Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η προειδοποίηση του Σι κατά την 25η επέτειο της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα

Τι συνέβη την 1η Ιουλίου, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της προσοχής;

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Αιχμηρή η γλώσσα του Σι με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας του νέου επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι, του ανθρώπου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συντριβή των διαδηλώσεων του 2019.
Αιχμηρή η γλώσσα του Σι με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας του νέου επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι, του ανθρώπου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συντριβή των διαδηλώσεων του 2019.

του N. Peter Kramer

Τι συνέβη την 1η Ιουλίου, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της προσοχής;

Στην πρώτη του ομιλία στο Χονγκ Κονγκ μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019, ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να κυβερνηθεί «μόνο από πατριώτες». Αιχμηρή η γλώσσα του Σι με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας του νέου επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι, του ανθρώπου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συντριβή των διαδηλώσεων του 2019. Ο πρόεδρος Σι δεν άφησε καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την καταστολή των διαφωνιών, παρά τις διεθνείς κατηγορίες ότι δεν σέβεται την 50ετή αυτονομία, υπό την ταμπέλα «μια χώρα, δύο συστήματα», που εγγυήθηκε η Κίνα μετά την αποχώρηση των Βρετανών πριν από 25 χρόνια, την 1η Ιουλίου 1997. Και για όσους δεν έγινε ακόμη σαφές, ο Σι πρόσθεσε: «Όλοι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να είναι σε θέση να σέβονται και να προστατεύουν το θεμελιώδες σοσιαλιστικό σύστημα του έθνους». Ο Σι υποσχέθηκε να ενισχύσει τη στρατιωτική δύναμη για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας.

Ο Σι δήλωσε την υποστήριξη του καθεστώτος του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου οικονομικού και εμπορικού κέντρου, αλλά δεν αποκάλυψε κάποια πολιτική σχετικά με αυτό. Στην πρώτη του ομιλία ως επικεφαλής ο Λι, πρώην αστυνομικός και αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε τις ξένες παρεμβάσεις που «απειλούσαν την εθνική ασφάλεια της χώρας». Η Κίνα επιθυμεί να συνεχιστεί η πορεία της οικονομίας του Χονγκ Κονγκ, η οποία έχει σε κάποιο βαθμό περιοριστεί μετά την πάταξη της αυτονομίας.

Ο οικονομικός τομέας δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενθουσιώδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έμπρακτες αποδείξεις

Από: EBR

Η σχεδίαση του Κυβερνητικού Προγράμματος για το υπόλοιπο της Κυβερνητικής της θητείας πρέπει να είναι εστιασμένη στη βάση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων

Ευρώπη

Η Ελλάδα ουραγός στο R&D: Λιγότερα από τα μισά κονδύλια σε σχέση με την ΕΕ

Η Ελλάδα ουραγός στο R&D: Λιγότερα από τα μισά κονδύλια σε σχέση με την ΕΕ

Η επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) αποτελεί στρατηγική επιλογή για κάθε χώρα, που επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να δημιουργήσει οικονομία βασισμένη στη γνώση

Οικονομία

Η παγκόσμια αγορά gaming περιφερειακών εκτοξεύεται στα $20 δισ. το 2025

Η παγκόσμια αγορά gaming περιφερειακών εκτοξεύεται στα $20 δισ. το 2025

Σε ένα παράδοξο σημείο βρίσκεται, σήμερα, η βιομηχανία του gaming: ενώ οι δαπάνες των καταναλωτών για παιχνίδια έχουν «παγώσει», η αγορά των περιφερειακών και αξεσουάρ καταγράφει εντυπωσιακή δυναμική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron