Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Το άδειασμα ΔΗΜΑΡ και μπαρμπα-Φώτη

Δεν είναι καθόλου νωρίς να επισημανθούν τα παροιμιώδη λάθη του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, αλλά και η Σταλινική νοοτροπία που υπάρχει στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Είναι ίσως πολύ νωρίς ακόμα να γράψουμε επικήδειο για την εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ από το πολιτικό προσκήνιο.
Είναι ίσως πολύ νωρίς ακόμα να γράψουμε επικήδειο για την εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ από το πολιτικό προσκήνιο.

Του Φάνη Ζουρόπουλου*


Είναι ίσως πολύ νωρίς ακόμα να γράψουμε επικήδειο για την εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ από το πολιτικό προσκήνιο, ενός κόμματος που μόλις πρόσφατα πήρε 400.000 ψήφους και είχε αρχίσει να δίνει μία ελπίδα ότι μπορεί να επιβάλει μία νέα -αριστερή αυτή τη φορά- νοοτροπία στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ στο πως δηλαδή θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τις πελατειακές σχέσεις τους και να κυβερνούν με νέες μεθόδους. 

Εκτός αυτού οι 400.000 αυτοί πολίτες που έβαλαν την ΔΗΜΑΡ στη Βουλή ήταν ό,τι εκλεκτό και δημοκρατικό υπήρχε στον λεγόμενο αριστερό χώρο.

Όμως δεν είναι καθόλου νωρίς να επισημανθούν τα παροιμιώδη λάθη του αρχηγού της, Φ. Κουβέλη, που οδήγησαν την ΔΗΜΑΡ σ’ αυτό το ατιμωτικό τέλος, αλλά και η Σταλινική νοοτροπία που υπάρχει στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι τελικά και τόσο αδύναμη και μειοψηφική όσο θέλουν να την εμφανίζουν τα μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την στιγμή μάλιστα που μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο ο Λαφαζάνης και οι ομοϊδεάτες του προβάλουν όλο και πιο σκληρά τις «επαναστατικές» θέσεις τους αναγκάζοντας τον Τσίπρα σε συνεχείς αναδιπλώσεις, όπως με τον Φ. Κουβέλη, τον οποίο εξευτέλισε στην κυριολεξία συμπαρασύροντας στην ξεφτίλα και τους φουκαράδες τους βουλευτές του, την στιγμή που είχαν φθάσει έξω από την πόρτα της Κουμουνδούρου. 

Τελικά μόνο ο δικός μας ο Ν. Τσούκαλης κατόρθωσε να ψελλίσει δύο κουβέντες για το άδειασμα του Τσίπρα, οι υπόλοιποι εξαφανίστηκαν μέσα στη σιωπή που επικρατεί όταν η αριστερά ξεκαθαρίζει τα εσωτερικά της. 

(Πάλι καλά γιατί σε άλλες παλαιότερες εποχές το εσωτερικό ξεκαθάρισμα συνοδευόταν και με κυριολεκτικούς αποκεφαλισμούς).

Με λίγα λόγια και για να μην σας κουράζω, μέρες που είναι: 

Ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει μήνες τώρα με τον Κουβέλη σε μία συνεργασία ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να έφθανε και μέχρι την ολική ενσωμάτωση της πρώτης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αντάλλαγμα την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τον μπαρμπα-Φώτη ή την τιμητική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αν τα πράγματα έφθαναν στην εκλογή με την απόλυτη πλειοψηφία, όπως δεν αποκλείεται να γίνει.

Όμως, η σωστή πολιτικά κίνηση Τσίπρα - Κουβέλη, προσέκρουσε στην σκληρή νεοσταλινική πλευρά Λαφαζάνη, που αποκάλεσε όχι μόνο «άχρηστη», αλλά και «επικίνδυνη» την συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ προειδοποιώντας τον Τσίπρα να μην διανοηθεί να την φέρει σε ψηφοφορία. 

Και ο Τσίπρας μη έχοντας άλλη επιλογή προχώρησε στον Δημόσιο τελετουργικό εξευτελισμό του μπαρμπα-Φώτη και των φουκαράδων των βουλευτών του, που σκορπίστηκαν ανά την Επικράτεια μη αντέχοντας την ξεφτίλα!

Είναι κρίμα που τουλάχιστον ο μπαρμπα-Φώτης (γιατί οι βουλευτές του στέγη ήθελαν για να συνεχίσουν να υπάρχουν) δεν κράτησε «πισινή» και εκτέθηκε τόσο ανεπανόρθωτα. 

Γιατί δεν υπολόγισε τους Λαφαζανιστές και τους «γουναράδες» και δεν διέβλεψε το «κράτος εν κράτει» που έχουν εγκαταστήσει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που ενδιαφέρει τους Λαφαζανιστές είναι η ηττημένη αριστερά να έρθει στην εξουσία, παίρνοντας επιτέλους την ρεβάνς και από εκεί και πέρας ας πάει και το παλιάμπελο, δηλαδή η χώρα. 

Ο φουκαράς λοιπόν, ο δόλιος, ο καψερός ο μπαρμπα-Φώτης, θαμπωμένος από την ευκαιρία που του πρόσφερε στο πιάτο ο Τσίπρας (σαν κίνηση επαναλαμβάνω, θεμιτή και πολιτικά ορθή) έπεσε στην λούμπα και βρέθηκε στα σκουπίδια της ιστορίας (ούτε καν στο Πασοκικό χρονοντούλαπό της, όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας).

Ας πρόσεχε. Αριστερός πράμα, να μην υπολογίζει τις ίντριγκες, είναι όντως για τα σκουπίδια, την στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος έπαιξε ένα παρόμοιο έργο όταν αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε το δικό του. 

Και είναι δύο φορές λάθος όταν δεν υπολογίζεις που μπορούν να οδηγήσουν οι αριστερές επαναστατικές φαντασιώσεις κάποιων που ζουν ακόμα στο 1945.

Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιήσατε, αλλά στις 25 Ιανουαρίου πρώτο κόμμα μπορεί να είναι κάποιοι θεοπάλαβοι (π.χ. Τόλιος) που θα απειλούν να ανατρέψουν τον ρου της παγκόσμιας οικονομίας. Και το χειρότερο είναι ότι αν ο Τσίπρας δεν μπορεί να επιβάλει και μάλιστα προεκλογικά, έναν αριστερό μεγέθους του Κουβέλη, με ποιους θα πείσει τον Λαφαζάνη να συγκροτήσει το «προοδευτικό μέτωπο» που μας λέει κάθε ημέρα από τα μπαλκόνια και τα κανάλια, ότι θα κυβερνήσει;

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

Γνώμη

Η μεγάλη ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ για την καινοτομία και την επανεφεύρεση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, στην ουσία, αποκάλυψε πως θέλει να επανεφεύρει την κεντροδεξιά του 21ου αιώνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ και τα μέλη του ΠΟΕ συνάπτουν σημαντική συμφωνία για την απλούστευση του εμπορίου υπηρεσιών

Η ΕΕ και τα μέλη του ΠΟΕ συνάπτουν σημαντική συμφωνία για την απλούστευση του εμπορίου υπηρεσιών

Μια ομάδα 67 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, ολοκλήρωσε σήμερα τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία-ορόσημο με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στο εμπόριο υπηρεσιών

Οικονομία

Η Γερμανία δεν έχει περιθώρια για περισσότερη λιτότητα

Η Γερμανία δεν έχει περιθώρια για περισσότερη λιτότητα

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τετραγώνισαν τον κύκλο και υποσχέθηκαν να αποδεχθούν το όριο του χρέους

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron