Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Δεν υπάρχει Success story χωρίς story

Οι δημοσκοπήσεις, πέρα από τη σταθερά μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν σε σταθερό διψήφιο το ΚΙΝΑΛ, του οποίου ηγείται «νέος παίκτης»

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

«Η σημαντική άνοδος του ΚΙΝΑΛ προήλθε από πολλούς παράγοντες αλλά κυρίως από την προσδοκία να ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ που μετά τη Μεταπολίτευση αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της Δημοκρατικής Παράταξης».
«Η σημαντική άνοδος του ΚΙΝΑΛ προήλθε από πολλούς παράγοντες αλλά κυρίως από την προσδοκία να ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ που μετά τη Μεταπολίτευση αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της Δημοκρατικής Παράταξης».

του Σταμάτη Μαλέλη

Οι δημοσκοπήσεις, πέρα από τη σταθερά μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν σε σταθερό διψήφιο το ΚΙΝΑΛ, του οποίου ηγείται «νέος παίκτης». Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα αλλά και έντονη κριτική διάθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει κάνει την ομφαλοσκόπηση βασικό στοιχείο της πολιτικής του.

Η σημαντική άνοδος του ΚΙΝΑΛ προήλθε από πολλούς παράγοντες αλλά κυρίως από την προσδοκία να ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ που μετά τη Μεταπολίτευση αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της Δημοκρατικής Παράταξης.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων είναι αποκαλυπτικές.

Η φθορά της κυβέρνησης οφείλεται στην πολιτική των μπρος πίσω στα θέματα της πανδημίας, αλλά και στην ακρίβεια που φαίνεται να γίνεται δυσβάσταχτη για τη μέση οικογένεια που αδυνατεί πλέον να καλύψει τις βασικές της ανάγκες. Η κοινωνία βλέπει μια κυβέρνηση πολλών απόψεων και πολλάκις συγκρουόμενων, σε ρόλο παρατηρητή.

Την ίδια ώρα και με βάση τις ίδιες δημοσκοπήσεις, είναι σαφής επίσης η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το μεγάλο βήμα των αλλαγών που επείγουν στη φυσιογνωμία του αλλά και του μετασχηματισμού σε μια νέα παράταξη που θα γίνει και πάλι ελκυστική για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και κυρίως για τα μεσαία που στο τέλος της ημέρας παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές ισορροπίες.

Το ΚΙΝΑΛ διανύει την περίοδο της είσπραξης κερδών με όχημα την ελπίδα.. Με τη λάμψη του νέου. Αλλά και εισπράττοντας από τη φθορά των δύο μονομάχων. Η κοινωνία βρίσκεται σε αναμονή και δίνει πίστωση χρόνου. Με καλή πίστη.. Όμως υπάρχει η στιγμή που αρχίζει η πολιτική κλεψύδρα να λειτουργεί.

Και τότε τη θέση της τακτικής παίρνει η πολιτική. Οι προτάσεις που θα εμπνεύσουν. Οι θέσεις που θα ταρακουνήσουν αλλά και θα δημιουργήσουν την πεποίθηση ότι δημιουργείται το νέο που θα απεγκλωβίσει το πολιτικό γίγνεσθαι από τη μιζέρια του.

Χρειάζεται ένα νέο πολιτικό αφήγημα. Χρειάζεται μια σαφής ερώτηση στην απάντηση.

Γιατί με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ; Γιατί η παράταξη αυτή πρέπει και πάλι να κυβερνήσει;

Οι αόριστες απαντήσεις όχι μόνο δεν προσφέρουν δυναμική στο Κίνημα, αλλά αντίθετα ισχυροποιούν τον σημερινό δικομματισμό.

Ναι, θέλουμε μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, αλλά τι σημαίνει αυτό; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας; Ποιο είναι το περιεχόμενό της;

Τι σημαίνει αυτό για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια, την οικονομία, την ακρίβεια, την εξωτερική πολιτική;

Τι σημαίνει για τις συμμαχίες με κοινωνικά στρώματα, τα οποία ιστορικά στηρίζονταν στη Δημοκρατική Παράταξη;

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ανισότητες στην ελληνική κοινωνία μεγαλώνουν. Η ανάπτυξη ως αύξηση του ΑΕΠ είναι σαφές ότι δεν τους αγγίζει όλους.

Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα οφείλει να παρεμβαίνει και οι κινήσεις του αυτές να είναι καθαρές. Το Δίκαιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στη σύγχρονη εποχή.

Στην εποχή της ενίσχυσης των φυγόκεντρων δυνάμεων με κύρια θύματα τους αδυνάτους χρειάζονται θαρραλέες κρατικές παρεμβάσεις. Το «ούτε και ούτε» δεν μπορεί να είναι πολιτική ενός προοδευτικού κόμματος που προσδοκά να εκφράσει μεγάλα Κοινωνικά στρώματα.

Η κοινωνία κλείνει το μάτι στο καινούργιο. Αυτό όμως θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κυρίως να εμπνέει.

Να είναι έτοιμο για μάχες. Και να έχουν στο μυαλό τους τα νέα στελέχη της Κεντροαριστεράς ότι δεν μπορούν να διασχίσουν το ποτάμι Χωρίς να βραχούν.

Και αυτό που έχουν να κάνουν, να το κάνουν τώρα που ο άνεμος είναι ούριος.

Και να θυμούνται ότι δεν υπάρχει success story χωρίς story.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Δύση χρειάζεται υπαρξιακά την Ελλάδα

Από: EBR

Η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης. Η φράση του Κ. Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» εξελήφθη από μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ως διαπίστωση μίας ιδιοκτησιακής σχέσης αποικιοκρατικού χαρακτήρα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, παρουσίασε με πολλές φανφάρες το σχέδιο REPowerEU ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027

Οικονομία

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Τι είπε ο ΓΓ του ΕΟΤ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron