Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η κρίση, αντί να προκαλέσει μία μεγάλη ευκαιρία για να διορθωθούν συλλογικά λάθη και αμαρτίες του πολιτικού συστήματος ώστε να προχωρήσει η χώρα εμπρός, μετατράπηκε σε ένα μικροκομματικό παίγνιο αρπαγής της εξουσίας.

Από το μεγαλύτερο πάρτυ στην χρεοκοπία

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Με απλά λόγια, χωρίς οικονομίστικες φιοριτούρες, ο Γιάννης Παπαδογιάννης περιγράφει στο τελευταίο του βιβλίο πώς κατασπαταλήθηκε στην χώρα μας πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ

 Οι σημαντικές αποφάσεις των πανεπιστημίων δεν λαμβάνονται αυτόνομα αλλά τελούν υπό την έγκριση του κράτους.

Επιστροφή στον εκπαιδευτικό μεσαίωνα

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Ακόμη η υποχρέωση να προέρχεται ένα τουλάχιστον μέλος των εκλεκτορικών σωμάτων από ΑΕΙ του εξωτερικού μετατρέπεται πλέον σε προαιρετική δυνατότητα, που σημαίνει αποκοπή από τη διεθνή εκπαιδευτική πραγματικότητα

Το εγχείρημα Μητσοτάκη δεν είχε προηγούμενο στην μεταπολίτευση, επιδιώκοντας να αλλάξει τα πάντα με μία προσέγγιση τύπου σοκ και δέος. Το σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση στηριζόταν σε δύο σκέλη: την σταθεροποίηση-εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της απελευθέρωσης των δυνάμεων της αγοράς και τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Η μεγάλη ρεβάνς του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Είκοσι τρία χρόνια μετά την ανατροπή της κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τις δυνάμεις του κρατισμού και του ζόφου, ο γυιος του έχει την ευκαιρία να πάρει μία μεγάλη ρεβάνς –έργο εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο συνάμα

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις, αποτελεί η συμπεριφορά δύο προσώπων που ασκούν εξουσία, είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών και αποτελούν, δυνητικώς, πρότυπα μιμήσεως.

Φιλία και Εξουσία

Από: EBR | Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Διανύουμε μία περίεργη εποχή. Τα ερεθίσματα που εκπέμπονται πανταχόθεν ευνοούν την δυσαρέσκεια, την γκρίνια, την απογοήτευση και εν πολλοίς τον φόβο και την ανασφάλεια. Ευτυχώς δεν λείπει η διακωμώδηση και η σάτιρα.

Ενώ ο κατήφορος προκαλεί επιτάχυνση αφ’ εαυτού, οι αντιδράσεις είναι δυστυχώς ακόμη ανιστόρητα χαλαρές. Απαιτείται άμεση και καθολική κινητοποίηση στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ο θεσμικός κατήφορος

Από: EBR | Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Πέρα από τον αυταρχισμό της η κυβέρνηση έχει αποκτήσει και εθνικολαϊκιστικά χαρακτηριστικά, που την κάνουν από πολλές πλευρές επικίνδυνη.

Έτσι, η κοινωνία αυτή προσαρμόζεται διαρκώς στο χειρότερο διότι έχει μάθει να αποδέχεται εσωτερικά το ευτελές.

Θράσος, αλαζονεία, αμάθεια και απέραντη περιφρόνηση

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Η βαθιά περιφρόνηση της κυβέρνησης προς τον λαό, την πραγματικότητα, στοιχειώδεις αξίες της ζωής και, κυρίως, προς την δημοκρατία, έφθασε σε σημείο που σπάει κόκκαλα

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα ενισχύθηκαν σε υπερθετικό βαθμό και από την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης –χώρος στον οποίο μπήκαν κυριολεκτικά «χωρίς λεφτά» επώνυμοι επιχειρηματίες  αλλά και ουκ ολίγοι ανώνυμοι αεριτζήδες, αν όχι κάτι πολύ χειρότερο.

Σε τι διαφέρει η νέα διαπλοκή από την παλιά

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Η παλιά διαπλοκή είχε να κάνει με ένα κράτος που μπορούσε να δανείζεται κατά κόρον και να εξυπηρετεί τους πελάτες του. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν...

Κατά συνέπεια, είναι αυτονόητο ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να «φροντίζει» ιδιαίτερα την πολύτιμη πελατεία της, η οποία βεβαίως είναι σε σημαντικό βαθμό αυτή που δημιουργήθηκε από το πασοκικό κράτος.

Τους ανέργους τους έχουν "γραμμένους"

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Για την πολιτική εξουσία, προέχει η διαιώνιση του πελατειακού/κομματικού κράτους, την οποία συνθέτουν σταθεροί και αλλοτριωμένοι στο σύστημα ψηφοφόροι. Οι άνεργοι είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες και ασταθείς στις επιλογές τους

Από την άλλη πλευρά, για να δει η Ελλάδα άσπρη μέρα πρέπει εδώ και τώρα να τσακιστεί η διαπλοκή, η φαυλοκρατία και ο ολέθριος συντεχνιασμός.

Η πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να επιλέξει την οδό της μεγαλύτερης ανατροπής και να γίνει φορέας εξόδου από την μιζέρια

Αν ζούσε σήμερα ο καυστικός σχολιαστής, σίγουρα θα έγραφε ότι στο κοιμητήριο-Ελλάδα ούτε οι εξ Αραπιάς προερχόμενοι πρόσφυγες επιθυμούν να ζήσουν.

Η Ελλάδα κοιμητήριο

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Τίποτε δεν έχει αλλάξει από την εποχή που ξόρκιζε την ελληνική πραγματικότητα ο Εμμανουήλ Ροΐδης

Ποιες από αυτές τις δεσμεύσεις - υποσχέσεις του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Τσίπρα, υλοποίησε ο Πρωθυπουργός Τσίπρας;

Τι λέει και τι κάνει ο Τσίπρας;

Από: EBR | Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου από 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Όλα αυτά αφήνουν αδιάφορους τους εγκεφάλους της Ουάσινγκτον, αλλά και της Ε.Ε., που δεν τα ακούνε και ταυτόχρονα αρνούνται να ερευνήσουν αυτές τις σοβαρές καταγγελίες.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Από: EBR | Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Η πρόσφατη επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Αθήνα, στάθηκε αφορμή να φανεί το αληθινό πρόσωπο, των κατά τα άλλα συμμάχων της χώρας μας, σε ότι αφορά τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, και της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

Η μικρή ανάκαμψη της οικονομίας του 0,6% που θα μπορούσε να φτάσει το 1% και πλέον, εξανεμίστηκε, με αποτέλεσμα να βρεθούμε στο -1,1%.

Πολιτικές κουτοπονηριές

Από: EBR | Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Το προσφυγικό θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το τυράκι στη φάκα

Ο μέσος πολίτης έμαθε ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει, κατάλαβε ότι υπάρχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα επιδιώξουν να το εκμεταλλευτούν, μπήκε στην λογική της συλλογικής ευθύνης και οδηγήθηκε σε μία αντιπαράθεση με κάθε είδος και έννοια επιχειρηματικότητας.

Το κράτος-Κορλεόνε

Από: EBR | Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Πώς το κράτος έστησε και διατηρεί την διαφθορά σε βάρος της επιχειρηματικότητας μέσα από πρακτικές και ιδεοληψίες

Η Ευρώπη γεμίζει μουσουλμάνους που αρχίζουν να εγκληματούν εναντίον της με στόχο να την ελέγξουν και να κυριαρχήσουν σ′ αυτήν. Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι κατακλύζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα εισρέοντας στα ανυπεράσπιστα εδάφη της.

Η Δημοκρατία δεν θα κινδυνεύσει από την οργή μας

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Επιτέλους, δεν μας κυριεύει ο φόβος. Καιρός όμως είναι να γεμίσουμε οργή.

Όπως  ήδη γνωρίζουμε, η κίνηση του Α. Τσίπρα προς τον ΠτΔ για συναίνεση, έγινε την επομένη της απώλειας δύο ψήφων από την κυβερνητική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να περιορισθεί αυτή στους 153.

Η προεδρική παρέμβαση και η συναίνεση

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Η έμμεση θέση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δια των κύκλων του, είναι συνέχεια της έκκλησης του Α. Τσίπρα για συναίνεση, εν όψει των νέων μέτρων που πλήττουν το σύνολο των πολιτών, και όχι τους λίγους έχοντες

Και τέλος, θα ρωτήσει κάποιος: Γιατί τέτοιες δυσάρεστες θύμησες τώρα; Γιατί φοβάμαι ότι το κλίμα του 2015 «μυρίζει» πάλι από εκείνο το απαίσιο άρωμα του εθνικού διχασμού και της εμφύλιας σύρραξης και τουλάχιστον οι νέοι που καλούνται σε νέο «μαύρο Δεκέμβρη» ας μάθουν σαν ένα δυσάρεστο αφήγημα τι ήταν «εκείνος» ο Δεκέμβρης!

Ούτε ′κόκκινος′, ούτε ′μαύρος′ Δεκέμβρης!

Από: EBR | Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Πριν λίγες ημέρες όλα τα ΜΜΕ, ιδίως τα social media πρόβαλαν τις εμπρηστικές δηλώσεις, από τον Κορυδαλλό του νεαρού «αναρχοεπαναστάτη» που καλεί για ένα «μαύρο Δεκέμβρη» σαν και αυτόν του 2008 τους «συντρόφους» του. Δηλώσεις σε «έφορο έδαφος» μια και η διχόνοια και ο διχασμός έχουν αρχίσει και επανέρχονται στην κοινωνία της κρίσης, που είναι σήμερα η Ελλάδα.

Βεβαίως, τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων υποψηφίων (ή, τουλάχιστον, των τριών εξ αυτών) είναι λίγο ως πολύ γνωστά.

Να μην χαθεί μια ακόμη ευκαιρία

Από: EBR | Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Κατά τούτο είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ορισμένοι υποψήφιοι αποφεύγουν την αντιπαραβολή θέσεων, απόψεων και προτάσεων σε οργανωμένη δημόσια συζήτηση, η οποία, πέραν της καλύτερης ενημέρωσης των εκλογέων, θα συνέβαλε στην τόνωση του ενδιαφέροντος της κοινωνίας για την εκλογή του νέου αρχηγού.

Παράλληλα η ανασφάλεια, οδηγεί σε ακροδεξιές επιλογές και σε κινδύνους για την ίδια την δημοκρατία των ευρωπαϊκών χωρών.

Τα αίτια και τα αποτελέσματα της τρομοκρατίας

Από: EBR | Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Στο εύλογο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, που προβαίνουν σε αυτές τις ακραίες βίαιες πράξεις, υπάρχουν πολλές και ποικίλες απαντήσεις.

Η κατάσταση εκτρέπεται στην χώρα. Δυστυχώς δε, η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα ψάχνεται.

Γιατί ο Άδωνις γίνεται απαραίτητος

Από: EBR | Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Γίνεται πλέον ηλίου φαεινότερον ότι ο Τσίπρας και η παρέα του οδηγούν την χώρα στην πλήρη καταστροφή. Και είναι λάθος να αντιμετωπίζονται με τις γνωστές αστικές ευγένειες

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Δύσκολη η αποστολή της ισραηλινής πρέσβεως

Από: EBR

Δυναμική είσοδο στην Ελλάδα έκανε η νέα πρέσβης του Ισραήλ Πνίνατ Γιανάι, αποκαλύπτοντας έτσι σε έναν βαθμό και τον πυρήνα της αποστολής που έχει αναλάβει

Ευρώπη

Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση «Made in EU»

Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση  «Made in EU»

Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας για την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων «Made in EU»

Οικονομία

Ψηφιακή δύναμη και τεχνητή νοημοσύνη

Ψηφιακή δύναμη και τεχνητή νοημοσύνη

Πως και με ποιες πιθανές επιπτώσεις αναδύεται ένα πρωτόγνωρο σύστημα εξουσίας το οποίο στην ουσία αλλάζει και κυρίαρχες πολιτικές φιλοσοφίες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron