Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Θετικοί οι οιωνοί για το 2022

Μετά τη στέρεη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη δεν αφήνουν περιθώρια απαισιοδοξίας για το 2022 στις προηγμένες χώρες του κόσμου

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022

Κατά μέσον όρο το Bloomberg αναμένει ότι το 2023 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υπερβεί εκείνο του 2019 κατά 5%, ακριβώς όπως και στις εκτιμήσεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Κατά μέσον όρο το Bloomberg αναμένει ότι το 2023 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υπερβεί εκείνο του 2019 κατά 5%, ακριβώς όπως και στις εκτιμήσεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

των Holger Schmieding , Kallum Pickering & Salomon Fiedler *

Μετά τη στέρεη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη δεν αφήνουν περιθώρια απαισιοδοξίας για το 2022 στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Οι ελλείψεις σε βασικές προμήθειες φαίνεται πως θα αμβλυνθούν, η απασχόληση εξακολουθεί να ανακάμπτει, οι ισολογισμοί των καταναλωτών είναι ασυνήθιστα υγιείς, ενώ επιχειρήσεις και κυβερνήσεις ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Εντούτοις, η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Ομικρον» μπορεί τις προσεχείς εβδομάδες να οξύνει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας. Εάν, όντως, συμβεί αυτό, τότε τα νέα περιοριστικά μέτρα και η πιο συγκρατημένη συμπεριφορά των καταναλωτών θα επιφέρουν τελικώς συρρίκνωση παραγωγής στην Ευρώπη στις αρχές αυτής της νέας χρονιάς. Με κάθε νέο κύμα η πανδημία αποδεικνύεται πως λειτουργεί ολοένα και λιγότερο ως τροχοπέδη στην επίδοση της οικονομίας.

Οταν πρώτη φορά έπληξε ο κορωνοϊός την Ευρωζώνη, το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε δραστικότατα κατά 15% τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, ενώ στο επόμενο χειμωνιάτικο κύμα η περιστολή ήταν συνολικά της τάξεως του 0,5% στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021. Μετά την ήπια ανάπτυξη του τετάρτου τριμήνου του παρελθόντος έτους, προβλέπουμε σε τριμηνιαία βάση αύξηση στο πραγματικό ΑΕΠ κατά 0,8% την πρώτη τριμηνία για την Ευρωζώνη και κατά 0,9% για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εντούτοις, στο σενάριο των σκληρών περιοριστικών μέτρων τον Ιανουάριο του 2022 με βαθμιαία άμβλυνσή τους σε συνθήκες αυτοσυγκράτησης των καταναλωτών, ίσως το ΑΕΠ, αντί να αυξηθεί, υποχωρήσει κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και στην Ευρωζώνη και στη Βρετανία στις αρχές του έτους.

Πάντως, μια βραχυπρόθεσμη αναδίπλωση δεν θα επιφέρει ανήκεστο βλάβη. Λίγο μετά το αρχικό σοκ του κορωνοϊού, οι εκτιμήσεις έφεραν το ΑΕΠ το 2023 σχεδόν στο αντίστοιχο του 2019.

Με άλλα λόγια, τρία χρόνια ανάπτυξης από το 2021 έως το 2023 απλώς θα ισοφαρίσουν τη δεινή ύφεση του 2020 για την Ευρωζώνη και τη Βρετανία. Αλλά αφότου το αρχικό σοκ υποχώρησε, οι προοπτικές βελτιώθηκαν σημαντικά και σταθερά.

Κατά μέσον όρο το Bloomberg αναμένει ότι το 2023 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υπερβεί εκείνο του 2019 κατά 5%, ακριβώς όπως και στις εκτιμήσεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η ανάκαμψη για τη Βρετανία εξαιτίας συγκεκριμένων ελλείψεων σε προσωπικό προβλέπεται πως θα είναι σημαντική μεν, όχι τόσο εμφανής δε. Πάντως, εμείς δεν θα εκπλαγούμε αν οι μέσες εκτιμήσεις κινηθούν προς τα άνω έτι περαιτέρω. Από την άνοιξη του 2020 οι προβλέψεις μας υπερέβαιναν τον μέσο όρο. Και εξακολουθούν στο ίδιο μοτίβο παρότι διαπιστώνουμε την ύπαρξη βραχυπρόθεσμων κινδύνων.

*οικονομολόγοι της Berenberg Bank

**πρώτη δημοσίευση:www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εποχές μεγάλων ανατροπών

Από: EBR

Την ώρα που οι περισσότεροι είναι διακοπές και  η θερινή ραστώνη είναι πανταχού παρούσα, ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Παρά τη συνολική πρόοδο, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ΜΜΕ και τα δίκτυα 5G υστερούν

Οικονομία

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron