Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Βιώσιμη ανάπτυξη της υγείας στη μεταπανδημική εποχή

Καθώς ο κόσμος εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο της πανδημίας του COVID-19, η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023

Η Εθνική Ασφάλιση Υγείας της Ταϊβάν (NHI) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καθολικής υγειονομικής κάλυψης, που προσφέρει οικονομική προστασία και πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα βασικών υπηρεσιών.
Η Εθνική Ασφάλιση Υγείας της Ταϊβάν (NHI) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καθολικής υγειονομικής κάλυψης, που προσφέρει οικονομική προστασία και πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα βασικών υπηρεσιών.

του Δρ. Hsueh Jui-yuan*

Καθώς ο κόσμος εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο της πανδημίας του COVID-19, η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται. Οι περισσότεροι περιορισμοί στα σύνορα έχουν αρθεί και η παγκόσμια διακυβέρνηση της υγείας έχει μετατοπιστεί από την αντιμετώπιση της πανδημίας στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη υγείας και ευημερίας για όλους και περαιτέρω την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) των οποίων η πρόοδος επηρεάστηκε από την πανδημία.

Η Ταϊβάν υποστηρίζει πλήρως τους ΣΒΑ που σχετίζονται με την υγεία και τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πράγματι, η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια πιο ανθεκτική και δίκαιη αλυσίδα εφοδιασμού υπηρεσιών υγείας, να διατηρεί ένα περιεκτικό και δίκαιο σύστημα καθολικής κάλυψης υγείας και να παρέχει πρόληψη και διαχείριση ασθενειών μέσω ενός ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η Ταϊβάν είναι πρόθυμη και ικανή να μοιραστεί την εμπειρία της στη δημιουργία μιας διατομεακής, καινοτόμου και ανθρωποκεντρικής προσέγγισης υγείας για να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί προς την υλοποίηση των ΣΒΑ που σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Ταϊβάν κατάφερε να μετριάσει αποτελεσματικά την εξάπλωση της νόσου, αξιοποιώντας το ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, το καλά εκπαιδευμένο αντι-πανδημικό προσωπικό και τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης, έρευνας και ανάλυσης. Το μοντέλο αντι-πανδημικής απόκρισης της Ταϊβάν περιλάμβανε μηχανισμούς εκ των προτέρων ανάπτυξης και ταχείας αντίδρασης. Άλλα μέτρα περιελάμβαναν πολιτικές ελέγχου των συνόρων, συντονισμένη διανομή ιατρικών πόρων και σύστημα μεταφοράς ασθενών για την πρόληψη και τον περιορισμό της πανδημίας σε μια εποχή που δεν ήταν διαθέσιμα εμβόλια και αντιιικά φάρμακα.

Ο λαός της Ταϊβάν έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του αντι-πανδημικού μοντέλου της Ταϊβάν φορώντας μάσκες, τήρηση κοινωνικής απόστασης, αποφεύγοντας τις πολυσύχναστες περιοχές, ακολουθώντας τους κανονισμούς καραντίνας και εμβολιάζοντας. Σε σύγκριση με τα 38 κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και τη Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν κατατάσσεται στην έκτη χαμηλότερη θέση σε ποσοστά θνησιμότητας και θνησιμότητας από COVID-19. Η Ταϊβάν κατατάσσεται επίσης στην τέταρτη υψηλότερη θέση για ποσοστά κάλυψης τουλάχιστον μίας δόσης εμβολίου COVID-19 και την τρίτη υψηλότερη όσον αφορά τους ενισχυτές εμβολίου που χορηγούνται.

Προαγωγή της υγείας για όλους

Πέρυσι, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ περιέγραψε πέντε προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι οποίες είναι η προαγωγή της υγείας, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η προστασία της υγείας, η ενίσχυση της προόδου και η απόδοση. Επιπλέον, η επίτευξη ευημερίας του ΠΟΥ: Ένα προσχέδιο παγκόσμιου πλαισίου για την ενσωμάτωση της ευημερίας στη δημόσια υγεία χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση προαγωγής της υγείας καταδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή του για την υγεία για όλους.

Η Ταϊβάν καθιέρωσε ένα καθολικό σύστημα ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης το 1995. Από τότε, η κυβέρνηση συνέχισε να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης ασθενειών και υγειονομικής περίθαλψης, ώστε οι άνθρωποι όλων των ηλικιών να μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα στην υγεία. Η Ταϊβάν παρέχει προγεννητικούς ελέγχους, έλεγχο διαβήτη κύησης, τεστ αναιμίας και τρεις υπερηχογραφικές εξετάσεις για τη μείωση των κινδύνων εγκυμοσύνης και την προώθηση της υγείας της μητέρας και του βρέφους. Για να βοηθήσει τα υπογόνιμα ζευγάρια και να μειώσει τις οικονομικές επιβαρύνσεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η κυβέρνηση συνέχισε να επεκτείνει τα επιδοτούμενα προγράμματα θεραπείας υπογονιμότητας. Η Ταϊβάν στοχεύει επίσης να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για το θηλασμό και να παρέχει προληπτική παιδιατρική υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση υγείας.

Επιπλέον, η Ταϊβάν έχει δημιουργήσει μια σειρά προγραμμάτων πρόληψης και διαχείρισης για μη μεταδοτικές ασθένειες. Για παράδειγμα, προγράμματα που στοχεύουν χρόνιες μεταβολικές ασθένειες βοηθούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου, παρέχοντας υπηρεσίες όπως καθοδήγηση διατροφής και άσκησης καθώς και πληροφορίες διακοπής του καπνίσματος και του καρπού betel για να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους να έχουν τον έλεγχο της υγείας τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες βελτιώνουν τη ζωή και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, που συχνά οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες. Η Ταϊβάν υποστηρίζει επίσης τον παγκόσμιο αγώνα κατά του καρκίνου και τον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο κατά 25 τοις εκατό έως το 2025. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, η Ταϊβάν επιδοτεί τους προληπτικούς ελέγχους του τραχήλου της μήτρας και τους εμβολιασμούς για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Τα εμβόλια HPV χορηγούνται σε κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών από το 2018. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, είχε επιτευχθεί ποσοστό κάλυψης 92,1%.

Καινοτόμος τεχνολογία και καθολική κάλυψη υγείας

Η Εθνική Ασφάλιση Υγείας της Ταϊβάν (NHI) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καθολικής υγειονομικής κάλυψης, που προσφέρει οικονομική προστασία και πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα βασικών υπηρεσιών. Η πανδημία COVID-19 βοήθησε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της ψηφιοποίησης στον τομέα της υγείας. Η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να προωθήσει την ψηφιακή υγεία και την καινοτομία για να βελτιώσει την προσβασιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για ένα πρόγραμμα NHI επόμενης γενιάς. Η Ταϊβάν έχει εισαγάγει καινοτόμες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιώντας συμβουλευτικές υπηρεσίες τηλε-υγείας σε πραγματικό χρόνο για ασθενείς που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και απομακρυσμένα νησιά, και διερευνά εφαρμογές για τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ταϊβάν εξέδωσε 13 άδειες εξαγωγής για τη φυτική της φόρμουλα NRICM101 (Taiwan Chingguan Yihau) για να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να καταπολεμήσουν την πανδημία. Η Ταϊβάν εφαρμόζει επί του παρόντος προληπτικά μέτρα για την εποχή μετά την πανδημία, όπως η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων και ενεργών φαρμακευτικών συστατικών για την αποφυγή μελλοντικών ελλείψεων φαρμάκων. Κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζεται κανείς με τη διεθνή κοινότητα, η Ταϊβάν θα μοιραστεί περαιτέρω καινοτόμες τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές με συνεργάτες σε όλο τον κόσμο για την προώθηση της καθολικής κάλυψης υγείας.

Η Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει, και η Ταϊβάν βοηθά

Η Ταϊβάν δεν έχει προσκληθεί στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας από το 2017. Τώρα που η πανδημία του COVID-19 υποχωρεί και ο διάλογος για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας παγκοσμίως επιταχύνεται, η Ταϊβάν δεν πρέπει να μείνει έξω. Η Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει και η συμπερίληψη της Ταϊβάν θα έκανε τον κόσμο πιο υγιή, πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο.

Η Ταϊβάν προτρέπει τον ΠΟΥ και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν την ένταξη της Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ως παρατηρητή, καθώς και την πλήρη συμμετοχή της Ταϊβάν στις συνεδριάσεις, τους μηχανισμούς και τις δραστηριότητες της ΠΟΥ. Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να εργάζεται με τον κόσμο για να συμβάλει στη διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος στην υγεία που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα του ΠΟΥ. Στο πνεύμα των ΣΒΑ, καμία χώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω — ειδικά όχι η Ταϊβάν, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια δημόσια υγεία.

*Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίωσης -57 νεκροί από πτώση ζαρντινιέρας

Από: EBR

Σε μια εξωτική χώρα πολύ μακριά από δω, το υπουργείο Κήπων και Ανθοστολισμού αποφάσισε να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της ακαλαισθησίας ενός κεντρικού κρατικού κτηρίου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron