Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Το 1/5 των εταιρειών αποθηκεύει την πλειοψηφία των ευαίσθητων δεδομένων στο cloud

Την υιοθέτηση του cloud κατά τρία χρόνια, σε σύγκριση με τα ποσοστά πριν από την πανδημία, επιτάχυνε η υγειονομική κρίση

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021

«Την υιοθέτηση του cloud κατά τρία χρόνια, σε σύγκριση με τα ποσοστά πριν από την πανδημία, επιτάχυνε η υγειονομική κρίση».
«Την υιοθέτηση του cloud κατά τρία χρόνια, σε σύγκριση με τα ποσοστά πριν από την πανδημία, επιτάχυνε η υγειονομική κρίση».

Την υιοθέτηση του cloud κατά τρία χρόνια, σε σύγκριση με τα ποσοστά πριν από την πανδημία, επιτάχυνε η υγειονομική κρίση. Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση στη χρήση λύσεων που βασίζονται στο cloud από λύσεις αποθήκευσης δεδομένων, σε περιβάλλοντα όπου τα δεδομένα χρησιμοποιούνται συναλλακτικά και υποστηρίζουν καθημερινές επιχειρηματικές λειτουργίες.

Ενώ η υιοθέτηση του cloud αυξάνεται, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να διαφοροποιούν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις λύσεις cloud. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 57% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι κάνει χρήση δύο ή περισσότερων παρόχων υποδομής cloud. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα της Thales, το ένα τέταρτο (24%) των εταιρειών απαντά ότι η πλειονότητα των εργασιών και των δεδομένων τους βρίσκεται πλέον στο cloud.

Καθώς η υιοθέτηση του cloud αυξάνεται, η ασφάλεια των δεδομένων και των εργασιών στο cloud γίνεται όλο και πιο κομβική. Σύμφωνα με τη μελέτη “2021 Thales Global Cloud Security Study”, το ένα πέμπτο (21%) των επιχειρήσεων αποθηκεύουν την πλειοψηφία των ευαίσθητων δεδομένων τους στο cloud, ενώ το 40% ανέφερε κάποια παραβίαση τον τελευταίο χρόνο.

“Υπάρχουν ορισμένες κοινές τάσεις ως προς το που στρέφονται οι εταιρείες, όταν εξετάζουν πως να ασφαλίσουν την υποδομή τους στο cloud”, αναφέρει η μελέτη. Ειδικότερα, το 33% αναφέρει ότι ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (multi-factor authentication, MFA) αποτελεί κεντρικό μέρος της στρατηγικής τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Περί κρυπτογράφησης

Ωστόσο, μόνο το 17% έχει κρυπτογραφήσει περισσότερα από τα μισά δεδομένα που αποθηκεύονται στο cloud. Αυτό το ποσοστό πέφτει στο 15%, όταν οι οργανισμοί έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση multicloud.

Ακόμη κι όταν οι επιχειρήσεις προστατεύουν τα δεδομένα τους με κρυπτογράφηση, το 34% αφήνει τον έλεγχο των κλειδιών στους παρόχους υπηρεσιών, αντί να διατηρεί τον έλεγχο. Όπου μεγάλος αριθμός οργανισμών αποτυγχάνει να προστατεύσει τα δεδομένα τους επαρκώς με κρυπτογράφηση, ο περιορισμός των πιθανών σημείων πρόσβασης γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος.

Ωστόσο, σχεδόν τα μισά (48%) ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων παγκοσμίως, παραδέχονται ότι ο οργανισμός τους δεν έχει στρατηγική Zero Trust και το ένα τέταρτο (25%) δεν σκέφτεται καν μια στρατηγική.

Έντονες ανησυχίες

Οι επιχειρήσεις - σύμφωνα με την έρευνα - μοιράζονται κοινές ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των υπηρεσιών cloud. Σχεδόν οι μισοί (46%) από τους ερωτηθέντες παγκοσμίως ισχυρίζονται ότι η διαχείριση του απορρήτου και της προστασίας δεδομένων στο cloud είναι πιο περίπλοκη από τις λύσεις εσωτερικής εγκατάστασης.

Τα υβριδικά μοντέλα είναι συνήθη σε πολλούς οργανισμούς, που δεν έχουν κάνει πλήρη μετάβαση στο cloud. Το 55% των επιχειρήσεων έχει δηλώσει ότι προτιμά μια προσέγγιση “ανύψωσης & μετατόπισης” (lift & shift) για την υιοθέτηση του cloud έναντι του επανασχεδιασμού, καθώς το cloud γίνεται πιο ενσωματωμένο μέρος της επιχειρηματικής υποδομής.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η μεγάλη ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ για την καινοτομία και την επανεφεύρεση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, στην ουσία, αποκάλυψε πως θέλει να επανεφεύρει την κεντροδεξιά του 21ου αιώνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ και τα μέλη του ΠΟΕ συνάπτουν σημαντική συμφωνία για την απλούστευση του εμπορίου υπηρεσιών

Η ΕΕ και τα μέλη του ΠΟΕ συνάπτουν σημαντική συμφωνία για την απλούστευση του εμπορίου υπηρεσιών

Μια ομάδα 67 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, ολοκλήρωσε σήμερα τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία-ορόσημο με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στο εμπόριο υπηρεσιών

Οικονομία

Η Γερμανία δεν έχει περιθώρια για περισσότερη λιτότητα

Η Γερμανία δεν έχει περιθώρια για περισσότερη λιτότητα

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τετραγώνισαν τον κύκλο και υποσχέθηκαν να αποδεχθούν το όριο του χρέους

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron