της Δήμητρας Σκούφου
Η online διαχείριση των τραπεζικών συναλλαγών, η διασύνδεση με τον λογιστή και η αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών μιας επιχείρησης θεωρούνται οι πιο σημαντικές διαδικασίες στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν και για ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές, υπάρχουν δυσκολίες. Αστό προκύπτει από εξειδικευμένη μελέτη της Prosvasis η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη FocusBari, για την ψηφιακή ετοιμότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων με θέμα «Έρευνα για την ψηφιακή ωριμότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων».
Κύριος στόχος της έρευνας ήταν η χαρτογράφηση των αναγκών και των πεποιθήσεων που έχουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις αναφορικά με τη σημαντικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της καθημερινής τους λειτουργίας. Η υποχρεωτική για όλους από τη 1η Νοεμβρίου 2021 ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών από την πολιτεία διαμόρφωσαν νέες απαιτήσεις λειτουργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότερες από τις 7 στις 10 (το 75%) των ερωτώμενων επιχειρήσεων θεωρούν ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής δραστηριότητας, με την online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, τη διασύνδεση με τον λογιστή και την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών να θεωρούνται ως απαραίτητες διαδικασίες για την αποτελεσματική λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα 9 στους 10 (87%) επιχειρηματίες δηλώνουν ότι είναι σημαντική η online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, οι 8 στους 10 (80%) πιστεύουν ότι είναι αναγκαία η ψηφιακή διασύνδεση με τον λογιστή ενώ το 79% επισημαίνει τη σπουδαιότητα της αυτοματοποίησης των καθημερινών εργασιών μιας επιχείρησης.
Η μελέτη αναδεικνύει και μια σειρά άλλων δεδομένων. Ειδικότερα 64% των επιχειρηματιών δολώνουν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την επιλογή εφαρμογών που υποστηρίζουν τον μετασχηματισμό της καθημερινής τους λειτουργίας.
Το 70% θεωρεί ότι η έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και η αυτόματη ενημέρωση των βιβλίων της ΑΑΔΕ είναι σημαντικά για τον ψηφιακά μετασχηματισμό της εργασίας τους.
Λιγότερες από 2 στις 5 επιχειρήσεις διαθέτουν λογισμικό που να επιτρέπει την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, με το 48% των ερωτηθέντων να έχει μέτριο έως και αρκετά μεγάλο προβληματισμό ως προς αυτό το κομμάτι.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. Πάντως, αν και η πλειονότητα των επιχειρηματιών και των μικρών κρίνουν αναγκαίο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων τους και τον επιδιώκουν, η έρευνα αναδεικνύει τη διστακτικότητα συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομάδων. Έτσι φαίνεται ότι διστακτικοί παραμένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες / ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και όσοι απασχολούνται σε συνεργεία, μεταφορές, καταλύματα, επισκευές και αγροτικές δραστηριότητες.
Επίσης η παρακολούθηση των καθημερινών εργασιών και της πορείας της επιχείρησης αποτελούν τους βασικούς προβληματισμούς όσον αφορά τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η καθημερινή υποστήριξη από εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τη νέα ψηφιακή εποχή. Όμως αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών.
Έτσι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι δυσκολεύονται περισσότερο στην παρακολούθηση των καθημερινών διαδικασιών της επιχείρησής τους σε ένα ποσοστό που φτάνει το 10% στην Αττική και το 13% στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, δυσκολία στην ψηφιακή παρακολούθηση της πορείας της επιχείρησής του δηλώνει το 15% των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων στην Αττική και το 20% στη Θεσσαλονίκη.
Η ΕΡΕΥΝΑ. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 300 υπεύθυνοι ή συνυπεύθυνοι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα: ελεύθεροι επαγγελματίες / ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες με έως 9 εργαζομένους, επιλεγμένοι κλάδοι με συγκεκριμένη νομική μορφή, καθώς και επιχειρήσεις που εκδίδουν 50 ή περισσότερα τιμολόγια τον χρόνο. Το 73% των ερωτηθέντων έχει έδρα στην Αττική και το 27% στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά 39% πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες /ατομικές επιχειρήσεις και κατά 61 για μικρές επιχειρήσεις.