Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Από τα συνολικά 20,3 δις. λοιπόν, τα 4,57 δις. έχουν δεσμευτεί για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ”Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” με στόχο, εντέλει, τη μετάβαση σε ποιοτική επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα ενισχύεται επιπλέον και μέσα από τα 13 περιφερειακά προγράμματα, δηλαδή τα ευρωπαϊκά χρήματα που διαχειρίζονται απευθείας οι περιφέρειες της χώρας. Στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται επίσης πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία με κυριότερο αυτό των μικροπιστώσεων, μέσω των οποίων ενισχύονται εταιρείες λιανικού εμπορίου.

Έρχεται άραγε η ανάπτυξη;

Από: EBR | Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Η ανάπτυξη, καίτοι, κατά κοινή ομολογία "πολυπόθητη", παραμένει για πολλούς έννοια φευγαλέα και εξέλιξη σταθερά ανεπίτευκτη.

Από βαθύτερης διαρθρωτικής πλευράς, οι παραπάνω τάσεις στις καταναλωτικές συμπεριφορές φέρνουν στο προσκήνιο το μέγεθος της κρίσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία και που, όπως προκύπτει από την εξάντληση των τραπεζικών καταθέσεων, έχει ισχυρά διαρθρωτικά αίτια που δεν αίρονται μόνον με σκληρές δημοσιονομικές προσαρμογές.

Τι σημαίνει μείωση των δαπανών διατροφής

Από: EBR | Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Η πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που πάει πολύ πιο μακρυά από κάποιες απλοϊκές ερμηνείες…

Το «ταξίδι» γίνεται αστραπιαία. Ο αναγνώστης βρίσκεται ταυτόχρονα στο παρόν και στο παρελθόν, ή νομίζει ότι δεν υπάρχει παρόν αλλά πάντα παρελθόν, ή ότι τα ίδια πάθαιναν, ζούσαν και τραβούσαν οι παππούδες του και οι γονείς του. Όλα τα κομμάτια του παζλ γίνονται κάδρο, γίνονται μία μεγάλη εικόνα, που εξηγεί πως όλα σχεδόν αυτά που συμβαίνουν σήμερα, γίνονταν όμοια κι απαράλλαχτα στο παρελθόν –θα γίνουν δε και στο μέλλον.

Ο Δημήτρης Στεργίου γράφει για τη λεηλασία της Ελλάδος

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Με την μορφή ημερολογίου, ο πρώην αρχισυντάκτης του Οικονομικού Ταχυδρόμου ανοίγει ένα παράθυρο στο παρελθόν

Η αντιπάθεια προς τις ελίτ μπορεί να προκληθεί για λόγους και οικονομικούς και πολιτισμικούς. Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς διαπίστωσε ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι κυρίως λευκοί, μέλη της εργατικής τάξης, η ζωή των οποίων άλλαξε αρνητικά κατά την διάρκεια των δεκαετιών κατά τις οποίες μειώθηκε η παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ.   Αλλά θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι οι εκλογές του 2016 αναδεικνύουν μία τάση απομονωτισμού που θα σημάνει το τέλος της παγκοσμιοποίησης.

Ποιοι οι μηχανισμοί του λαϊκισμού και η σημασία τους

Από: EBR | Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Σε μεγάλο βαθμό, ο λαϊκισμός εκφράζει μία αντίδραση άλλοτε κυρίαρχων ομάδων του πληθυσμού σε αλλαγές που αφορούν αξίες και απειλούν την υπόστασή τους

Ένας άλλος παράγοντας είναι η πτώση των αμοιβών των εργαζομένων σε ποσοστά άνω του 25%, η μεγάλη μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ, ενώ τα παραμένοντα μεγάλα ποσοστά ανεργίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα νοικοκυριά έχουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες (λόγω και της μεγάλης φορολογίας) και δε μπορούν να… ονειρευτούν την οικοδόμηση νέας οικοδομής, όπως γινόταν παλιά.

Να χτίζει κάνει ή να μη χτίζει στα χρόνια της κρίσης;

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας άρχισε να σημειώνεται σταδιακά από το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να είναι περί το 95%!

Για να καλύψει το χαμένο έδαφος στο βίντεο, ο Μ. Ζάκερμπεργκ έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα του Facebook το live streaming και η εταιρεία του ακόμη πληρώνει διασημότητες που διαφημίζουν ότι το χρησιμοποιούν. Για κάποιους αναλυτές, ο Ζάκεμπεργκ μπορεί να εξετάσει αν το live streaming αποτελέσει το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του κοινωνικού δικτύου.

Νέες ανατροπές φέρνει το Facebook

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Στον πόλεμο των κοινωνικών δικτύων, το live streaming έρχεται τώρα να κερδίσει περισσότερους χρήστες αλλά και πρόσθετες διαφημίσεις

Η απίστευτη πολυνομία, χαρακτηριστικό κατ’ εξοχήν του ελληνικού κράτους, οδηγεί σε κάθετη μείωση της ανταγωνιστικότητας και συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση της διαφθοράς. Προφανώς πρέπει να προχωρήσουμε σε περιορισμό κανονιστικών διατάξεων, επανεξέταση των ακολουθουμένων διαδικασιών, κατάργηση περιττών φορέων του δημοσίου, κωδικοποίηση νομοθεσίας, επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Πώς περιορίζεται η διαφθορά

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Η σχέση μεταξύ διαφθοράς και μεγέθους του κράτους μπορεί να εξηγηθεί βάσει της ανάλυσης που έχει κάνει ο Milton Friedman σχετικά με τα κίνητρα των υπηρετούντων στον δημόσιο τομέα

Είναι πλάνη δηλαδή η ελπίδα ότι, προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικοπολιτικοί κραδασμοί που θα επιφέρει μία μεταρρύθμιση, θα ήταν δυνατόν να επιβαρυνθεί με επιπλέον εισφορές η γενεά των σημερινών εργαζομένων, ώστε η γενεά των σημερινών συνταξιούχων να απολαμβάνει απολαβές ανώτερες από το επίπεδο εισοδήματος της εθνικής οικονομίας που κατάφερε η ίδια να δημιουργήσει. Οι λεγόμενες «κατακτήσεις» της κάθε γενεάς πρέπει να είναι κατακτήσεις παραγωγικής απόδοσης και όχι προνομίων χωρίς αντίκρισμα στο επίπεδο των πραγματικών εισοδημάτων. Γιατί τότε η εθνική οικονομία οδηγείται στην κατάρρευση και στην χρεοκοπία, όπως συνέβη στην Ελλάδα.

Συνταξιοδοτικό: πλάνες και αυταπάτες

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Η εισαγωγή ενός βιώσιμου συνταξιοδοτικού είναι βασική προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και αναπτυξιακής ισορροπίας της οικονομίας μας

Στην ίδια την Ευρώπη εξάλλου όπου να κοιτάξει κανείς πνέει άνεμος εθνικισμού, πατριωτισμού, διάχυτου ευρωσκεπτικισμού, έντονης αμφισβήτησης των  ελίτ, του πολιτικού συστήματος και των μέχρι τώρα πολιτικών του. Η Γαλλία είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω ισλαμικής τρομοκρατίας, η Λεπέν ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, η Αυστρία εκλέγει το Δεκέμβρη πρόεδρο, πολύ πιθανόν τον εθνικιστή Χόφερ, στην Ισπανία ο Ραχόι ετοιμάζεται να κυβερνήσει με την ανοχή των σοσιαλιστών, ο Ρέντσι στην Ιταλία έχει δημοψήφισμα αρχές Δεκέμβρη που ρισκάρει ουσιαστικά την πρωθυπουργία του, αν στο μεσοδιάστημα δεν την επηρεάσει πιθανό τραπεζικό ντόμινο που θα παρασύρει και τις βαθιά πληγωμένες ιταλικές τράπεζες και το ευρωοικοδόμημα. Στην Ολλανδία έχουν  εκλογές το 2017 και ο Βίλντερς υπόσχεται να κλείσει τα τζαμιά και να απελάσει τους φανατικούς ενώ  η Μεγάλη Βρεττανία τραβάει σιγά- σιγά την δικιά της πορεία, έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα γίνει η Ελλάδα, η «Σπιναλόγκα» της Ευρώπης;

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Μαύρα σύννεφα, για την Ελλάδα, μαζεύονται στον ορίζοντα, τούτες τις μέρες του μελαγχολικού φθινοπώρου

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, με τις σχετικές περικοπές που εμπεριέχουν, ενέχουν μία πλευρά οικονομικής συρρίκνωσης –και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναγνωρίζει αυτό. Γι αυτόν τον λόγο, όμως, και θέτει στην διάθεση της Ελλάδας μία σειρά αναπτυξιακών εργαλείων, με την καλή χρήση των οποίων και σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η όποια συρρίκνωση μπορεί όχι μόνον να ισοφαριστεί αλλά και να υπερκεραστεί.

Θέλει ανάπτυξη η Ελλάδα;

Από: EBR | Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Τα ευρωπαϊκά υλικά μέσα για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας υπάρχουν. Υπάρχει, όμως, και η ανάλογη θέληση;

Κι ενώ αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται από την εκτελεστική εξουσία με στόχο την δικαιοσύνη, η επιχείρηση συμμαχιών του Α. Τσίπρα με σκοπό την ρύθμιση του χρέους απέβη άκαρπη, μια και επέστρεψε με άδεια χέρια, χωρίς κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Γιατί ούτε ο Σουλτς, ούτε ο Γιούνκερ, ούτε καν ο Ολάντ που είδε, δεν μπορούν να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Αποπροσανατολιστικές κυβερνητικές ενέργειες

Από: EBR | Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Ο πόλεμος εντυπώσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δημιουργεί προπέτασμα καπνού σε άλλα κρίσιμα και μεγάλα θέματα, που θα έπρεπε να απασχολούν την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της

Όχι, δεν χρειάζονται άλλες εκλογές, και ας τις ζητεί η κοινή γνώμη. Τίποτα δεν θα λυθεί με νέες εκλογές. Ακόμη μία αυταπάτη θα διαψευστεί στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Ούτε, όμως, τα συνέδρια και οι ανασχηματισμοί μπορούν να σώσουν την χώρα από την κατηφόρα προς την παρακμή. Η ανεργία τρώει τα σωθικά μας. Οι επενδύσεις δεν έρχονται και δεν θα έρθουν.

Τι κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Από: EBR | Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Επείγει πλέον ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, γιατί η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη

Από την άποψη αυτή, η ελληνική γεωργική παραγωγή μπορεί να γίνει σοβαρό όχημα εξωστρέφειας και παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η φέτα και το ελληνικό ελαιόλαδο είναι υψηλής στάθμης ποιοτικά προϊόντα, που πάσχουν από μάρκετινγκ. Η διεθνής προβολή τους είναι ανεπαρκέστατη, κάτι που δεν δικαιολογείται στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Είναι λοιπόν ανάγκη οι παραγωγοί και οι μεταποιητές να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να δημιουργήσουν έξυπνη επώνυμη ζήτηση και να χρησιμοποιήσουν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούν τις ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο.

Η φέτα και το λάδι ως ελληνικά εργαλεία μάρκετινγκ

Από: EBR | Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Αν οι Ιταλοί καθιέρωσαν την πίτσα ως παγκόσμιο ιταλικό διατροφικό προϊόν, γιατί άραγε οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο με την φέτα και το ελαιόλαδό τους;

Στη σημερινή συγκυρία, η συνοχή μιας κοινωνίας, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Πέρα από τα καυτά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, στον ορίζοντα, και όχι τον μακρινό, άλλα τον κοντινό, διαφαίνονται νέα, που μπορούν να ανατρέψουν στο άμεσο μέλλον σημερινά δεδομένα και καταστάσεις, που επιβάλουν συσπείρωση και όχι αποσύνθεση της κοινωνίας.

Ζητούμενο, η σύμπνοια έξω

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Όπως κάθε μήνα έτσι και αυτόν που τρέχει, πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατά την πενταετή θητεία (2008-2013) οι Κύπριοι έζησαν από πρώτο χέρι τι θα πει αριστερή κυβέρνηση. Τα βήματα του ακολούθησε ο Νίκολα Μαδούρο, οδηγός λεωφορείου, αριστερός συνδικαλιστής, πρόεδρος της Βενεζουέλα (2013). Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα Καράκας λιμοκτονούν. Ο Μαδούρο βρήκε μιμητή στην Ελλάδα το 2015.  Δυστυχώς το κακό τρίτωσε με τις ευλογίες της πρώτης και τελευταίας φοράς αριστεράς.

Η Αριστερά και ο Ιπποκλείδης

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Ο Λεωνίδας Κύρκος (1924-2011) διευθυντής της Αυγής, βουλευτής, ευρωβουλευτής, οραματιζόταν ένα κόμμα της «ιδανικής» Αριστεράς

Αντίθετα  με τον χαρακτηρισμό “unreformable state” που μας έχουν αποδώσει στο εξωτερικό, δηλαδή κράτος ανεπίδεκτο αλλαγής, η Ελλάδα είναι ικανή να αλλάξει μόνη της τη μοίρα της, απλώς διορθώνοντας τα κακώς κείμενα που καθιστούν τον κρατικό της μηχανισμό, δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και εν τέλει αποτυχημένο.

H αλήθεια για την Ελλάδα: Μια ελληνική τραγωδία και ένα ευρωπαϊκό δράμα

Από: EBR | Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Με αυτόν ακριβώς τον τίτλο δημοσιοποιήθηκε η έρευνα του ευρωπαϊκού κόμματος ALDE σε συνεργασία με το Institute for Regulatory Policy Research και «Το Ποτάμι», την οποία και παρουσίασε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής του ALDE Guy Verhofstadt

Το σφοδρότατο κύμα του νερού έπληξε τις περιοχές των Σελιανιτίκων, Λόγγου, Λαμπιρίου και Ερινεού όπου ο όγκος του νερού έφθασε πάνω από την εθνική οδό (την  σημερινή παλαιά Αιγίου-Πατρών) παρασύροντας ότι εύρισκε μπροστά του. Μετά από 5-7 λεπτά τα νερά υποχώρησαν και επανήλθε ηρεμία στην περιοχή.

Το «τσουνάμι» του Κορινθιακού!

Από: EBR | Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1963 ένα πρωτοφανές για τον Κορινθιακό παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) σάρωσε την παραλιακή ζώνη από το Αίγιο μέχρι την περιοχή του Νέου Ερινεού

Με τις δηλώσεις του, λοιπόν, δεν απειλεί να αμφισβητήσει πρώτος την Συνθήκη της Λωζάννης. Θεωρεί ότι αντιμετωπίζει την de facto αμφισβήτησή της από ξένες δυνάμεις. Προειδοποιεί, λοιπόν, ότι η ανατροπή της Συνθήκης δεν θα πραγματοποιηθεί μόνον ως προς τα ανατολικά, αλλά και ως προς τα δυτικά σύνορα της χώρας του. Προσπαθεί με τον τρόπο αυτόν να ασκήσει πίεση σε Αμερικανούς, 3 Ευρωπαίους και Ρώσους, επισείοντας τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης αποσταθεροποίησης η οποία θα θίξει και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα όμηρος του Κουρδικού ζητήματος

Από: EBR | Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάννης και τα νησιά του Αιγαίου έχουν πολλούς αποδέκτες. Αφορούν κατ’ αρχήν την Ελλάδα, ως άμεσα απειλούμενη

Αν μέχρι το τέλος του χρόνου οι δημοσιονομικοί δείκτες δεν βελτιωθούν και αν το ΔΝΤ δεν παραμείνει τελικά ως συγχρηματοδότης μας για το 2017, δεν είναι καθόλου απίθανο ένα πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, ειδικά αν δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας (υστέρηση εσόδων στο εσωτερικό, περιορισμός ρευστότητας απο την ΕΚΤ).

Ένα επάγγελμα που πρέπει προσωρινά να κλείσει

Από: EBR | Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Δημοσιεύτηκε το σχέδιο για την προσέλκυση νεων πολιτικών στελεχών απο τη Νέα Δημοκρατία

Ο όγκος των στοιχείων και οι ανάγκες διασταύρωσης τους ήταν τόσο μεγάλες, ώστε η γερμανική εφημερίδα ζήτησε βοήθεια από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνητών Δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα να εμπλακούν στην έρευνα 107 μέσα ενημέρωσης από 80 χώρες. Τον Απρίλιο του 2016, μετά από ένα χρόνο έρευνας, δημοσιεύθηκαν τα πρώτα άρθρα που προκάλεσαν διεθνή πάταγο: από τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ισλανδό ομόλογό του, μέχρι συγγενείς του Σύριου προέδρου Άσαντ και βαρόνους ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική, πολλά ήταν τα «καλά παιδιά» που φιγουράρουν στα ντοκουμέντα που μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί.

Έξι χιλιάδες εταιρίες, με έδρα ένα γιαπί

Από: EBR | Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Στην πρόσφατη, πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers, η πιο τρανταχτή μαρτυρία προήλθε από τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Julia Stein

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Που βρίσκεται το μέλλον της κεντροδεξιάς;

Από: EBR

Eχουν πολύ αλλάξει τα πράγματα γι’ αυτό που συνηθισαμε να λέμε κεντροδεξιά

Ευρώπη

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου … γέλιο

Οικονομία

Εκατομμυριούχοι στα χαρτιά: Η παγίδα της ελληνικής περιουσίας

Εκατομμυριούχοι στα χαρτιά: Η παγίδα της ελληνικής περιουσίας

Η χώρα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά την κατοχή αμοιβαίων, μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με την Global Wealth Report 2026 της UBS. Η μεγάλη ανισότητα στον πλούτο και οι κρίσιμες συγκρίσεις.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron