Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Solvit ένα πολύτιμο εργαλείο επίλυσης διαφορών

Όταν αναφερόμαστε στο δίκτυο Solvit, ίσως το ευρύ κοινό να μην κατανοεί ή να μη γνωρίζει περί τίνος πρόκειται

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021

Τι είναι λοιπόν το Solvit; Ουσιαστικά αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο επίλυσης διαφορών, το οποίο λειτουργεί υπό τη μορφή δικτύου και το οποίο αποτελείται από εθνικά κέντρα Solvit σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα.
Τι είναι λοιπόν το Solvit; Ουσιαστικά αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο επίλυσης διαφορών, το οποίο λειτουργεί υπό τη μορφή δικτύου και το οποίο αποτελείται από εθνικά κέντρα Solvit σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα.

του Νικόλαου Δ. Κουλοχέρη

Όταν αναφερόμαστε στο δίκτυο Solvit, ίσως το ευρύ κοινό να μην κατανοεί ή να μη γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Τι είναι λοιπόν το Solvit; Ουσιαστικά αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο επίλυσης διαφορών, το οποίο λειτουργεί υπό τη μορφή δικτύου και το οποίο αποτελείται από εθνικά κέντρα Solvit σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα. Στο Solvit μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, πολίτης ή επιχείρηση της ΕΕ του οποίου τα δικαιώματα παραβιάζονται από δημόσιες αρχές άλλου κράτους μέλους. Επομένως, είναι το μέσο δια του οποίου παρέχεται ευθεία πρόσβαση στους θεσμούς της ΕΕ και αποτελεί μία ασπίδα προστασίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Στο Solvit μπορεί να υποβάλει την υπόθεσή του κάθε πολίτης ή επιχείρηση, όταν κρίνει πως παραβιάζονται δικαιώματά του, τα οποία απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από δημόσια αρχή/υπηρεσία/οργανισμό άλλου κράτους μέλους, πριν καν εκκινήσει οιαδήποτε δικαστική διαδικασία.

Για κάθε υπόθεση που υποβάλλεται στη βάση Solvit συνεργάζονται 2 κέντρα Solvit, το κέντρο Solvit της χώρας με την οποία ο αιτών έχει στενότερους δεσμούς, συνήθως χώρα καταγωγής - έδρα εταιρείας και το κέντρο Solvit της χώρας, όπου ανέκυψε το πρόβλημα. Με την υποβολή της υπόθεσης στη βάση τότε γίνεται επικοινωνία με τον αιτούντα, συλλέγονται τα στοιχεία, διαμορφώνεται η νομική βάση και διαβιβάζεται ο φάκελος οπότε και εξετάζεται η υπόθεση με στόχο την επίλυση της διαφοράς, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άμεσες συνέπειες στα κράτη μέλη, που δεν συμμορφώνονται σχετικά. Το Solvit είναι αξιόπιστο, ευέλικτο, γρήγορο και αποτελεσματικό εργαλείο επίλυσης διαφορών, που στηρίζεται στην καλή συνεργασία των εθνικών κέντρων Solvit ενώ μάλιστα οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Κάθε χρόνο μέσω του Solvit επιλύονται αποτελεσματικά πληθώρα υποθέσεων σε διάφορους τομείς όπως ΦΠΑ και φορολονία, αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, οικογενειακές παροχές, παροχές ανεργίας, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υγειονομική ασφάλιση στο εξωτερικό, αγαθά και υπηρεσίες, θεώρηση εισόδου και διαμονής, διακριτική μεταχείριση κ.λπ. Το ελληνικό κέντρο Solvit από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου το 2002, εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών, στην καρδιά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Το ελληνικό κέντρο έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ποιότητα, την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό του. Προσφάτως μάλιστα διακρίθηκε στην 1η πανευρωπαϊκά υπόθεση που υποβάλλεται στο δίκτυο Solvit (Υπόθεση MR/0003/21/GR-BG) και αφορά στην εφαρμογή του Κανονισμού 2019/515/ΕΕΗ, σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των εμπορευμάτων, που κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά άλλης χώρας. Συγκεκριμένα, επί αιτήματος εταιρείας με έδρα την Ελλάδα, της οποίας δεν επετράπη η Κυκλοφορία προϊόντος στη Βουλγαρία, κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου, αφού επεξεργάστηκε τα δεδομένα και συγκέντρωσε τα σχετικά δικαιολογητικά, προχώρησε στη διαμόρφωση της νομικής βάσης και τελικώς «οδήγησε» τις βουλγαρικές αρχές σε πλήρη συμμόρφωση.

Η πρόσφατη αυτή απόφαση αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή για νέες επιχειρηματικές υποθέσεις Solvit, αφού πλέον, και εμπράκτως, επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα του δικτύου Solvit σε σοβαρές υποθέσεις επιχειρήσεων, καθιστώντας το έτσι τον κρίσιμο παράγοντα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της εθνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας, ιδιαίτερα σήμερα, στη μετά Covid εποχή, περισσότερο από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η καγκεποποίηση της Ρωσίας και τι σημαίνει

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Εδώ και αρκετούς μήνες «περίεργες» ανακατατάξεις παρατηρούνται τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στη ρωσική γραφειοκρατία, με θολές για την ώρα συνέπειες στον στρατιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα….διαφθοράς

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - Εαρινή Δέσμη: προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας

Η εαρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει στα κράτη μέλη στήριξη και καθοδήγηση δύο έτη μετά τον πρώτο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οικονομία

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εργασιακοί «παράδεισοι»

Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κόντρα στο κύμα της «μεγάλης παραίτησης»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron