Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ακίνητα – Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η οικοδομή

Η μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής εκτροχιάζει τους προϋπολογισμούς

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021

«Από το σίδηρο και τα τούβλα μέχρι τα χρώματα, τα αλουμίνια, τα θερμαντικά και την ξυλεία παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος του κόστος αγοράς, η οποία εκτροχιάζει τους αρχικούς προϋπολογισμούς κατασκευαστών και ιδιωτών.»
«Από το σίδηρο και τα τούβλα μέχρι τα χρώματα, τα αλουμίνια, τα θερμαντικά και την ξυλεία παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος του κόστος αγοράς, η οποία εκτροχιάζει τους αρχικούς προϋπολογισμούς κατασκευαστών και ιδιωτών.»

της Δήμητρας Σκούφου*

Καμπανάκι χτυπούν οι κατασκευαστές για την αύξηση του κόστους ανέγερσης νέων οικοδομών, εξαιτίας των ανατιμήσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα οικοδομικά υλικά.

Άνθρωποι με γνώση της κατάστασης μιλούν για μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10% που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 15%, εκφράζοντας την αγωνία τους για το επόμενο διάστημα και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα.

Από το σίδηρο και τα τούβλα μέχρι τα χρώματα, τα αλουμίνια, τα θερμαντικά και την ξυλεία παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος του κόστος αγοράς, η οποία εκτροχιάζει τους αρχικούς προϋπολογισμούς κατασκευαστών και ιδιωτών.

Χαρακτηριστικό της ασφυκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται είναι το γεγονός πως υπάρχουν κατασκευαστές που ζητάνε αναπροσαρμογή των συμβολαίων, απειλώντας με προσωρινή διακοπή των εργασιών έως ότου αποκλιμακωθούν οι τιμές. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στο πεδίο των ανακαινίσεων. Μάλιστα, υπάρχουν επαγγελματίες που εν αναμονή της έναρξης του «νέου Εξοικονομώ» φοβούνται ανατροπή των δεδομένων, αφού αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τα τιμολόγιά τους.

Οπως λένε, οι προσφορές που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα πλέον δεν ισχύουν, με αποτέλεσμα νοικοκυριά που θα ήθελαν να μπουν στο πρόγραμμα και να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους, ενδέχεται να περιορίσουν τις εργασίες μη μπορώντας να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα.

 

 

Επαγγελματίες της οικοδομής περιγράφουν με μελανά γράμματα την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, προβλέποντας πως θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Οπως λένε, οι προϋπολογισμοί που έγιναν τους προηγούμενους μήνες ανατρέπονται από τα τρέχοντα κοστολόγια και αλλάζουν τα σχέδια κατασκευαστών και αγοραστών και προσθέτουν ότι έχουν αλλάξει δραματικά οι τιμές που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Εκτιμούν ότι το κόστος κατασκευής έχει ανέβει κατά περίπου 200 ευρώ με 300 ευρώ το τετραγωνικό για τα υπό κατασκευή ακίνητα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους προϋπολογισμούς τους. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν ακίνητα που πουλήθηκαν πέρυσι με βάση άλλα δεδομένα και πολύ χαμηλότερες τιμές κόστους.

Εκτιμάται πως σήμερα το κόστος κατασκευής είναι έως και 20% μεγαλύτερο από πέρυσι. Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν πως η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται ενδέχεται να συγκρατήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας και θα οδηγήσει σε ανισορροπία την αγορά.

Οι αυξημένες τιμές, εκτιμούν, θα περιορίσουν τη ζήτηση νεόδμητων και θα στρέψουν τους υποψήφιους αγοραστές στη λύση του ενοικίου, ενώ θεωρούν πως επιπτώσεις θα υπάρχουν και στην υλοποίηση μεγάλων projects υποδομών που έχουν μπει στην τελική ευθεία λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων σε βασικά υλικά όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κ.λπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του όπως ασφαλτικά προϊόντα.

*πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Επισπεύστε τις Χριστουγεννιάτικες και χειμερινές αγορές

Από: EBR

«Όποιος περιμένει να εισπράξει το 13ο μισθό για να κάνει τα ψώνια των Χριστουγέννων κινδυνεύει να μείνει με άδεια χέρια- ή να τον δώσει ολόκληρο για ένα...ζευγάρι αθλητικά παπούτσια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και την καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ (κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις)

Οικονομία

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς πληρωμών και οι δυνητικές ευκαιρίες για αποδόσεις λόγω της αναμενόμενης αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών τα επόμενα χρόνια προσείλκυσαν το περασμένο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron