Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ελευθερία του Τύπου; Προφανώς όχι πάντα...

Η απόφαση για την απαγόρευση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άξιζε ιδιαίτερης προσοχής

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Τρίτη, 19 Απριλίου 2022

Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης με λογοκρισία είναι λάθος, έγραψε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) σε δελτίο Τύπου, το οποίο αντιτίθεται στο μέτρο της ΕΕ.
Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης με λογοκρισία είναι λάθος, έγραψε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) σε δελτίο Τύπου, το οποίο αντιτίθεται στο μέτρο της ΕΕ.

του N. Peter Kramer

Η απόφαση για την απαγόρευση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άξιζε ιδιαίτερης προσοχής. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως μια από τις λεγόμενες «ευρωπαϊκές αξίες» παραμερίστηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αντιπρόεδρο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα, τίθεται το ερώτημα αν η υποτιθέμενη απειλή που συνιστούν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι αρκετά μεγάλη ώστε να παραμεριστεί απλώς μια τόσο θεμελιώδης αξία όπως είναι η ελευθερία του Τύπου, έστω και σε περιορισμένο βαθμό και (τυπικά τουλάχιστον) για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα με ένα «ναι» σημαίνει ότι αποδίδει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεγάλη επιρροή. Και άρα, ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να μας παίζει στα δάχτυλα με (μεγάλη) ευκολία, υπονομεύοντας το κύρος της ΕΕ όταν κατηγορεί άλλες χώρες ή τα δικά της κράτη μέλη για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Ο Βίκτορ Όρμπαν, για παράδειγμα, θα είναι ευχαριστημένος.

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον η απόφαση της ΕΕ να αποκλείσει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει νομική βάση.

Η απόφαση θεωρείται ότι προστατεύει όσους παρακολουθούν την επικαιρότητα στην ΕΕ, οι οποίοι προφανώς πιστεύεται ότι χρειάζονται προστασία από τη ρωσική παραπληροφόρηση. Λες και δεν υπάρχουν άλλες πηγές ενημέρωσης που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις...

Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης με λογοκρισία είναι λάθος, έγραψε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) σε δελτίο Τύπου, το οποίο αντιτίθεται στο μέτρο της ΕΕ. Και η EFJ έχει δίκιο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εξουσιοκρατία - Διαφθοροκρατία

Από: EBR

Όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα, είναι φοβερό τον 21ο αιώνα ο πολιτισμός να μεταλλάσσεται σε πωλητισμό και η δημοκρατία σε δημιοκρατία εξαιτίας της διαφθοράς των θεσμών λόγω της εξουσίας, που, όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας Φιλόσοφοι : «διαφθείρει και η απόλυτος εξουσία διαφθείρει απόλυτα»

Ευρώπη

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ευρώπη χάνει ... την μπάλα της τεχνητής νοημοσύνης

Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου … γέλιο

Οικονομία

Εκατομμυριούχοι στα χαρτιά: Η παγίδα της ελληνικής περιουσίας

Εκατομμυριούχοι στα χαρτιά: Η παγίδα της ελληνικής περιουσίας

Η χώρα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά την κατοχή αμοιβαίων, μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με την Global Wealth Report 2026 της UBS. Η μεγάλη ανισότητα στον πλούτο και οι κρίσιμες συγκρίσεις.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron