Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Για τις «δεξαμενές σκέψης» και την ARTE

«Πάνε χρόνια που είχα δυο επιθυμίες ως πολίτης, αλλά και ως εργαζόμενος στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Διοίκηση»

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Η Ε.Ε. διαθέτει μια ‘’Δεξαμενή  Σκέψης’’ (Think Tank), την Bruegel. Δημιουργήθηκε από την ίδια με συμμετοχή στις διοικητικές δαπάνες το 3-5% του ετήσιου προϋπολογισμού λειτουργίας της.
Η Ε.Ε. διαθέτει μια ‘’Δεξαμενή Σκέψης’’ (Think Tank), την Bruegel. Δημιουργήθηκε από την ίδια με συμμετοχή στις διοικητικές δαπάνες το 3-5% του ετήσιου προϋπολογισμού λειτουργίας της.

του Αντώνη Τριφύλλη

Πάνε χρόνια που είχα δυο επιθυμίες ως πολίτης, αλλά και ως εργαζόμενος στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Διοίκηση. Και οι δυο έχουν σχέση μεταξύ τους, αλλά η μια είναι δύσκολη και η άλλη απλή. Και για τις δυο είχα την ευκαιρία να τις συζητήσω με κυβερνητικούς υπεύθυνους, αλλά στου κουφού την πόρτα.

Ας αρχίσουμε με τα εύκολα λοιπόν. Η Ε.Ε. διαθέτει μια ‘’Δεξαμενή Σκέψης’’ (Think Tank), την Bruegel. Δημιουργήθηκε από την ίδια με συμμετοχή στις διοικητικές δαπάνες το 3-5% του ετήσιου προϋπολογισμού λειτουργίας της. Ταυτόχρονα συνεισφέρουν και ιδιώτες ή κρατικοί φορείς ως σπόνσορες. Κύριος τομέας των εργασιών της είναι η Οικονομία και οι διεθνείς σχέσεις. Τόσο τα Κράτη όσο και οι ιδιώτες απέχουν από την ανάμιξή στις εργασίες της και τηρούν τις αρχές τις αντικειμενικότητας , της επαγγελματικής ακεραιότητας και της αντικειμενικότητας που προβλέπει το καταστατικό της. Αλλά και οι προλήψεις των συνεργατών, κάποιοι από τους οποίες είναι Έλληνες, στοχεύουν στην ποιότητα και την γνώση τους. Η δουλεία τους έγκειται στην επιλογή της θεματολογίας και την παρακολούθηση της εργασίας των εξωτερικών συνεργατών της.

Στην Ελλάδα έχουμε αξιόλογες Δεξαμενές Σκέψης. Θα αναφερθώ εν συντομία σε δυο από αυτές που γνωρίζω καλύτερα. Το ΕΛΙΑΜΕΠ και την διαΝΕΟσις. Και οι δυο είναι διεθνώς αναγνωρισμένες και μη ανταγωνιστικές. Η πρώτη, η ,υπό την ηγεσία του κ. Λουκά Τσούκαλη και του κ. Γιώργου Παγουλάτου και χρηματοδοτείται κυρίως από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. και κατά δεύτερο λόγο από άλλα Ιδρύματα και Οργανισμούς και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από το Κράτος.

Η διαΝΕΟσις έχει έναν μόνο χορηγό, τον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, και διοικείται από τον κ. Διονύση Νικολάου. Το έργο της αφορά κυρίως στην βελτίωση της λειτουργίας της Δημοσίας Διοίκησης και πολλές φορές παίζει τον ρόλο του -άμισθου- Συμβούλου σε κρατικούς φορείς.

Ας έρθουμε όμως στο θέμα μας. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι δεν συμμετέχει στο 18μελές Συμβούλιο της Bruegel. Δεν είναι δυνατόν χώρες , όπως η Κύπρος και η Ουγγαρία να είναι παρούσες και η δική μας όχι.

Ας έρθουμε τώρα στα δύσκολα. Πολλοί από τους αναγνώστες θα έχετε ακούσει για το σπουδαίο τηλεοπτικό κανάλι, την ARTE. Δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο ως μια κοινή πολιτιστική συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας. Με έδρα το Στρασβούργο, σύμβολο της Γαλλογερμανικής διαμάχης, και χρηματοδοτήθηκε από τις δυο Κυβερνήσεις. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε. Πολιτική, Επιστήμη, Αναλύσεις, Υγεία, κλπ. παρουσιάζονται με αντικειμενικότητα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν και η χώρα μας θα μπορούσε με πρωτοβουλία της να συμπράξει στην δημιουργία ενός παρόμοιου δίγλωσσου καναλιού με μια από τις όμορες Βαλκανικές χώρες. Η ΕΡΤ3, το κανάλι της Βόρειας Ελλάδας, θα μπορούσε να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά και είναι βέβαιο ότι θα βρει χρηματοδοτική και πολιτική υποστήριξη από την Ε.Ε. ‘Όμως δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Όλοι ξέρουμε τις πολιτικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια πρωτοβουλία. Ας περιμένουμε λοιπόν ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες.

*πρώτη δημοσίευση: www.metarithmisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η έξοδος της Ιταλίας από την BRI είναι μεγάλο πλήγμα για τις διεθνείς φιλοδοξίες του Σι Τζινπίνγκ

Από: EBR

Τον Μάρτιο του 2018, οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι κινεζικές εταιρείες για τους στρατηγικούς τομείς της ΕΕ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Στρατηγική Global Gateway: Η Επιτροπή ανακοινώνει τη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας επιχειρήσεων

Στρατηγική Global Gateway: Η Επιτροπή ανακοινώνει τη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιλογή 60 μελών και 10 παρατηρητών για τη συμβουλευτική ομάδα επιχειρήσεων της στρατηγικής Global Gateway

Οικονομία

Οι τράπεζες, ο κλάδος με τις μεγαλύτερες δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη

Οι τράπεζες, ο κλάδος με τις μεγαλύτερες δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη

Πρωταθλητής των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron