Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

COVID-19: προτάσεις του ΕΚ για καλύτερη θωράκιση εναντίον μελλοντικών κρίσεων

Το Κοινοβούλιο ζητά να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και να θωρακιστούν τα εθνικά συστήματα υγείας απέναντι σε πιθανές μελλοντικές προκλήσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023

Εγκρίνοντας την έκθεση αυτή, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, καθώς και για την διασφάλιση ίσης πρόσβασης στην υγεία για όλους.
Εγκρίνοντας την έκθεση αυτή, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, καθώς και για την διασφάλιση ίσης πρόσβασης στην υγεία για όλους.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία COVID-19 (COVI) ανέλυσε τις συνέπειες της κρίσης, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβαν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της και διατύπωσε συγκεκριμένες συστάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν κενά και αδυναμίες στη δράση τους. Το Κοινοβούλιο συζήτησε την έκθεση την Τρίτη και ενέκρινε το κείμενο την Τετάρτη με 385 ψήφους υπέρ, 193 κατά και 63 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν έναν σαφή οδικό χάρτη με τέσσερις βασικούς πυλώνες δράσης: την υγεία, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, την κοινωνία και την οικονομία, καθώς και την παγκόσμια αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών πανδημιών.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες προτάσεις του Κοινοβουλίου είναι να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα των φαρμάκων, να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις από κοινού προμήθειες προϊόντων και να υπάρχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εποπτεία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο κάθε φορά που θεσπίζεται νομοθεσία έκτακτης ανάγκης. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την ΕΕ να αξιοποιήσει πλήρως τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάκαμψη προκειμένου να ενισχυθεί η ενιαία αγορά, ενώ ταυτόχρονα ζητούν να βελτιωθεί ο παγκόσμιος συντονισμός με όχημα την επικείμενη διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες.

Διαβάστε εδώ τις αναλυτικές συστάσεις του Κοινοβουλίου.

Δηλώσεις

Η πρόεδρος της επιτροπής COVI Kathleen Van Brempt (Σοσιαλδημοκράτες, Βέλγιο) δήλωσε: «Η επιτροπή μας αξιολόγησε διεξοδικά την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην ΕΕ. Έγινε σαφές ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται μόνο τα εργαλεία για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων πολιτικών, με σαφείς στόχους και οδικούς χάρτες. Πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να δρα γρήγορα, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Η ΕΕ πρέπει να αξιολογήσει διεξοδικά τον ρόλο της όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και να στηρίξει περισσότερο από ποτέ τη διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη, ιδίως με τους εταίρους μας στον Παγκόσμιο Νότο. Τώρα πια είναι σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει υπόψη της τις συστάσεις μας και να υποβάλει προτάσεις που θα διαμορφώσουν μια ΕΕ πιο ανθεκτική απέναντι σε κρίσεις και προκλήσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον».

Η εισηγήτρια της επιτροπής COVI Dolors Montserrat (ΕΛΚ, Ισπανία) δήλωσε: «Η έκθεση της επιτροπής COVI είναι αποτέλεσμα διαλόγου, συναίνεσης και σχολαστικής εξέτασης όλων των στοιχείων. Η αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην πανδημία ήταν υποδειγματική όσον αφορά την εξασφάλιση εμβολίων, τα κονδύλια του NextGenerationEU και την προετοιμασία για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την ΕΕ για να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας στον τομέα της υγείας, να διασφαλίσουμε ότι δεν παραμελούμε καμία ασθένεια και να βοηθήσουμε τα πλέον ευάλωτα άτομα στην κοινωνία. Πρέπει να στηρίξουμε την έρευνα, να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να διαμορφώσουμε έναν ανταγωνιστικό φαρμακευτικό κλάδο που θα ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα της υγείας».

Σχετικές πληροφορίες

Τον Μάρτιο του 2022 το Κοινοβούλιο συνέστησε την ειδική επιτροπή για την πανδημία COVID-19 (COVI) με εντολή να αντλήσει διδάγματα και να διατυπώσει συστάσεις για το μέλλον. Η επιτροπή δεν αξιολόγησε μόνο την εκστρατεία εμβολιασμού και τον αντίκτυπο της πανδημίας στα συστήματα υγείας, αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, τον αντίκτυπο στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, καθώς και τη διεθνή αντίδραση απέναντι στην πανδημία. Διοργάνωσε μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης μέσα από πολυάριθμες δημόσιες ακροάσεις, εργαστήρια και επιτόπιες αποστολές, στη διάρκεια των οποίων αντάλλαξε απόψεις με εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από θεσμικά όργανα της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, επιδημιολόγους, υπουργούς υγείας, φαρμακευτικές εταιρείες, εργαζομένους στον τομέα της υγείας και ερευνητές.

Εγκρίνοντας την έκθεση αυτή, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, καθώς και για την διασφάλιση ίσης πρόσβασης στην υγεία για όλους, όπως αυτές εκφράστηκαν στις προτάσεις 8(3), 8(4), 8(6), 10(2) και 12(12) των τελικών προτάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

*Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η τραγωδία Μακρόν (και πολιτικής)

Από: EBR

Το εμφανώς τραγικό πρόσωπο/ήρωας στο πολιτικό δράμα της Γαλλίας, ο κορυφαίος πρωταγωνιστής, είναι βεβαίως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Εντείνονται οι φόβοι για τον ήδη διογκωμένο προϋπολογισμό που έχει η Γαλλία, κίνδυνος να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ

Οικονομία

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Στην οικονομική σφαίρα μία πράξη, ένας θεσμός, ένας νόμος, παράγουν όχι μόνον ένα αποτέλεσμα αλλά μία σειρά αποτελεσμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron