Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην Έρευνα επιστρέφει 5 ευρώ στην κοινωνία

Σημαντική σχέση κόστους/οφέλους για την κοινωνία προσφέρουν οι επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024

Την καλή σχέση κόστους/οφέλους των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία για την ευρωπαϊκή κοινωνία υπογραμμίζουν τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης του προγράμματος “Ορίζων 2020”.
Την καλή σχέση κόστους/οφέλους των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία για την ευρωπαϊκή κοινωνία υπογραμμίζουν τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης του προγράμματος “Ορίζων 2020”.

της Νατάσας Φραγκούλη

Σημαντική σχέση κόστους/οφέλους για την κοινωνία προσφέρουν οι επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία. Πρακτικά, κάθε ευρώ σε κόστος, που συνδέεται με τις επενδύσεις στην Έρευνα, αποφέρει τελικά 5 ευρώ σε οφέλη για τους πολίτες.

Την καλή σχέση κόστους/οφέλους των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία για την ευρωπαϊκή κοινωνία υπογραμμίζουν τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης του προγράμματος “Ορίζων 2020”. Το “Ορίζων 2020” είναι το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. που διήρκεσε από το 2014 έως το 2020 με προϋπολογισμό σχεδόν €80 δισ., ενώ ο διάδοχός του είναι το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”.

“Οι μακροχρόνιες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο ενός πιο πράσινου και πιο έξυπνου μέλλοντος, καθώς και βασικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής κυριαρχίας της Ε.Ε. Το πρόγραμμα “Ορίζων 2020” κατέστησε δυνατές καίριες επιστημονικές ανακαλύψεις με απτό αντίκτυπο στη ζωή μας, από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ είχε ως αποτέλεσμα και ρηξικέλευθες καινοτομίες που ωφέλησαν τις επιχειρήσεις μας και την κοινωνία γενικότερα”, σχολίασε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα.

Οφέλη από το Horizon 2020

Το Horizon 2020 συνέβαλε σημαντικά στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας και οικονομίας της Ε.Ε. με ρίζες στη γνώση και την καινοτομία και ωφέλησε τους Ευρωπαίους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Το Horizon 2020 χρηματοδότησε περισσότερα από 35.000 έργα σε διάστημα επτά ετών, ενώ προσκλήσεις προσέλκυσαν πάνω από ένα εκατομμύριο μεμονωμένες αιτήσεις από 177 χώρες. Το πρόγραμμα διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και επένδυσε το 64,4% του προϋπολογισμού του στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το Horizon 2020, μαζί με τον προκάτοχό του FP7, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος κλιματικής επιστήμης στον κόσμο.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησε συγκεκριμένες λύσεις σε διάφορους τομείς, όπως νέες μεταφορές με καύσιμα υδρογόνου, εμβόλια mRNA, φωτονική και μικρο- και νανοηλεκτρονική. Σχεδόν 4.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και εμπορικά σήματα προέκυψαν από τη χρηματοδότηση του Horizon 2020. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας ξεχώρισε για την άνευ προηγουμένου υποστήριξή του σε δυνητικά πρωτοποριακές τεχνολογικές καινοτομίες και σε εταιρείες βαθιάς τεχνολογίας.

Το Horizon 2020 τροφοδότησε μια αξιοσημείωτη πρόσθετη αύξηση 20% στην απασχόληση και μια αύξηση 30% στον κύκλο εργασιών και στο σύνολο του ενεργητικού των συμμετεχουσών επιχειρήσεων σε σύγκριση με εκείνες που ήταν ανεπιτυχείς παρά τις εφαρμογές υψηλής ποιότητας.

Μακροπρόθεσμα, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει μια μέση ετήσια αύξηση €15,9 δισ. στο ΑΕΠ της Ε.Ε., συνολικού ύψους €429 δισ. την περίοδο 2014-2040.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η τραγωδία Μακρόν (και πολιτικής)

Από: EBR

Το εμφανώς τραγικό πρόσωπο/ήρωας στο πολιτικό δράμα της Γαλλίας, ο κορυφαίος πρωταγωνιστής, είναι βεβαίως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Γαλλία: Το φθινόπωρο θα δώσει το πρώτο τεστ η νέα κυβέρνηση – Τι φοβούνται οι αγορές

Εντείνονται οι φόβοι για τον ήδη διογκωμένο προϋπολογισμό που έχει η Γαλλία, κίνδυνος να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ

Οικονομία

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Αόρατες συνέπειες κακών αποφάσεων: Οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος

Στην οικονομική σφαίρα μία πράξη, ένας θεσμός, ένας νόμος, παράγουν όχι μόνον ένα αποτέλεσμα αλλά μία σειρά αποτελεσμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron