Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Ελιζαμπέτ Μπορν: Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Γαλλία εδώ και 30 χρόνια. Με σοσιαλιστικό background και καλή γνώση των εργασιακών, σκληρή και «αντι-μελανσονική», αναμένεται να σηκώσει αρκετό μεταρρυθμιστικό βάρος

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι αναζητούσε πρωθυπουργό με διαπιστευτήρια πράσινης και κοινωνικής πολιτικής, αφουγκραζόμενος την απογοήτευση των ψηφοφόρων που προτίμησαν την αποχή στις προεδρικές εκλογές ή την υποστήριξη προς την Ακροδεξιά και την άκρα Αριστερά.
Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι αναζητούσε πρωθυπουργό με διαπιστευτήρια πράσινης και κοινωνικής πολιτικής, αφουγκραζόμενος την απογοήτευση των ψηφοφόρων που προτίμησαν την αποχή στις προεδρικές εκλογές ή την υποστήριξη προς την Ακροδεξιά και την άκρα Αριστερά.

Τη μέχρι τώρα υπουργό Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν επέλεξε τη Δευτέρα ως νέα πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ που μεταδίδει το Reuters. Είναι η πρώτη γυναίκα που ανέρχεται στο αξίωμα από το 1992.

Η 61χρονη Μπορν έχει σταδιοδρομήσει επί σειρά ετών στη δημόσια διοίκηση. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, υπηρέτησε πολλούς υπουργούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση Μακρόν.

Η βαθιά γνώση της σε ζητήματα λειτουργίας του κράτους και του συνδικαλισμού εκτιμάται πως θα βοηθήσει τον επανεκλεγέντα πρόεδρο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε, με κορυφαία και πλέον αμφισβητούμενη την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι αναζητούσε πρωθυπουργό με διαπιστευτήρια πράσινης και κοινωνικής πολιτικής, αφουγκραζόμενος την απογοήτευση των ψηφοφόρων που προτίμησαν την αποχή στις προεδρικές εκλογές ή την υποστήριξη προς την Ακροδεξιά και την άκρα Αριστερά. Η Μπορν ήταν ένα από τα ονόματα που «έπαιζαν δυνατά».

Ως υπουργός Μεταφορών το 2017, άντεξε ενάντια στις ιστορικές απεργίες και διαδηλώσεις εβδομάδων προωθώντας τον τερματισμό ενός γενναιόδωρου συστήματος συντάξεων και παροχών προς τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους της SNCF.

Το 2019 υπήρξε για λίγο υπουργός Περιβάλλοντος, προωθώντας πολιτικές φιλικές προς το ποδήλατο, και στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις της με τα συνδικάτα, όπου φάνηκε ιδιαίτερα σκληρή, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Παράλληλα, όμως, επί των ημερών της έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών η ανεργία και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών η ανεργία των νέων. Είναι τεχνοκράτισσα που δεν έχει κατέλθει ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση και χαρακτηρίζεται ως εργασιομανής.

Το προφίλ της νέας πρωθυπουργού εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σκληροπυρηνικού αριστερού βετεράνου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος κατέκτησε την τρίτη θέση με πολύ καλά ποσοστά στις προεδρικές εκλογές και φιλοδοξεί να συσπειρώσει έναν ευρύ συνασπισμό αριστερών κομμάτων στις εκλογές της 12-19 Ιουνίου, γράφει το Reuters.

Νωρίτερα υπέβαλε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ανοίγοντας το δρόμο για αναμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου μετά την επανεκλογή του Μακρόν τον Απρίλιο και ενόψει της βουλευτικής κάλπης του Ιουνίου.

To 1991-1992, επί προεδρίας Μιτεράν, θήτευσε για λιγότερο από έναν χρόνο στο πρωθυπουργικό αξίωμα ακόμη μία γυναίκα, η Εντίτ Κρεσόν.

*πρώτη δημοσίευση: www.euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μόνο η Μόσχα μπορεί να βοηθήσει στα Στενά

Από: EBR

Οι συζητήσεις που γίνονται γιά την προστασία των Στενών του Χορμούζ με στόχο την ασφαλή διέλευση των τάνκερς και την εξασφάλιση ενέργειας για τις διεθνείς - περιλαμβανόμενης της Κίνας - αγορές, παραβλέπει έναν ουσιαστικό παράγοντα

Ευρώπη

Η Επιτροπή παρουσιάζει πρόταση για την ΕΕ Inc. - απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της ενιαίας αγοράς για τους επιχειρηματίες της Ευρώπης

Η Επιτροπή παρουσιάζει πρόταση για την ΕΕ Inc. - απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της ενιαίας αγοράς για τους επιχειρηματίες της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για την EU Inc., ένα νέο ενιαίο σύνολο εταιρικών κανόνων, το οποίο θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο και το σημείο εκκίνησης για το 28ο καθεστώς της ΕΕ

Οικονομία

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης και αβεβαιότητας, η παγκόσμια αγορά tablets έδειξε ξεκάθαρα σημάδια επιστροφής το 2025, ωστόσο, υπό ερωτηματικό παραμένει η πορεία της το 2026

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron