Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Οι δεξιότητες στους τομείς Data Science και Cloud οι πιο περιζήτητες δεξιότητες το 2025

Πιο απαραίτητες από ποτέ γίνονται σήμερα στον κόσμο της εργασίας οι ψηφιακές δεξιότητες

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022

Η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την εξ αποστάσεως εργασία και να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι εργασιακοί ρόλοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τεχνολογικές δεξιότητες.
Η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την εξ αποστάσεως εργασία και να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι εργασιακοί ρόλοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τεχνολογικές δεξιότητες.

Πιο απαραίτητες από ποτέ γίνονται σήμερα στον κόσμο της εργασίας οι ψηφιακές δεξιότητες. Ο COVID-19, η μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αναδιαμορφώσει τον κόσμο της εργασίας και έχουν αναδείξει την κρισιμότητα των ψηφιακών δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους, που προετοιμάζονται για το μέλλον της εργασίας.

Η έρευνα “Resetting Normal 2021” της Adecco αποκάλυψε μια παγκόσμια τάση για μαζική αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling), με το 69% των συμμετεχόντων να αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες ψηφιακής εκπαίδευσης στη μετά-covid εποχή. Η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την εξ αποστάσεως εργασία και να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι εργασιακοί ρόλοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τεχνολογικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με την Έκθεση για το Μέλλον της Εργασίας, έως το 2025 τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι αυτοματοποιημένες μηχανές, θα απασχολούνται τον ίδιο αριθμό ωρών. Η αυτοματοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 85 εκατ. θέσεων εργασίας - κυρίως χειρωνακτικών και θέσεων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, όπως οι εργάτες σε εργοστάσιο συναρμολόγησης και οι λογιστές.

Η ίδια έκθεση προβλέπει ότι οι δεξιότητες, που θα έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2025, σχετίζονται με την Επιστήμη των Δεδομένων (Data Science) και το Cloud Computing. Οι δε θέσεις εργασίας, που έχουν να κάνουν με το cloud, περιλαμβάνουν τους data architects, τους προγραμματιστές και τους data scientists,

Τεχνητή νοημοσύνη

Επίσης, περιζήτητες θα είναι το 2025 οι δεξιότητες που σχετίζονται με Τεχνική Νοημοσύνη (Artificial intelligence -AI) και Μηχανική Μάθηση (Machine Learning-ML), με Big Data Science, με το Ψηφιακό Marketing & Στρατηγική, με την Αυτοματοποίηση Διαδικασιών, την Ανάπτυξη Επιχειρήσεων και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Μεγάλη ζήτηση αναμένεται έως το 2025 σε τομείς, όπως η Ασφάλεια Πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της κυβερνοασφάλειας), Λογισμικό και Ανάπτυξη Εφαρμογών (UX/UI, προγραμματισμός blockchain) και Internet of Things.

Περιζήτητα είναι όμως και μερικά soft skills, καθώς η λίστα περιλαμβάνει και δεξιότητες όπως: Επίλυση προβλημάτων, Αυτοοργάνωση (Self-Management), Συνεργασία με άλλα άτομα.

“Η βασική πρόκληση, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, είναι οι συνεχείς αλλαγές στο εξωτερικό τεχνολογικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, στις οποίες καλούνται να προσαρμοστούν με ταχύτατους ρυθμούς. Οι εταιρείες, που επενδύουν σε προγράμματα κατάρτισης, βοηθούν τους υπαλλήλους τους να αναπτύξουν νέες σημαντικές δεξιότητες, ώστε να συμβαδίζουν με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα προωθούν και μια ισχυρότερη μαθησιακή κουλτούρα για την εταιρεία με μακροπρόθεσμα οφέλη, όσον αφορά την εταιρική ταυτότητα και κουλτούρα”, αναφέρει η Adecco.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έξυπνη σκέψη για δύσκολους και πολύπλοκους καιρούς

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η άσκηση της κριτικής σκέψης αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Διπλωμάτης μεγάλης δυτικής χώρας, μιλώντας προ ημερών με πρώην υπουργό της Ελλάδας, του είπε ότι η Αθήνα θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για όλα τα θέματα, που βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα

Οικονομία

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Στο διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε από το «The International Society for Professional Innovation Management» με τίτλο «The role of innovation : Past , Present, Future “ συμμετείχε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron