Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Ελιζαμπέτ Μπορν: Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Γαλλία εδώ και 30 χρόνια. Με σοσιαλιστικό background και καλή γνώση των εργασιακών, σκληρή και «αντι-μελανσονική», αναμένεται να σηκώσει αρκετό μεταρρυθμιστικό βάρος

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι αναζητούσε πρωθυπουργό με διαπιστευτήρια πράσινης και κοινωνικής πολιτικής, αφουγκραζόμενος την απογοήτευση των ψηφοφόρων που προτίμησαν την αποχή στις προεδρικές εκλογές ή την υποστήριξη προς την Ακροδεξιά και την άκρα Αριστερά.
Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι αναζητούσε πρωθυπουργό με διαπιστευτήρια πράσινης και κοινωνικής πολιτικής, αφουγκραζόμενος την απογοήτευση των ψηφοφόρων που προτίμησαν την αποχή στις προεδρικές εκλογές ή την υποστήριξη προς την Ακροδεξιά και την άκρα Αριστερά.

Τη μέχρι τώρα υπουργό Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν επέλεξε τη Δευτέρα ως νέα πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ που μεταδίδει το Reuters. Είναι η πρώτη γυναίκα που ανέρχεται στο αξίωμα από το 1992.

Η 61χρονη Μπορν έχει σταδιοδρομήσει επί σειρά ετών στη δημόσια διοίκηση. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, υπηρέτησε πολλούς υπουργούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση Μακρόν.

Η βαθιά γνώση της σε ζητήματα λειτουργίας του κράτους και του συνδικαλισμού εκτιμάται πως θα βοηθήσει τον επανεκλεγέντα πρόεδρο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε, με κορυφαία και πλέον αμφισβητούμενη την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι αναζητούσε πρωθυπουργό με διαπιστευτήρια πράσινης και κοινωνικής πολιτικής, αφουγκραζόμενος την απογοήτευση των ψηφοφόρων που προτίμησαν την αποχή στις προεδρικές εκλογές ή την υποστήριξη προς την Ακροδεξιά και την άκρα Αριστερά. Η Μπορν ήταν ένα από τα ονόματα που «έπαιζαν δυνατά».

Ως υπουργός Μεταφορών το 2017, άντεξε ενάντια στις ιστορικές απεργίες και διαδηλώσεις εβδομάδων προωθώντας τον τερματισμό ενός γενναιόδωρου συστήματος συντάξεων και παροχών προς τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους της SNCF.

Το 2019 υπήρξε για λίγο υπουργός Περιβάλλοντος, προωθώντας πολιτικές φιλικές προς το ποδήλατο, και στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις της με τα συνδικάτα, όπου φάνηκε ιδιαίτερα σκληρή, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Παράλληλα, όμως, επί των ημερών της έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών η ανεργία και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών η ανεργία των νέων. Είναι τεχνοκράτισσα που δεν έχει κατέλθει ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση και χαρακτηρίζεται ως εργασιομανής.

Το προφίλ της νέας πρωθυπουργού εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σκληροπυρηνικού αριστερού βετεράνου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος κατέκτησε την τρίτη θέση με πολύ καλά ποσοστά στις προεδρικές εκλογές και φιλοδοξεί να συσπειρώσει έναν ευρύ συνασπισμό αριστερών κομμάτων στις εκλογές της 12-19 Ιουνίου, γράφει το Reuters.

Νωρίτερα υπέβαλε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ανοίγοντας το δρόμο για αναμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου μετά την επανεκλογή του Μακρόν τον Απρίλιο και ενόψει της βουλευτικής κάλπης του Ιουνίου.

To 1991-1992, επί προεδρίας Μιτεράν, θήτευσε για λιγότερο από έναν χρόνο στο πρωθυπουργικό αξίωμα ακόμη μία γυναίκα, η Εντίτ Κρεσόν.

*πρώτη δημοσίευση: www.euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έχουμε δόγμα εξωτερικής πολιτικής;

Από: EBR

Τι στόχους μπορεί να έχει σήμερα η Ελλάδα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022 με τίτλο «Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Οικονομία

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron