Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

H αγορά ακινήτων μετά από τα νέα μέτρα για την οικονομία που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ανάπτυξης με κάποιους ρυθμούς που αναμένονται ισχυροί, αλλά μένει να αποδειχθούν

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021

«Η Πολιτεία από το 2019 και μετά έχει θεσπίσει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και τη συνακόλουθη αύξηση των επενδύσεων στον τομές αυτό.»
«Η Πολιτεία από το 2019 και μετά έχει θεσπίσει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και τη συνακόλουθη αύξηση των επενδύσεων στον τομές αυτό.»

του Μπάμπη Χαραλαμπόπουλου*

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ανάπτυξης με κάποιους ρυθμούς που αναμένονται ισχυροί, αλλά μένει να αποδειχθούν.

 

 

Το γεγονός αυτό προφανώς επηρεάζει και την αγορά ακινήτων και τούτο διότι είναι αλληλένδετες η γενικότερη πορεία της οικονομίας με την πορεία της κτηματαγοράς.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η έκδοση οικοδομικών αδειών έπεσε κατά τα χρόνια της κρίσης κατά 90% περίπου, σε σχέση με το 2006, ενώ άρχισε η βραδεία ανάκαμψη της από το 2017 και συνεχίζεται έως σήμερα.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα από το 2011 έως το 2020.

Ακόμη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά χρόνια της κρίσης δεν έγινε κατασκευή νέων σύγχρονων οικοδομών παρότι υπάρχουν κάποια κοινωνικά στρώματα που θα ήθελαν να αγοράσουν σύγχρονη, πράσινη και έξυπνη κατοικία. Σαν εναλλακτική λύση (που λειτούργησε πάρα πολύ καλά) ήταν η ριζική ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός παλαιών διαμερισμάτων η μονοκατοικιών, με αποτέλεσμα να υπάρξει απασχόληση, μείωση της ανεργίας κλπ.

Η Πολιτεία από το 2019 και μετά έχει θεσπίσει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και τη συνακόλουθη αύξηση των επενδύσεων στον τομές αυτό. Τέτοια μέτρα είναι:

•Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ
•Το πάγωμα του φόρου υπεραξίας
•Το πρόγραμμα εξοικονομώ σε συνδυασμό με την έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων
•Η μείωση του ΕΝΦΙΑ
•Κίνητρα (φορολογικά) σε αλλοδαπούς για μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.

Στα οποία προστίθεται το σοβαρό νέο μέτρο για αφορολόγητες γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 800 χιλ. €, γεγονός που έρχεται να τονώσει ακόμη πιο πολύ την οικοδομική δραστηριότητα.

Κατά συνέπεια, αν πάρουμε υπόψη και την καλύτερη δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν στεγαστικά δάνεια, την πτώση της ανεργίας, τη χρυσή βίζα, την αύξηση της απασχόλησης εξ αποστάσεως (όπου ξένοι μπορούν να έρχονται να δουλεύουν στην Ελλάδα, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε άλλο κράτος) και την ανάγκη για πιο αντισεισμικές και έξυπνες οικοδομές, βλέπουμε ότι διαμορφώνεται ένα πολύ καλό περιβάλλον για την οικοδομή αλλά με λογικούς και όχι τρελούς ρυθμούς.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής των οικοδομών, που συνεπάγεται και αύξηση της τιμής κτήσης νεόδμητου ακινήτου.

 

 

Ακόμη πρέπει να δούμε αν τυχόν θα υπάρξουν επιπτώσεις (σε κάποια αναλογία με τη Lehman Brothers) από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της κινέζικής εταιρείας Evergrande που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συμπερασματικά, καλές περιοχές της χώρας (στο διάγραμμα φαίνονται και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη οικοδομική κίνηση, με την Αττική να έχει τα σκήπτρα) θα έχουν ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, συμβαδίζοντας με καλή πορεία της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικοί εξωγενείς παράγοντες.

*τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Επισπεύστε τις Χριστουγεννιάτικες και χειμερινές αγορές

Από: EBR

«Όποιος περιμένει να εισπράξει το 13ο μισθό για να κάνει τα ψώνια των Χριστουγέννων κινδυνεύει να μείνει με άδεια χέρια- ή να τον δώσει ολόκληρο για ένα...ζευγάρι αθλητικά παπούτσια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ (κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις)

Οικονομία

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς πληρωμών και οι δυνητικές ευκαιρίες για αποδόσεις λόγω της αναμενόμενης αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών τα επόμενα χρόνια προσείλκυσαν το περασμένο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron