Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Η ΕΕ προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τη χειμερινή πολιορκία φυσικού αερίου

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για συνθήκες πολιορκίας αυτό το χειμώνα, εάν διακοπεί εντελώς η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022

«Ο δημόσιος σχεδιασμός για μειωμένη κατανάλωση και υποχρεωτική κατανομή έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα και να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιχειρήσει μια πολιορκία εξ αρχής».
«Ο δημόσιος σχεδιασμός για μειωμένη κατανάλωση και υποχρεωτική κατανομή έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα και να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιχειρήσει μια πολιορκία εξ αρχής».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για συνθήκες πολιορκίας αυτό το χειμώνα, εάν διακοπεί εντελώς η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν διπλωματική αποφασιστικότητα, καθώς και να αποφύγουν τον πανικό αργότερα μέσα στο έτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι από τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ άρχισαν να μιλούν ανοιχτά και επειγόντως για την ανάγκη άμεσης μείωσης της κατανάλωσης ενόψει της χειμερινής περιόδου αιχμής της θέρμανσης.

Έχουν επίσης αρχίσει να σχεδιάζουν δημοσίως την υποχρεωτική κατανομή, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής και της ιεράρχησης μεταξύ των βιομηχανικών χρηστών, καθώς και του διαμοιρασμού μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετό αέριο για να τροφοδοτηθούν όλοι.

Ο δηλωμένος λόγος είναι η επιτάχυνση της συσσώρευσης αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά το υπόλοιπο του καλοκαιριού, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα εισέλθουν στο χειμώνα με τις αποθήκες στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Στην πραγματικότητα, τα αποθέματα φυσικού αερίου αυξάνονται σχετικά γρήγορα και είναι ήδη πάνω από τον μακροπρόθεσμο εποχικό μέσο όρο στα περισσότερα κράτη μέλη και σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΕΕ28) ανέρχονταν στις 24 Ιουλίου σε 751 τεραβατώρες (TWh) σε σύγκριση με τον δεκαετή εποχικό μέσο όρο των 698 TWh.

Τα αποθέματα της ΕΕ28 αυξάνονταν με ρυθμό 5,11 TWh ανά ημέρα κατά τις επτά ημέρες έως τις 24 Ιουλίου σε σύγκριση με τον δεκαετή εποχικό μέσο όρο των 4,61 TWh.

Στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο κάτοχο αποθεμάτων, τα αποθέματα φυσικού αερίου των 161 TWh ήταν υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 145 TWh και αυξάνονταν με ρυθμό 0,6 TWh ανά ημέρα, σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 0,72 TWh ανά ημέρα.

Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και η Γερμανία ειδικότερα, είναι ήδη πιθανό να εισέλθουν στο χειμώνα με αποθέματα φυσικού αερίου άνω του μέσου όρου.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό εάν διακοπεί εντελώς η προμήθεια από αγωγούς από τη Ρωσία.

Οι αποθήκες της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις εποχιακές διακυμάνσεις της κατανάλωσης και όχι για να αντέχουν σε έναν στρατηγικό αποκλεισμό πολεμικού χαρακτήρα.

Οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ είναι σήμερα γεμάτοι στο 67% της μέγιστης χωρητικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του 67% στη Γερμανία, του 71% στην Ιταλία και του 76% στη Γαλλία.

Ωστόσο, η τρέχουσα αποθήκευση ισοδυναμεί μόλις με το 18% της ετήσιας κατανάλωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένου του 16% στη Γερμανία, του 18% στην Ιταλία και του 21% στη Γαλλία.

Ακόμα και αν οι χώροι αποθήκευσης μπορούν να γεμίσουν στο 90% ή περισσότερο του μέγιστου δυνατού, τα αποθέματα δεν μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες ημιεμποδίων για περισσότερο από μερικούς μήνες χωρίς να εξαντληθούν σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα ή να εξαντληθούν εντελώς.

Και αν οι αποθήκες διαρκέσουν μέχρι το χειμώνα του 2022/23, θα πρέπει να ανακατασκευαστούν πριν από το χειμώνα του 2023/24, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο υπό συνθήκες πολιορκίας.

Επομένως, ο ανομολόγητος λόγος για την πρόσφατη συζήτηση σχετικά με τις περικοπές κατανάλωσης και τα πιθανά δελτία είναι ότι η μεγάλης κλίμακας και διαρκής μείωση της ζήτησης είναι ο μόνος τρόπος για να αντέξουμε μια πιθανή πολιορκία του φυσικού αερίου.

Ο δημόσιος σχεδιασμός για μειωμένη κατανάλωση και υποχρεωτική κατανομή έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα και να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιχειρήσει μια πολιορκία εξ αρχής.

Σε περίπτωση που συμβεί ούτως ή άλλως, έχει ως στόχο να σκληρύνει την κοινή γνώμη για τις στερήσεις που θα ακολουθήσουν, συμπεριλαμβανομένης κάποιας σωματικής ταλαιπωρίας, σημαντικά υψηλότερων λογαριασμών κοινής ωφέλειας και σοβαρής οικονομικής συρρίκνωσης.

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron