Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία

Σημάδια επιβράδυνσης παρουσιάζει η οικονομία της Κίνας, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε ανάπτυξη μόλις 4%, που ήταν και ο χαμηλότερος των τελευταίων 18 ετών

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Το δ΄ τρίμηνο του 2021 σημείωσε ανάπτυξη 4%, που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων 18 ετών.
Το δ΄ τρίμηνο του 2021 σημείωσε ανάπτυξη 4%, που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων 18 ετών.

Σημάδια επιβράδυνσης παρουσιάζει η οικονομία της Κίνας, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε ανάπτυξη μόλις 4%, που ήταν και ο χαμηλότερος των τελευταίων 18 ετών. Σε ετήσια βάση, βέβαια, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,1% αλλά, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, το μέγεθος της ανάπτυξης είναι παραπλανητικό, καθώς αντανακλά την ανάκαμψή της από την ιστορικά πρωτοφανή κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας που γνώρισε η χώρα κατά τους πρώτους μήνες του 2020. Οσον αφορά, άλλωστε, την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου, υπερέβη μεν τις προβλέψεις των οικονομολόγων, αλλά υπολείπεται ως προς τον ρυθμό του 6,5% που είχε σημειώσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Το Πεκίνο διαβλέπει, έτσι, τον κίνδυνο περαιτέρω επιβράδυνσης δεδομένου ότι η κινεζική οικονομία έχει πληγεί από την παραλλαγή «Ομικρον» και έχει αναγκαστεί να καταφύγει και πάλι σε αρκετά επιθετικά περιοριστικά μέτρα. Ως εκ τούτου η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση προς την οποία κινούνται ή ετοιμάζονται να κινηθούν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο και μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2020. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η χώρα οδεύει προς το κινεζικό νέο έτος τον επόμενο μήνα ενώ αντιμετωπίζει, αν όχι τη χειρότερη, τουλάχιστον μια από τις χειρότερες συγκυρίες που έχει γνωρίσει η οικονομία της.

Μιλώντας στους Financial Times ο Νινγκ Τζίντζε, επικεφαλής της NBS, τόνισε πως η Κίνα έχει μεν κατορθώσει να διατηρήσει μια στιβαρή ανάκαμψη και να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, αλλά «η εγχώρια οικονομία υφίσταται ένα τρίπτυχο πιέσεων από τη μείωση της ζήτησης, το έμφραγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την υποχώρηση των προσδοκιών για ανάπτυξη». Το ίδιο ακριβώς επισήμανε, άλλωστε, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «πρέπει να θυμόμαστε πως το εξωτερικό περιβάλλον είναι πιο περίπλοκο και πιο αβέβαιο τώρα».

Εχει προηγηθεί η κρίση στον σημαντικό για την κινεζική οικονομία τομέα της αγοράς ακινήτων μετά το ντόμινο πτωχεύσεων στεγαστικών κολοσσών που υπονόμευσε τις αντοχές της βιομηχανίας. Ετσι, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς η Κίνα παραμένει κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει σημαντική ανάπτυξη 7,3% τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η οικονομία ανέκαμπτε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους αυξήθηκε μόνον 4,3%. Σημειωτέον ότι η ανεργία στα αστικά κέντρα έχει υποχωρήσει ελαφρώς και βρίσκεται κατά μέσον όρο στο 5,1%, ενώ στις ηλικίες από 16 έως 24 ετών παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 14,3%.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ο πάντα επίκαιρος J. M. Κeynes

Από: EBR

Ο John Maynard Keynes είναι πάντα  επίκαιρος παρά τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους πιστούς των θεωριών του

Ευρώπη

Ουγγαρία: Μαθήματα Δημοκρατίας και Ευρωπαϊσμού

Ουγγαρία: Μαθήματα Δημοκρατίας και Ευρωπαϊσμού

Η πρωτοφανής πολιτική κινητοποίηση στις ουγγρικές εκλογές της 12ης Απριλίου είναι ενδεικτική ότι υπάρχουν στην ήπειρο πολίτες με δημοκρατικές και ευρωπαϊκές ευαισθησίες

Οικονομία

Η μίζα

Η μίζα

Το αντάλλαγμα της διαφθοράς είναι η “μίζα”. Δυστυχώς η διαφθορά διογκώνεται και υπονομεύει την δημοκρατική οργάνωση κάθε πολιτείας.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron