Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Οι ευκαιρίες περιμένουν όσους τις διακρίνουν

Έχουν περάσει πλέον σχεδόν δύο χρόνια από την απρόσμενη εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού και αναμφισβήτητα πολλά έχουν αλλάξει

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022

Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αντιμετώπισε, όπως όλοι οι κλάδοι, πολλές αντιξοότητες, επέδειξε όμως ανθεκτικότητα και οι επιχειρήσεις του κλάδου υπερκέρασαν τις δυσκολίες, προσαρμόστηκαν και ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις εξελίξεις.
Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αντιμετώπισε, όπως όλοι οι κλάδοι, πολλές αντιξοότητες, επέδειξε όμως ανθεκτικότητα και οι επιχειρήσεις του κλάδου υπερκέρασαν τις δυσκολίες, προσαρμόστηκαν και ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις εξελίξεις.

του Γιάννη Γιώτη*

Έχουν περάσει πλέον σχεδόν δύο χρόνια από την απρόσμενη εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού και αναμφισβήτητα πολλά έχουν αλλάξει. Ολόκληρος ο κόσμος βίωσε μια πρωτοφανή κρίση με κοινωνικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό αντίκτυπο. Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αντιμετώπισε, όπως όλοι οι κλάδοι, πολλές αντιξοότητες, επέδειξε όμως ανθεκτικότητα και οι επιχειρήσεις του κλάδου υπερκέρασαν τις δυσκολίες, προσαρμόστηκαν και ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, οι σύγχρονες προκλήσεις δεν σταμάτησαν να χτυπούν την πόρτα μας. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που μας απασχολούν πλέον καθημερινά. Η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, οι καινοτομίες στις παραγωγικές διαδικασίες, οι νέες αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών, είναι μόνο κάποια από τα ζητούμενα στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε και η πίεση του χρόνου για την ικανοποίησή τους μεγάλη. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καθοριστικός ο ρόλος και η συμβολή των επιχειρήσεων του κλάδου μας, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, με διάρκεια μέσα στα χρόνια.

Μέσα στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, η βιομηχανία μας δεν παραμένει θεατής, αλλά αποδεικνύει ότι δίκαια θεωρείται ο πιο ισχυρός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής μεταποιητικός κλάδος και βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας. Όλα αυτά τα στοιχεία την καθιστούν κινητήριο δύναμη, που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, να στηρίξει τις εξαγωγές και την αγροτική μας παραγωγή, να πρωτοστατήσει και πάλι στην πορεία για την ανάπτυξη. Τα νέα δεδομένα (σε επίπεδο παραγωγής, μεταποίησης, αγοράς, καταναλωτών) είναι πολλαπλά, οι ευκαιρίες όμως περιμένουν όσους τις διακρίνουν, και μέσα από τη νέα αυτή κρίση βλέπουν την επόμενη μέρα με αισιοδοξία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας συνεχίζουν αδιάλειπτα το έργο τους, να παράγουν με βιώσιμο τρόπο προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και προστιθέμενη αξία, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Σε όλη αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (πρωτογενής παραγωγή, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός), διατηρώντας παράλληλα ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία, με πρωταρχικό μέλημα την ικανοποίηση των καταναλωτών και των αναγκών τους.

Οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμη παρέλθει, το πεδίο είναι αχαρτογράφητο, παραμένουμε όμως σε εγρήγορση, ευελπιστώντας σε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης το ερχόμενο διάστημα. Είναι επομένως απαραίτητο για όλους τους παραγωγικούς κλάδους να λειτουργούν με γνώμονα την ομαλοποίηση της αγοράς και την επιτυχή επανεκκίνηση της οικονομίας.

*Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron