Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Εκλογές 2023: Πάνω από είκοσι μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Πεντακομματική αναμένεται να είναι η Βουλή - Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα για το αποτέλεσμα

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023

Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, το προηγούμενο διάστημα, οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει πως η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές.
Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, το προηγούμενο διάστημα, οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει πως η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές.

του Γιάννη Κουτρουμπή

Λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας, και με την ενσωμάτωση των ψήφων να έχει φτάσει στο 99,59%, διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Σήμερα (22.05), δε, αναμένεται να ξεκινήσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει την πρώτη εντολή από την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, το προηγούμενο διάστημα, οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει πως η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και όπως όλα δείχνουν είναι πιθανό να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Πρώτη η ΝΔ σε 58 απο τις 59 περιφέρειες

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να είναι στην κορυφή σε 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες. Με ενσωματωμένο το 99,56%.Η ΝΔ επικρατεί με διαφορά που κυμαίνεται από 5,67% (Άρτας) έως 35,26% (Λακωνίας) από το δεύτερο κόμμα. Σε 54 εκλογικές περιφέρειες η διαφορά είναι διψήφια, ενώ σε 39-40 η απόσταση από το δεύτερο κόμμα είναι πάνω από 20 μονάδες.

Τις καλύτερες επιδόσεις έχει στις περιφέρειες Λακωνίας (49,78%), Δωδεκανήσου (49,93%), Κυκλάδων (47,51%), Α’ Πειραιώς (48,54%), Χίου (46,14%), Ευρυτανίας (45,17%), Σερρών (46,97%), Φωκίδας (46,23%), Καστοριάς (46,84%) και Καρδίτσας (46,34%). Τα χαμηλότερα ποσοστά έλαβε στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης (33,19%), Α’ Θεσσαλονίκης (34,14%), Αχαΐας (33,94%), Δυτικού Τομέα Αθηνών (34,46%) και Ξάνθης (35,91%).

Στη μόνη εκλογική περιφέρεια όπου δεν προηγείται είναι της Ροδόπης, στην οποία επικρατεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,19%. Σε 51 περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος και σε 7 καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Στη Ροδόπη καταγράφεται το καλύτερο ποσοστό του και ακολουθούν οι εκλογικές περιφέρειες Άρτας (31,76), Ξάνθης (26,47%), Αχαΐας (27,02%), Αιτωλοακαρνανίας (25,84%), Κεφαλληνίας (26,09%) και Φλώρινας (24,74%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά έλαβε σε Χίο (12,36%), Δράμα (13,89%), Λακωνία (13,79%), Κιλκίς (13,63%) και Σερρών (10,92%).

Ποιες είναι οι διαφορές των εκλογών του 2019 και του 2023

Λίγο πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο του 2019, οι οποίες διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, δίνοντας την δυνατότητα στην Νέα Δημοκρατία να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με βάση τα ποσοστά, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις δυνάμεις του, ενώ η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να φτάσει μία ανάσα πριν το 40%.

Από την άλλη, οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (21.05), έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εδώ παρατηρείται ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό που είχε λάβει το 2019 και μάλιστα χωρίς το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Από την άλλη, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν κατά δέκα μονάδες.

Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Την αύξηση των ποσοστών της πέτυχε και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ 25 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 3% που απαιτείται για να μπει στην Βουλή.

«Αύριο θα ακολουθήσω ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα» ανέφερε ο Μητσοτάκης

Συγκινημένος από το αποτέλεσμα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για καταλυτικά μηνύματα της κάλπης. «Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Το ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό. Μας ζήτησαν να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις για καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία και μία Ελλάδα ασφαλή» είπε, μεταξύ άλλων. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε κάτι παραπάνω σε σχέση με τη διερευνητική εντολή, λέγοντας πως «αύριο θα ακολουθήσω ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα». Ωστόσο, πρόσθεσε την πάγια θέση του ότι «τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια» και πως «τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν οι σταθερές κυβερνήσεις».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, ουσιαστικά, δεύτερες εκλογές, λέγοντας πως «όλοι καλούμαστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, για να έχει η πατρίδα έμπειρο χέρι στο τιμόνι της». Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό», αναφερόμενος στον αποψινό εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ, και επισήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή για έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας, εγκρίνοντας την επιλογή του ιδίου και της ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις συνταγματικές επιταγές αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του ότι η χώρα δεν μπορεί να εμπλακεί σε ατελέσφορα κομματικά παζάρια.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ενωτικά, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε όλους όσοι δίστασαν να κάνουν αυτή τη φορά το βήμα και τόνισε με νόημα πως με αυτοκριτική και την επιδίωξη για διαρκή βελτίωση θα βαδίσουμε προς την Ελλάδα του 2027. «Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ταυτόχρονα ανοίγει ένας άλλος, τον οποίο και θα διανύσουμε μαζί», είπε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα προόδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες» δήλωσε ο Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τηλεφωνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρην για τη νίκη του.

Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος, ωστόσο, δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς, δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου.

Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη.» 

*πρώτη δημοσίευση: Ιn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εκλογικά Συμπεράσματα

Από: EBR

«Παντοδύναμη κυβέρνηση ή συνετή και δημιουργική διακυβέρνηση»;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει η Ε.Ε.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ενέκριναν σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής για τους πρώτους κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οικονομία

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο

Σημαντική ενίσχυση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Μάιο στην Ελλάδα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron