του Άγγελου Συρίγου*
Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ ύφαναν ένα παγκόσμιο πλέγμα σχέσεων μέσω οργανισμών, συμμαχιών, οικονομικών συμπράξεων, παροχής βοήθειας και στρατιωτικής παρουσίας. Το πλέγμα αυτό βοήθησε την Αμερική να κυριαρχήσει επί δεκαετίες.
Με το πέρασμα του χρόνου πολλά από αυτά τα βοηθήματα της κυριαρχίας των ΗΠΑ κατέστησαν οικονομικά ασύμφορα. Ο Τραμπ επιθυμεί πλέον να ξηλώσει το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του πλέγματος (με κάποιες τρανταχτές εξαιρέσεις, όπως τη χρήση του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος).
Θύμα αυτών των επιλογών είναι και η Ευρώπη. Επί δεκαετίες έχτισε την ευημερία και τους δημοκρατικούς της θεσμούς έχοντας αναθέσει την ασφάλειά της στην Αμερική. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού επί μήνες ξόρκιζαν την πιθανότητα επανόδου του Τραμπ στην εξουσία, τώρα τρέχουν βεβιασμένα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την άμυνα και την ασφάλεια της ηπείρου μας.
Η εικοσασέλιδη «Λευκή Βίβλος για την Άμυνα» προσπαθεί να θέσει κάποιες βάσεις, αφήνοντας όμως όλα τα σενάρια ανοιχτά για τη χρηματοδότηση, που είναι και το καίριο ζητούμενο.
Το δεύτερο στοίχημα του Τραμπ αφορά τη Ρωσία. Το 1972 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Κίσινγκερ ταξίδεψαν στο Πεκίνο και κατόρθωσαν να απομακρύνουν την Κίνα από την αγκαλιά της Ρωσίας. Ο Τραμπ προσπαθεί τώρα να κάνει το αντίστροφο: να απομακρύνει τη Ρωσία από την Κίνα. Θύμα αυτής της επιλογής δείχνει ότι θα είναι η Ουκρανία.
Προς το παρόν, πάντως, ο Τραμπ με τον Πούτιν συνομιλούν για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας ερήμην των Ουκρανών. Το πιο πιθανό είναι να επιτευχθεί εκεχειρία και στη συνέχεια ο Τραμπ να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις «λεπτομέρειες» μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
*O κ. Άγγελος Μ. Συρίγος είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής της Ν.Δ.