Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Η δύναμη του σκοπού

Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται ολοένα και πιο ηχηρή η απαίτηση οι επιχειρήσεις να θέτουν στόχους που ξεπερνούν τον παραδοσιακό της μεγιστοποίησης των εσόδων

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022

Σκοπός δεν είναι απλώς η αποστολή και οι αξίες της εταιρείας. Το να δρας με γνώμονα τον σκοπό της επιχείρησης σημαίνει να έχεις έναν συγκεκριμένο στόχο ο οποίος μπορεί να ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο.
Σκοπός δεν είναι απλώς η αποστολή και οι αξίες της εταιρείας. Το να δρας με γνώμονα τον σκοπό της επιχείρησης σημαίνει να έχεις έναν συγκεκριμένο στόχο ο οποίος μπορεί να ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο.

του Γιάννη Αναστασόπουλου*

Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται ολοένα και πιο ηχηρή η απαίτηση οι επιχειρήσεις να θέτουν στόχους που ξεπερνούν τον παραδοσιακό της μεγιστοποίησης των εσόδων. Να έχουν έναν σκοπό (purpose).

Σκοπός δεν είναι απλώς η αποστολή και οι αξίες της εταιρείας. Το να δρας με γνώμονα τον σκοπό της επιχείρησης σημαίνει να έχεις έναν συγκεκριμένο στόχο ο οποίος μπορεί να ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο. Εκτείνεται πέρα από τις οικονομικές επιδόσεις κι εξυπηρετεί το ευρύτερο καλό.

Ο σωστός σκοπός προσδίδει ταυτότητα και ακεραιότητα σε έναν οργανισμό, παρέχει εργασία με νόημα στα μέλη του και προσθέτει αξία στους κοινωνικούς εταίρους (stakeholders) - εν ολίγοις αποτελεί, την αξιακή πυξίδα του οργανισμού. Ταυτοχρόνως, η επιχείρηση πρέπει να παράγει καλά οικονομικά αποτελέσματα με μακροχρόνιο ορίζοντα αναφοράς.

Το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης (the great resignation ή lie flat στην Κίνα) εργαζομένων που μαζικά εγκαταλείπουν τη δουλειά τους ακόμη και χωρίς να έχουν βρει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα τους, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και προβληματισμό παγκοσμίως για το πως οι ηγέτες και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον που να διακρατήσει αλλά και να προσελκύσει νέα ταλέντα.

Ο Τζακ Λόντον είχε πει ότι ο σκοπός του ανθρώπου είναι να ζει, όχι να υπάρχει. Παραφράζοντας λοιπόν τον γνωστό Αμερικανό συγγραφέα θα έλεγα πως ο σκοπός των επιχειρήσεων είναι να ζουν μέσα από το brand purpose τους. 

Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω πανδημίας, όπου η βιωσιμότητα απέκτησε κεντρικό ρόλο, αναδείχθηκε η ανάγκη για την σύγχρονη επιχείρηση να εξελιχθεί γύρω από σκοπό (purpose) και «να αφουγκραστεί» εργαζόμενους, καταναλωτές, συνεργάτες - την κοινωνία στο σύνολό της. Η πανδημία άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τη θεώρηση των πραγμάτων, τι έχει πραγματική αξία, τι είναι αυθεντικό. Παρατηρήθηκε μια ραγδαία αύξηση της απαίτησης για κοινωνική ευθύνη από τις ομάδες που καθένας μας συνεργάζεται. Οι καταναλωτές πλέον επιλέγουν brands βασισμένα σε κριτήρια που φέρνουν στο προσκήνιο την έννοια του σκοπού.

Οι σύγχρονοι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο αφήγημα που να αγγίζει, να εμπνέει και να υπηρετεί το γενικότερο καλό της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Η δύναμη του σκοπού είναι τεράστια τόσο για τους οργανισμούς, όσο και τους ανθρώπους. Είναι το ισχυρό κίνητρο που εμπλέκει μυαλό και καρδιά σε έναν ανώτερο στόχο, με βάση την αλληλεξάρτηση και το κοινό πεπρωμένο.

*Σύμβουλος Διοίκησης ΕΑΣΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Δύση χρειάζεται υπαρξιακά την Ελλάδα

Από: EBR

Η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης. Η φράση του Κ. Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» εξελήφθη από μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ως διαπίστωση μίας ιδιοκτησιακής σχέσης αποικιοκρατικού χαρακτήρα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, παρουσίασε με πολλές φανφάρες το σχέδιο REPowerEU ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027

Οικονομία

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Τι είπε ο ΓΓ του ΕΟΤ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron