του Aθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Στο βαθμό που οι ανθρώπινες κοινωνίες θα γίνονται όλο και πιο μακροβιοτικές, η υγιεινή διατροφή θα είναι κύριος συντελεστής μιας καλής μακροζωίας.
«......Στον απόηχο της πρόσφατης πολιτικής διακήρυξης του ΟΗΕ για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα και την ψυχική υγεία, που θέτει τον νέο παγκόσμιο οδικό χάρτη έως το 2030, αναδεικνύεται η βαρύνουσα σημασία που έχουν διεθνώς η πρόληψη, η υγεία και η ισορροπημένη διατροφή,που είναι τομείς διαχρονικής προτεραιότητας για τη Βιομηχανία τροφίμων και Ποτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφή αποτελεί μια υπενθύμιση με διττή σημασία: αφενός ότι τα τρόφιμα του σήμερα προετοιμάζουν τη διατροφή του αύριο, αφετέρου ότι η συνεργασία αποτελεί προϋπόθεση για ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον......», υποστηρίζει η κυρία Βάσω Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Προσθέτει δε ότι ο ΣΕΒΤ, απαντώντας στις νέες διατροφικές ανάγκες και με στόχο την ευζωία των καταναλωτών, υποστηρίζει και υλοποιεί εδώ και
χρόνια δράσεις, συμβάλλοντας στη μετάβαση σε πιο πράσινα συστήματα διατροφής, που στηρίζουν την υγεία, θωρακίζουν την εμπιστοσύνη και προάγουν τη συνεργασία.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) πραγματοποιεί, μεταξύ άλλων, τρεις καθοριστικής σημασίας πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Κατά πρώτο λόγο, η συνεργασία αποτελεί θεμέλιο για την προώθηση της δημόσιας υγείας. Ο ΣΕΒΤ συνεργάζεται με την Πολιτεία, με Επιστημονικούς Φορείς και με κοινωνικούς εταίρους, ενώ συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Επιτροπή Διατροφής του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ο ΣΕΒΤ ενισχύει τη συμβολή του μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες, που αποδεικνύουν στην πράξη την υπεύθυνη στάση της Βιομηχανίας απέναντι στον καταναλωτή και την κοινωνία.
Στο επίκεντρο των ενεργειών του Συνδέσμου, βρίσκεται ο Κώδικας Αρχών για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία, που αντικατοπτρίζει τη συλλογική δέσμευση των μελών του για την προώθηση υγιεινών και ισορροπημένων επιλογών. Μέσα από τον Κώδικα, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση του πολυσύνθετου φαινομένου της παχυσαρκίας, προωθώντας υπεύθυνες πρακτικές σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.
Κεντρική δράση αποτελεί επίσης το Ελληνικό Pledge, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται από το 2021 με την υποστήριξη του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ). Το Ελληνικό Pledge είναι ένα κοινό πλαίσιο εθελοντικών δεσμεύσεων των επιχειρήσεων του κλάδου, με στόχο τη βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας και προβολής
τροφίμων και ποτών προς παιδιά κάτω των 13 ετών. Με αυτόν τον τρόπο, η Βιομηχανία συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, στηρίζοντας τη διαφάνεια και την υπεύθυνη επικοινωνία προς τα παιδιά.
Τέλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη και την επιθυμία των καταναλωτών για ακόμα περισσότερες ισορροπημένες επιλογές, η Βιομηχανία διευρύνει το φάσμα το προϊόντων διατροφής μέσω της Ανασύνθεσης. Τα τελευταία χρόνια, έχουν διατεθεί στην αγορά περισσότερες από 1.000 πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Είναι σαφές επίσης ότι ο ΣΕΒΤ, μέσω επενδύσεων που προωθούν την άνοδο της παραγωγικότητας, καταβάλει σοβαρές προσπάθειες και για την συγκράτηση της ανόδου των τιμών, με παράλληλη ενίσχυση της απασχόλησης.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κ. Ιωάννης Γιώτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, δήλωσε: «Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί θεμέλιο της ευζωίας. Στην ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, κάνοντας πράξη τη διαχρονική μας δέσμευση να διαθέτουμε υψηλής ποιότητας, ασφαλή και προσιτά προϊόντα, εργαζόμαστε συλλογικά και με συνέπεια προάγοντας ακόμα καλύτερα πρότυπα διατροφής για όλους»