Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Ανθεκτική, κόντρα στη συγκυρία, η αγορά πληροφορικής

Με θετικό πρόσημο, της τάξης του 4,8%, αναμένεται να κινηθούν το 2023 οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023

Πάντως, ενώ οι δαπάνες για Λογισμικό και Υπηρεσίες συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια σημαντική υποχώρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών για hardware και εξοπλισμό, καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοδότηση.
Πάντως, ενώ οι δαπάνες για Λογισμικό και Υπηρεσίες συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια σημαντική υποχώρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών για hardware και εξοπλισμό, καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοδότηση.

Η αγορά παραμένει ανθεκτική, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, με τις τεχνολογικές δαπάνες να αυξάνονται φέτος στα $3,27 τρισ.

Αν και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία της αγοράς, δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας που πλήττει καταναλωτές και επιχειρήσεις, οι επιδόσεις της αγοράς τεχνολογίας δείχνουν ότι ο κλάδος έχει αντισώματα στην κρίση.

Επωφελούμενη από τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική δέσμευση για επενδύσεις στο cloud, η αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής θα αναπτυχθεί το 2023 με ρυθμό της τάξης του 6%. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει ότι - κυρίως - οι μεγάλες εταιρείες παραμένουν δεσμευμένες σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού παρά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές αναταράξεις.

Σύμφωνα με σχετικό report της εταιρείας ερευνών IDC, η συνολική αύξηση των δαπανών Λογισμικού θα είναι σχεδόν 11%, κυρίως λόγω των εσόδων από το λογισμικό cloud, που θα τρέξει το 2023 με 19%. Πάντως, αυτή η επίδοση συνιστά επιβράδυνση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ανάπτυξη στην αγορά λογισμικού cloud, που ήταν της τάξης του 25%. Η δε αγορά του public cloud IaaS θα επιβραδυνθεί επίσης σε σύγκριση με πέρυσι (από 33% το 2022 σε 26% το 2023).

Ευαισθησία στο κόστος

“Οι επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα κόστους απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν ο πληθωρισμός βρισκόταν υπό έλεγχο. Οι προσπάθειες για ενοποίηση και έλεγχο των προϋπολογισμών του cloud, μαζί με την οικονομική αβεβαιότητα, σημαίνουν ότι οι προμηθευτές IT πρέπει να προσαρμοστούν σε πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης στη νέα αγορά στη μετά COVID-19 εποχή”, αναφέρει η ανάλυση της IDC.

Όπως, ωστόσο, προσθέτουν οι αναλυτές, “η συνεχιζόμενη διψήφια αύξηση των συνολικών δαπανών στο cloud οδηγεί σε ιστορικά επίπεδα ανθεκτικότητας τον κλάδο της τεχνολογίας”, σχολιάζει η ανάλυση της IDC.

Πάντως, ενώ οι δαπάνες για Λογισμικό και Υπηρεσίες συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια σημαντική υποχώρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών για hardware και εξοπλισμό, καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοδότηση. Η δε πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έχει προσθέσει μια γενική αίσθηση οικονομικής αβεβαιότητας.

“Τα υψηλότερα επιτόκια σε όλο τον κόσμο δημιουργούν σαφώς έναν αντίθετο άνεμο για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες φέτος. Οι κυβερνήσεις αντέδρασαν γρήγορα στις αρρυθμίες του τραπεζικού τομέα, αλλά όλα αυτά απλώς ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι μια ύφεση είναι ακόμα προ των πυλών”, τονίζει η IDC.

Υπό μεγάλη πίεση οι συσκευές

Οι δαπάνες για υπολογιστές θα μειωθούν κατά 12% φέτος, ενώ οι δαπάνες για περιφερειακό υλικό θα είναι πτωτικές κατά 3%. Η μικρή αύξηση, που υπάρχει στις δαπάνες hardware το 2023, επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στους προϋπολογισμούς παρόχων υπηρεσιών, που σχετίζονται με το cloud, αλλά αυτή η ανάπτυξη αναμένεται, επίσης, ασθενέστερη απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Οι δαπάνες για διακομιστές/αποθηκευτικό χώρο προβλέπεται να αυξηθούν κατά μόλις 2% φέτος, από 23% το 2022. Ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές cloud θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2023, οι δαπάνες για διακομιστές/αποθηκευτικό χώρο εκτός cloud θα μειωθούν κατά 7% φέτος.

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι καταναλωτικές αγορές αισθάνονται τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και της μείωσης της εμπιστοσύνης. Ενώ οι μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις στο cloud και στον ψηφιακό μετασχηματισμό παραμένουν ανθεκτικές και οι πάροχοι υπηρεσιών συνεχίζουν να επενδύουν σε υποδομές cloud, άλλοι τομείς της αγοράς πληροφορικής αντιμετωπίζουν επιβράδυνση, καθώς η μετά τον COVID αναταραχή συνεχίζει να διαταράσσει τα αποθέματα, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη ζήτηση”, καταλήγει η IDC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το κράτος του διχασμού

Από: EBR

Αν υπάρχει ενα κράτος στον κόσμο που με την ύπαρξή του και μόνο εκφράζει τον πολιτικό διχασμό, είναι σήμερα το Ιράν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Ο ρόλος της βιομηχανίας αδρανών υλικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης

Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές και την επακόλουθη σύσταση νέας Επιτροπής το φθινόπωρο, ο κλάδος των αδρανών υλικών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή

Οικονομία

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ιωάννης Γιώτης: Ελπίδα για την Ελλάδα η βιομηχανία επώνυμων τροφίμων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ξεκαθαρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική αγορά και ποιός ο ρόλος ενός κλάδου που απασχολεί 360000 εργαζόμενους

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron