Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Χατζηδάκης στο Ecofin: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την ανάπτυξη για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής

«Η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι στόχοι συμπληρωματικοί. Όσο πιο δυνατή και ανταγωνιστική είναι μία οικονομία τόσο περισσότερους πόρους διαθέτει για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.»

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να αποδείξει τη συμπληρωματικότητα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε σε δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών στην Ελλάδα, που ενισχύουν τελικά τις κοινωνικές πολιτικές και σε δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να αποδείξει τη συμπληρωματικότητα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε σε δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών στην Ελλάδα, που ενισχύουν τελικά τις κοινωνικές πολιτικές και σε δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

«Η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι στόχοι συμπληρωματικοί. Όσο πιο δυνατή και ανταγωνιστική είναι μία οικονομία τόσο περισσότερους πόρους διαθέτει για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά οι κοινωνικές πολιτικές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μπορεί να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την πρόοδο». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και ECOFIN στις Βρυξέλλες.

Στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με θέμα τις κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, εκτός από τον κ. Χατζηδάκη, την Ελλάδα εκπροσώπησε επίσης η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να αποδείξει τη συμπληρωματικότητα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε σε δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών στην Ελλάδα, που ενισχύουν τελικά τις κοινωνικές πολιτικές και σε δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Ειδικότερα, όσον αφορά στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε:

–Στα προγράμματα για την κατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων 700.000 εργαζομένων και ανέργων, που πραγματοποιούνται με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και που αποτελούν το μεγαλύτερο πακέτο κατάρτισης που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα.

–Στη μεταρρύθμιση του συστήματος της διά βίου μάθησης, με την εισαγωγή του κανόνα της πληρωμής βάσει επιδόσεων.

–Στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

–Στους αυστηρότερους κανόνες που έχουν εισαχθεί, έτσι ώστε ωφελούμενοι της ΔΥΠΑ, να είναι μόνο αυτοί που το έχουν πράγματι ανάγκη (π.χ. εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για ορισμένα κοινωνικά επιδόματα).

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης τα μέτρα που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, επισημαίνοντας ότι πέρα από τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης συμβάλλουν ήδη στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση του προϋπολογισμού στην παιδεία και την υγεία.

Στη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του Eurogroup αναφορικά με το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης της Ενιαίας Αγοράς Κεφαλαίων (Capital Markets Union). «Τους τελευταίους μήνες ακούσαμε διεθνείς οργανισμούς και παράγοντες της αγοράς να μας επισημαίνουν ότι ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην εξεύρεση κεφαλαίων για ανάπτυξη. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις ως προς τον επιθυμητό βαθμό ενοποίησης. Και υπάρχουν και αντικειμενικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε το μήνυμά τους. Θα πρέπει να επιδείξουμε υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα επιθυμούσε μια πιο φιλόδοξη αντιμετώπιση τόσο για την Ενιαία Αγορά Κεφαλαίων στην Ευρώπη όσο και για την Τραπεζική Ένωση στην Ευρώπη, καθώς είναι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

*πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γιατί η γραφειοκρατία είναι κλοπή

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτήρηση όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ελλήνων, μήπως η ψηφιοποιήση των οικονομικών της δημόσιας επιλογής μας επιφυλάσσει τα χειρότερα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Γαλλία: Πώς κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Γαλλία: Πώς κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Μετά από μία τεταμένη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, 331 από τους 577 βουλευτές ψήφισαν το τέλος του Μισέλ Μπαρνιέ

Οικονομία

Η σχέση ανθρώπων-τεχνολογίας γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη με το ΑΙ

Η σχέση ανθρώπων-τεχνολογίας γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη με το ΑΙ

Σε έναν κόσμο, όπου η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, η εμπιστοσύνη αναδεικνύεται ως η νέα ισχυρή δυναμική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron