Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Γυναίκα στην Ευρώπη

Ένα σημαντικό βιβλίο της Αννας Καραμάνου για την κατάκτηση δικαιωμάτων

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022

«Πρόκειται για ένα σύγγραμμα Ιστορίας, χρήσιμο για την αυτογνωσία της κοινωνίας μας».
«Πρόκειται για ένα σύγγραμμα Ιστορίας, χρήσιμο για την αυτογνωσία της κοινωνίας μας».

του Διονύση Γουσέτη

Το βιβλίο «Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών sapiens 1821-2021» της Αννας Καραμάνου (Αρμός) ήρθε να γεμίσει ένα κενό στη βιβλιογραφία μας. Δεν είχα δει μέχρι τώρα πουθενά συγκεντρωμένα και κωδικοποιημένα τα σκόρπια στοιχεία του αγώνα των γυναικών στην Ελλάδα για την κατάκτηση των δικαιωμάτων που δικαιούνται. Από την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους μέχρι τον ξεσηκωμό του MeToo και τη λόγω αυτού ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρόκειται για ένα σύγγραμμα Ιστορίας, χρήσιμο για την αυτογνωσία της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας που –όπως συμβαίνει και σε άλλα ζητήματα– κατέχει μονίμως την τελευταία θέση στην ισότητα των φύλων, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου EIGE. Είναι γνωστό πόση δυσκολία υπάρχει στην αμερόληπτη καταγραφή της Ιστορίας. Ακόμη και ο πιο αμερόληπτος ιστοριογράφος που γνωρίζω, ο Θουκυδίδης, κατηγορήθηκε για μεροληψία. Πολύ περισσότερο που η Αννα είναι γνωστή ως ευρωβουλευτής και στρατευμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, κάποιοι ξέρουν την ανεξαρτησία στη σκέψη της, που την οδήγησε και στο αντιεθνικιστικό «Μέτωπο Λογικής» του Λεωνίδα Κύρκου. Ο κόπος, η ευσυνειδησία και το τεκμήριο της αμεροληψίας της είναι ορατά στο σώμα του βιβλίου και στις βιβλιογραφικές αναφορές 30 σελίδων.

Εκτός όμως από βιβλίο Ιστορίας, πρόκειται και για βιβλίο συμβολής στην ιστορία του φεμινιστικού κινήματος, αφού περιέχει αδημοσίευτα στοιχεία. Κυρίως στοιχεία από τον αγώνα της ίδιας της Αννας, η οποία δεν είναι απλώς συγγραφέας αλλά κυρίως ακτιβίστρια του φεμινισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. Αγωνίστηκε ακόμη και απέναντι στην παγκόσμια πρωτοτυπία του άβατου του Αγ. Ορους και στις λοιπές διακρίσεις της Εκκλησίας κατά των γυναικών, στο όνομα της παράδοσης. Οταν όμως η παράδοση καταντάει εμπόδιο στην ανάπτυξη και στα ήθη, τότε πρέπει να περιορίζεται στα λαογραφικά μουσεία.

Δεν παραλείπει η Αννα να τονίσει τον ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων μας για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ο άντρας έπαυσε να είναι η «κεφαλή της οικογένειας». Καταργήθηκε το μονοπώλιο του θρησκευτικού γάμου, βάφτισης, κηδείας. Αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία. Αυτά και άλλα υιοθετήθηκαν ως υποχρεώσεις της χώρας μας στην Ε.Ε. Η ίδια η Αννα είχε αποφασιστικό ρόλο ως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που ξέρει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Δεν υπάρχει Success story χωρίς story

Από: EBR

Οι δημοσκοπήσεις, πέρα από τη σταθερά μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν σε σταθερό διψήφιο το ΚΙΝΑΛ, του οποίου ηγείται «νέος παίκτης»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Βαλκάνια: «Χωρίς αντίκρισμα» εκατοντάδες εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κράτους δικαίου

Βαλκάνια: «Χωρίς αντίκρισμα» εκατοντάδες εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κράτους δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά από έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι το έργο της ΕΕ ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ ήταν «αναποτελεσματικό» και «μη επιτυχές»

Οικονομία

ΔΝΤ – Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης μετριάζονται – Οι πιέσεις παραμένουν

ΔΝΤ – Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης μετριάζονται – Οι πιέσεις παραμένουν

Κίνδυνος για τις τιμές των εμπορευμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron