabit, έναντι του 59 % των νοικοκυριών το 2020. Επίσης, όλες οι κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να καλύπτονται από 5G (έναντι του 14 % το 2021).

Όσον αφορά τις ψηφιακές υποδομές, στόχος είναι έως το 2030 να ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή παρουσία στο hardware. Ειδικότερα, η παραγωγή προηγμένων και βιώσιμων ημιαγωγών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών, να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% της παγκόσμιας παραγωγής σε αξία. Σήμερα, η αντίστοιχη συμμετοχή της Ένωσης είναι 10%.

 

 

Χρήση cloud

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, στόχος είναι οι τρεις στις τέσσερις εταιρείες να χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, μαζικά δεδομένα (Big Data) και τεχνητή νοημοσύνη, έως τα τέλη της δεκαετίας. Στο μεταξύ, πάνω από το 90% των ευρωπαϊκών ΜμΕ θα πρέπει να έχει επιτύχει ένα στοιχειώδες επίπεδο ψηφιακής έντασης (σε σύγκριση με 61% το 2019).

Σε επίπεδο ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, όλες οι κύριες δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο έως το 2030, ενώ όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ιατρικά τους αρχεία.

Επίσης, το 80% των πολιτών θα πρέπει να χρησιμοποιεί εφαρμογή ψηφιακής ταυτοποίησης.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Επισπεύστε τις Χριστουγεννιάτικες και χειμερινές αγορές

Από: EBR

«Όποιος περιμένει να εισπράξει το 13ο μισθό για να κάνει τα ψώνια των Χριστουγέννων κινδυνεύει να μείνει με άδεια χέρια- ή να τον δώσει ολόκληρο για ένα...ζευγάρι αθλητικά παπούτσια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ (κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις)

Οικονομία

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς πληρωμών και οι δυνητικές ευκαιρίες για αποδόσεις λόγω της αναμενόμενης αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών τα επόμενα χρόνια προσείλκυσαν το περασμένο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron