Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης

Για τη χώρα μας ότου η άνιση κατανομή των υδατικών πόρων είναι μια πραγματικότητα, η γεωμορφολογία και το νησιωτικό σύμπλεγμα είναι μοναδικά, η σημασία έργων υποδομής για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας είναι αναγκαία

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021

Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης, απαιτεί ένα βιώσιμο, ευφυή, ασφαλή, πλήρη και λειτουργικό πρόγραμμα υποδομών αγροτικής ανάπτυξης.
Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης, απαιτεί ένα βιώσιμο, ευφυή, ασφαλή, πλήρη και λειτουργικό πρόγραμμα υποδομών αγροτικής ανάπτυξης.

του Σπήλιου Λιβανού*

Διαχειριζόμαστε τους πόρους με διαφορετική λογική σε σχέση με το παρελθόν. Επενδύουμε με ορθολογισμό, προγραμματισμό και διαφάνεια, με αποκλειστικό γνώμονα τη χρησιμότητα των έργων υποδομής για τον αγροτικό κόσμο.

Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές. Ανάλογα έργα δεν έχουν πραγματοποιηθεί για δεκαετίες στη χώρα μας, για την ακρίβεια από το 1950 και ’60. Επιπλέον, το περιεχόμενο αυτού του προγράμματος είναι αντίστοιχης σημασίας με αυτό των αεροδρομίων και των εθνικών οδών.

Το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», για το οποίο εργαστήκαμε εντατικά τους τελευταίους μήνες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλλακάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση και τον γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ Δημ. Παπαγιαννίδη, εμφορείται από όλα τα δομικά χαρακτηριστικά και αξιολογικά στοιχεία ενός απόλυτου στρατηγικού σχεδίου: οραματισμό, τεκμηρίωση και αξιοπιστία, θεσμική θωράκιση, μακροπρόθεσμους στόχους, ρεαλισμό, εφαρμογή και επικαιροποίηση, οδικό χάρτη για την υλοποίηση και τέλος εκτελεσιμότητα με σαφή οικονομική αποτύπωση.

Τα 21 έργα καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ και συνολικού κόστους σε βάθος 25ετίας (κόστος κατασκευής και λειτουργίας) που θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ. Τα αρδευόμενα στρέμματα θα είναι συνολικά πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα. Ο σχεδιασμός έχει ως σημείο αναφοράς τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες κλιματικής αλλαγής, βιοποικιλότητας και διακυβέρνησης. Τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια που ακολουθούνται διαπνέονται από τη λογική της απόδοσης και τον κανόνα του κόστους - οφέλους.

Πρόκειται για έργα που αδιαμφισβήτητα θα συμβάλλουν θετικά και πολλαπλασιαστικά στην οικονομία. Θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής, την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας, τη βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων και τη σημαντική ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.

Θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), χρήματα από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά επιπλέον θα κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι, από τους ιδιώτες που συμμετέχουν με την άντληση δανεισμού. Επιπλέον, τα έργα αυτά έχουν θετικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα. Δίνουν απάντηση στο πολύ σημαντικό πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στη γεωργία.

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, ως ΥΠΑΑΤ, αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς άξονες της πολιτικής μας, μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης. Τα έργα που θα υλοποιηθούν με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σχεδιασμός - Κατασκευή - Χρηματοδότηση - Λειτουργία - Συντήρηση) συνδυάζουν πολλές συνέργειες, σε ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο διάρκειας 25 ετών. Θεωρούμε ότι έχουν διασφαλιστεί όλα τα προ απαιτούμενα στοιχεία επιτυχούς επιτέλεσης. Εξαιτίας της μακροχρόνιας συμμετοχής στο έργο, ο ιδιωτικός φορέας έχει κίνητρο να εξετάσει συνολικά τον κύκλο ζωής του περιουσιακού στοιχείου. Στην προετοιμασία του προγράμματος κα θορίσαμε το ευεργετικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο. Προσδιορίσαμε το όφελος για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Η νέα πραγματικότητα που οικοδομούμε στον αγροτικό τομέα, αφορά φυσικά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η διαχείριση της ελληνικής υπαίθρου, η διαδικασία από το αγρόκτημα στο πιάτο, το διάνυσμα από την παραγωγή στη διατροφή θα έχει ως σημείο αναφοράς πάντοτε τον ευημερούντα γεωργό, κτηνοτρόφο, παραγωγό και ως διεύθυνση τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τη συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση, την ανάπτυξη. Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης, απαιτεί ένα βιώσιμο, ευφυή, ασφαλή, πλήρη και λειτουργικό πρόγραμμα υποδομών αγροτικής ανάπτυξης.

Ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση αυτή και με αυτοπεποίθηση, χαρά, περηφάνια και ευθύνη, προετοιμάζουμε και υλοποιούμε το σχέδιο για την αγροτική νέα Ελλάδα.

 

*υπουργός Αγροτικής, Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Περί γυναικαγωγίας

Από: EBR

Με αφορμή τα όσα δραματικά και τραγικά συμβαίνουν ιδιαίτερα στη χώρα μας (γυναικοκτονίες κ.λπ.) και τη σχετική αρθρογραφία διακεκριμένων επιστημόνων,σκέφθηκα να τολμήσω, να πρωτοτυπήσω, εισάγοντας τον όρο ΓΥΝΑΙΚΑΓΩΓΙΑ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron