Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Morgan Stanley: Στις 15 Απριλίου πιθανή χρεοκοπία της Ρωσίας

Οι πιθανότητες η Ρωσία να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμά η Morgan Stanley & Co

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022

«Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε ο Σάιμον Γουίβερ, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της εταιρείας στις αναδυόμενες αγορές, προσθέτοντας ότι η χρεοκοπία αυτή θα μοιάζει με την περίπτωση της Βενεζουέλας.
«Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε ο Σάιμον Γουίβερ, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της εταιρείας στις αναδυόμενες αγορές, προσθέτοντας ότι η χρεοκοπία αυτή θα μοιάζει με την περίπτωση της Βενεζουέλας.

Οι πιθανότητες η Ρωσία να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμά η Morgan Stanley & Co.

«Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε ο Σάιμον Γουίβερ, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της εταιρείας στις αναδυόμενες αγορές, προσθέτοντας ότι η χρεοκοπία αυτή θα μοιάζει με την περίπτωση της Βενεζουέλας.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η χρεοκοπία της Ρωσίας μπορεί να συμβεί μόλις στις 15 Απριλίου, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2023 και το 2043.

Η ενδεικτική τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 29 σεντς για το δολάριο ΗΠΑ, το χαμηλότερο από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτό το επίπεδο. Τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, το χρέος διαπραγματευόταν πάνω από το όριο.

Αν και είναι σπάνιο το δημόσιο χρέος να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, η Morgan Stanley είπε ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν». Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους μιας χώρας που διολίσθησε τόσο χαμηλά.

Η JPMorgan Chase & Co. ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αφαιρέσει τα ρωσικά ομόλογα από όλους τους ευρέως παρακολουθούμενους δείκτες της, απομονώνοντας περαιτέρω τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας από τους παγκόσμιους επενδυτές. Τα ομόλογα δολαρίου της Βενεζουέλας αφαιρέθηκαν επίσης από τους δείκτες αναφοράς της τράπεζας το 2019, αφού οι κυρώσεις περιόρισαν τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον Γουίβερ, η Ρωσία είναι σαν τη Βενεζουέλα επειδή έχει επίσης σημαντικά πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία που θα ισχύουν μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις.

*πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Κοντογεώργης για συμφωνία με Chevron: Η Ελλάδα είναι πλέον ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Από: EBR

Για την ενεργειακή συμφωνία με τη Chevron, τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, τις διακομματικές ισορροπίες και σχέσεις εντός της Βουλής, καθώς και τις ιστορικές φωτογραφίες από την εκτέλεση της Καισαριανής, μίλησε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

Ευρώπη

Γαλλία: Οι δολοφόνοι φασιστές του αντιφασισμού

Γαλλία: Οι δολοφόνοι φασιστές του αντιφασισμού

Τα κατακάθια των θεωριών της «προόδου» και του «ανθρωπισμού» δολοφονούν πλέον απροκάλυπτα όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους για την επικράτηση του ισλαμοφασισμού

Οικονομία

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης και αβεβαιότητας, η παγκόσμια αγορά tablets έδειξε ξεκάθαρα σημάδια επιστροφής το 2025, ωστόσο, υπό ερωτηματικό παραμένει η πορεία της το 2026

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron