Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερη προστασία για τους εργαζομένους

Το Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022

«Δεν θέλουμε μια ΕΕ όπου 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο λόγω της εργασίας που κάνουν, δεν μπορούμε να έχουμε μια ΕΕ όπου πάνω από τους μισούς εργαζόμενους αισθάνονται άγχος στην καθημερινότητά τους και δεν θέλουμε μια ΕΕ με πάνω από 3 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο».
«Δεν θέλουμε μια ΕΕ όπου 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο λόγω της εργασίας που κάνουν, δεν μπορούμε να έχουμε μια ΕΕ όπου πάνω από τους μισούς εργαζόμενους αισθάνονται άγχος στην καθημερινότητά τους και δεν θέλουμε μια ΕΕ με πάνω από 3 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο».

της Giedre Peseckyte

Το Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, το οποίο περιλαμβάνει καλύτερη προστασία των εργαζομένων αναφορικά με την έκθεσή τους σε επιβλαβείς ουσίες, το άγχος στην εργασία και τα συνεχή εργατικά ατυχήματα.

Το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία 2021-2027 θέτει στρατηγικούς στόχους για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Ένας από τους στόχους αυτούς είναι η προώθηση της προσέγγισης «όραμα μηδέν» για την εξάλειψη των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία στην ΕΕ.

«Το όραμα μηδέν είναι μια πολύ καλή ιδέα», δήλωσε η Μαριάνε Βιντ, Δανή ευρωβουλευτής της ομάδας S&D και εισηγήτρια του φακέλου αυτού, αλλά πρόσθεσε ότι το πλαίσιο της Επιτροπής πρέπει να διευρυνθεί.

Η Βιντ - στη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια- χαρακτήρισε την αναθεώρηση της στρατηγικής από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ως ένα «φως στο τούνελ».

«Δεν θέλουμε μια ΕΕ όπου 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο λόγω της εργασίας που κάνουν, δεν μπορούμε να έχουμε μια ΕΕ όπου πάνω από τους μισούς εργαζόμενους αισθάνονται άγχος στην καθημερινότητά τους και δεν θέλουμε μια ΕΕ με πάνω από 3 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο», δήλωσε η ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί είναι «εξωφρενικοί».

Και πρόσθεσε: «‘Έχουμε μια κοινή στρατηγική για καλύτερη υγεία και ασφάλεια για εκατομμύρια εργαζόμενους στην ΕΕ».

Περιορισμός της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες

Μία από τις εκκλήσεις είναι η μείωση των οριακών τιμών για διάφορες καρκινογόνες ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του αμιάντου.

Η Βιντ έδωσε το παράδειγμα του αμιάντου που απαγορεύτηκε στην ΕΕ από το 2005, ωστόσο πολλά παλιά κτίρια εξακολουθούν να περιέχουν το επιβλαβές αυτό υλικό καθώς παλαιότερα χρησιμοποιούνταν συνήθως στις κατασκευές. Δεδομένου ότι το κύμα ανακαίνισης του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου στοχεύει στην ανακαίνιση 35 εκατομμυρίων μη αποδοτικών κτιρίων έως το 2030, οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών θα διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης.

«Αυτό το κύμα ανακαινίσεων σημαίνει ότι αυτού του είδους τα προβλήματα θα αυξηθούν και γι’ αυτό προτείνουμε μια πολύ χαμηλότερη οριακή τιμή όσον αφορά την εργασία με αμίαντο». Η ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε να καταστήσουμε τις οριακές τιμές αυστηρότερες για μια σειρά από διαφορετικές καρκινογόνες ουσίες».

«Η εργασία σας δεν πρέπει να σας προκαλεί καρκίνο», τόνισε η ευρωβουλευτής.

Η επικαιροποίηση της οδηγίας για τον αμίαντο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζεται για το 2022, 12 χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρησή της. Εν όψει αυτής, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση που προτείνει την ανάπτυξη μιας συνολικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απομάκρυνση όλων των ειδών αμιάντου (ESRAA) στην ΕΕ.

Ο επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα Νικολά Σμιτ δήλωσε ότι «η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση στην οποία θα περιγράφονται μέτρα στο πλαίσιο υφιστάμενων και νέων μέσων με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων από τον αμίαντο». Πρόσθεσε επίσης ότι θα υποβληθεί επίσης νομοθετική πρόταση για τη μείωση του υφιστάμενου ορίου επαγγελματικής έκθεσης βάσει της οδηγίας για τον αμίαντο στην εργασία.

Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για τον αμίαντο. Στις αρχές Μαρτίου, η ΕΕ ενίσχυσε την προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες ουσίες με την επικαιροποίηση της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες (CMD).

Ο Σμιτ προέτρεψε να «μη σταματήσουμε εδώ» και δήλωσε πως «οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τις μελλοντικές παρτίδες επικίνδυνων ουσιών συνεχίζονται».

Μέχρι το τέλος του 2022, η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει πρόσθετες οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης για 25 ουσίες ή ομάδες ουσιών.

Στο δελτίο Τύπου περιγράφεται ότι «το 2022 θα πρέπει να ξεκινήσει από την Επιτροπή μια διαδικασία για τη μείωση των ορίων επαγγελματικής έκθεσης για την κρυσταλλική σκόνη πυριτίου, καθώς η έκθεση σε αυτή προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρές και αναπηρικές επιπτώσεις, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η πυριτίαση».

Τηλεργασία και άγχος

Η επικαιροποίηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία τόνισε επίσης τη σημασία του δικαιώματος αποσύνδεσης κατά την εργασία από το σπίτι.

«Η πανδημία COVID είχε εκτεταμένες συνέπειες στις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων», δήλωσε η Βιντ. «Η εργασία από το σπίτι σημαίνει επίσης ότι θα μπορούσατε δυνητικά να εργάζεστε όλη την ώρα από τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητήσουμε το δικαίωμα [...] να απενεργοποιείτε τον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας και να είστε πραγματικά ελεύθεροι στον ελεύθερο χρόνο σας», επισήμανε η ίδια.

Με τη σειρά του, ο Επίτροπος Σμιτ δήλωσε ότι «η Επιτροπή θα προτείνει μια σειρά δράσεων για τη συλλογή στοιχείων και δεδομένων σχετικά με την τηλεργασία και το δικαίωμα στην αποσύνδεση μέχρι την επόμενη εβδομάδα».

Στην έκθεση επισημάνθηκαν επίσης τα στρεσογόνα περιβάλλοντα. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «το 25% των εργαζομένων στην Ευρώπη βιώνει υπερβολικό εργασιακό στρες- ενώ το 51% των εργαζομένων στην ΕΕ δηλώνουν ότι το στρες είναι σύνηθες στο χώρο εργασίας τους και σχεδόν το 80% των διευθυντών ανησυχούν για το εργασιακό στρες».

Η Βιντ τόνισε ότι «οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν στη δουλειά τους με βαριά καρδιά και να ανησυχούν για το πώς θα βγάλουν τη μέρα τους. Αυτό είναι απαράδεκτο!».

Σε αυτό συμφώνησε και ο επίτροπος λέγοντας πως πρέπει να αναπτυχθούν πρακτικές για τον «περιορισμό αυτού του αντίκτυπου στην ψυχική υγεία μέσω των συνθηκών εργασίας».

Καταλήγοντας, η Βιντ δήλωσε: «Θα ήθελα να καταρρίψω έναν μύθο. Τα αξιοπρεπή εργασιακά περιβάλλοντα δεν αποτελούν μεγάλο κόστος. Είναι μια υγιής επένδυση».

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron