Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

100 “έξυπνες πόλεις” έως το 2030 θέλει να δημιουργήσει η Ευρώπη

Τουλάχιστον 100 “έξυπνες” και κλιματικά ουδέτερες πόλεις θέλει να δημιουργήσει, επί ευρωπαϊκού εδάφους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021

«Άλλες πόλεις αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους έως το 2050.»
«Άλλες πόλεις αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους έως το 2050.»

Τουλάχιστον 100 “έξυπνες” και κλιματικά ουδέτερες πόλεις θέλει να δημιουργήσει, επί ευρωπαϊκού εδάφους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030. Στόχος της Ένωσης είναι αυτές οι πόλεις να βρεθούν στην πρωτοπορία της ψηφιακής καινοτομίας και να αναδείξουν λύσεις, που θα επιτρέψουν σε όλες τις άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους έως το 2050.

“Εκλύοντας άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, οι πόλεις έχουν καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Μέσω των “συμβάσεων πόλης για το κλίμα”, οι οποίες προβλέπουν διευρυμένη συμμετοχή των πολιτών, τουλάχιστον 100 πόλεις θα λάβουν στήριξη, ώστε να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες έως το 2030”, αναφέρει σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρωτοβουλία για τις “έξυπνες” και κλιματικά ουδέτερες πόλεις είναι μία από τις πέντε νέες αποστολές, που ανακοίνωσε χθες η Ε.Ε. Οι αποστολές της Ε.Ε. αποτελούν νέα καινοτομία του Προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων στους τομείς της υγείας, του κλίματος και του περιβάλλοντος και στην επίτευξη φιλόδοξων και εμπνευσμένων στόχων σε αυτούς τους τομείς.

Κάθε μία από τις πέντε αποστολές θα έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσεων σε βασικές παγκόσμιες προκλήσεις έως το 2030: την καταπολέμηση του καρκίνου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την προστασία των ωκεανών, των θαλασσών και των υδάτων, τη διαβίωση σε πιο πράσινες και έξυπνες πόλεις και την εξασφάλιση υγιούς εδάφους και υγιεινών τροφίμων.

Νέο καινοτόμο εργαλείο

Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε σχετικά: “Δρομολογήσαμε πέντε νέες αποστολές. Η αποστολή είναι ένα νέο και καινοτόμο εργαλείο, ένας νέος τρόπος συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”. Από την πλευρά της, η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, τόνισε: “Η αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα μόνο με συλλογική προσπάθεια, που βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία. Αυτό είναι, επίσης, το σημείο εκκίνησης των τολμηρών και φιλόδοξων αποστολών της Ε.Ε.”.

Η Επιτροπή με την ανακοίνωσή της για τις αποστολές της Ε.Ε. που εκδόθηκε χθες, τους δίνει το πράσινο φως, μετά την έγκριση των επιμέρους σχεδίων των αποστολών το φετινό καλοκαίρι.

Οι εν λόγω αποστολές παρέχουν εντολή για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Επίσης, θα αποφέρουν αποτελέσματα δίνοντας νέο ρόλο στην έρευνα και την καινοτομία, σε συνδυασμό με νέες μορφές διακυβέρνησης και συνεργασίας, καθώς και με νέο τρόπο συμμετοχής των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων.

Οι αποστολές πηγάζουν από το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”, αλλά η υλοποίηση τους θα υπερβεί κατά πολύ την έρευνα και την καινοτομία, με στόχο την ανάπτυξη νέων λύσεων και τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Επισπεύστε τις Χριστουγεννιάτικες και χειμερινές αγορές

Από: EBR

«Όποιος περιμένει να εισπράξει το 13ο μισθό για να κάνει τα ψώνια των Χριστουγέννων κινδυνεύει να μείνει με άδεια χέρια- ή να τον δώσει ολόκληρο για ένα...ζευγάρι αθλητικά παπούτσια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ (κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις)

Οικονομία

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς πληρωμών και οι δυνητικές ευκαιρίες για αποδόσεις λόγω της αναμενόμενης αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών τα επόμενα χρόνια προσείλκυσαν το περασμένο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron