Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

1 στους 2 εργαζόμενους θεωρούν απαραίτητες τις νέες τεχνολογίες

Απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση στο σημερινό εργασιακό τοπίο είναι πλέον η τεχνολογία, γεγονός που αναγνωρίζουν, σε μεγάλο βαθμό και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022

«Το 50% των εργαζομένων θεωρεί τη χρήση νέων τεχνολογιών απαραίτητη για την υφιστάμενη ή τη μελλοντική τους εργασία».
«Το 50% των εργαζομένων θεωρεί τη χρήση νέων τεχνολογιών απαραίτητη για την υφιστάμενη ή τη μελλοντική τους εργασία».

Απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση στο σημερινό εργασιακό τοπίο είναι πλέον η τεχνολογία, γεγονός που αναγνωρίζουν, σε μεγάλο βαθμό και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Στην ερώτηση “ποιες δεξιότητες θεωρείτε σημαντικές στη παρούσα εργασία σας ή σε μια πιθανή αλλαγή εργασίας στο μέλλον”, σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους, το 49%, απαντά τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι τοποθετούν την απόκτηση νέων δεξιοτήτων στην πρώτη θέση της λίστας με τα κριτήρια, που βαραίνουν ιδιαίτερα τη λήψη απόφασης για επιλογή μιας νέας δουλειάς. Μάλιστα, οι δεξιότητες, η τηλεργασία και το πιεστικό περιβάλλον αποτελούν τους πιο σημαντικούς λόγους για παραίτηση από μια υφιστάμενη θέση εργασίας.

“Μία νέα πραγματικότητα στον τομέα απασχόλησης διαμορφώνεται στη μετά-Covid εποχή, με την πανδημία να δημιουργεί νέες επαγγελματικές προκλήσεις, αλλά και την ευκαιρία στους εργαζόμενους με πιστοποιημένες δεξιότητες να επαναξιολογήσουν μακροπρόθεσμα τις προτεραιότητες στην καριέρα τους”, διαπιστώνει έρευνα της PeopleCert και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Απασχόληση στη μετα-Covid εποχή.

Όπως επισημαίνει η έρευνα, ενώ στην αγορά εργασίας η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, την ίδια στιγμή παρατηρείται διεθνώς ένα σημαντικό παράδοξο: εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτούνται από τις θέσεις τους αναζητώντας είτε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον ή εξ αποστάσεως εργασία, είτε μεγαλύτερες αμοιβές και εξέλιξη. Αυτό το φαινόμενο, που καταγράφεται ως “The Great Resignation”, πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 και εξαπλώθηκε μετέπειτα στην Ευρώπη.

 

 

Great Resignation

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, το 22% των ερωτώμενων σκέφτεται να αλλάξει εργασία μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, το 29% δεν το αποκλείει, απαντώντας “ίσως”, γεγονός που ενισχύει τη διαπίστωση ότι έξι στους δέκα (το 60%) εργαζομένους δεν είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους. Τα 2/3 του δείγματος αναφέρουν, μάλιστα, ότι αυτό ισχύει τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή νέας εργασίας αποτελούν η αναβάθμιση και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή, η εργασιακή ευελιξία, το εργασιακό περιβάλλον και οι ευκαιρίες ανέλιξης. Ως κύριοι λόγοι παραίτησης, αναφέρονται αναλυτικά: οι μη-ικανοποιητικές απολαβές (49%), η μη-ικανοποιητική επαγγελματική εξέλιξη (33%), η υπερβολική κούραση (28%), η έλλειψη αναβάθμισης των γνώσεων-δεξιοτήτων (25%) και η πίεση-στρες (24%).

Η αναβάθμιση των γνώσεων - δεξιοτήτων συσχετίζεται από τους ερωτώμενους με την επαγγελματική εξέλιξη και τις καλύτερες απολαβές. Την ίδια στιγμή που το 47% δηλώνει overqualified βάσει πτυχίων, μόνο ένας στους τρεις (30%) δηλώνει πλήρως ικανοποιημένος με τις δεξιότητες του.

Προκύπτει δε ότι το 72% έχει παντελή έλλειψη επαγγελματικής πιστοποίησης των γνώσεων/δεξιοτήτων του. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον που το 58% θεωρεί ότι είναι απαραίτητη για την επαγγελματική του ανάπτυξη τόσο η αναβάθμιση των γνώσεων, όσο και η πιστοποίησή τους.

Ως σημαντικές δεξιότητες, οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν την επίλυση προβλημάτων, τη γνώση του αντικειμένου, τη χρήση νέων τεχνολογιών, το project management, τις ξένες γλώσσες, την επικοινωνία και τη δυνατότητα για δημιουργική και συνεργατική προσέγγιση της εργασίας.

 

 

Περί τηλεργασίας

Το κυρίαρχο μοντέλο εργασίας στην εποχή μετά την πανδημία είναι υβριδικό, με την τηλεργασία να παίζει σημαντικό ρόλο παραμένοντας ως εναλλακτικός τρόπος εργασίας. Πιο αναλυτικά, το 22% επιθυμεί να δουλεύει με τηλεργασία και μετά το πέρας της πανδημίας και το 24% δηλώνει “ίσως”.

Στα θετικά στοιχεία της τηλεργασίας περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση του χρόνου μετακινήσεων (90%), η μεγαλύτερη παραγωγικότητα (48%) και η θετική συμβολή στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ωστόσο, το 58% πιστεύει ότι η τηλεργασία μειώνει τις δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης.

 

 

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Κυβέρνηση: Αγνώστων λοιπών στοιχείων

Από: EBR

Συχνά προβληματίζομαι για το είδος των συμβουλών που δεχεται ο Πρωθυπουργός για τα κυβερνητικά σχήματα που φτιάχνει και για την πολιτική που συνακόλουθα διατυπώνει και εφαρμόζει

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Απαιτείται αύξηση παραγωγικότητας

Απαιτείται αύξηση παραγωγικότητας

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια απογοητευτική πραγματικότητα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron