Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Πρωτόγνωρες διαδικασίες για πρόεδρο και νέα κυβέρνηση

Έχουμε μπει ήδη στη φάση της πιο σύντομης προεκλογικής περιόδου, τουλάχιστον της μεταπολιτευτικής περιόδου, μιά και από τις 30 Ιανουαρίου που έγινε η θυροκόλληση για την διάλυση της Βουλής, «τρέχουν» μόνο 26 ημέρες ως τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου.

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

Αναλυτικά όλα όσα θα ζήσουμε μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί και μπούμε πάλι σε κανονικές πολιτικές συνθήκες.
Αναλυτικά όλα όσα θα ζήσουμε μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί και μπούμε πάλι σε κανονικές πολιτικές συνθήκες.

του Φάνη Ζουρόπουλου*

Έχουμε μπει ήδη στη φάση της πιο σύντομης προεκλογικής περιόδου, τουλάχιστον της μεταπολιτευτικής περιόδου, μιά και από τις 30 Ιανουαρίου που έγινε η θυροκόλληση για την διάλυση της Βουλής, «τρέχουν» μόνο 26 ημέρες ως τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου. 

Γεγονός που έκανε τα κόμματα να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν για να προλάβουν τις προθεσμίες και να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, αλλά και τους υποψήφιους που πρέπει να οργανώσουν κάτω από ασφυκτικές συνθήκες τις προεκλογικές τους καμπάνιες!

Ας δούμε όμως αναλυτικά και με την σειρά όλα όσα θα ζήσουμε μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί και μπούμε πάλι σε κανονικές πολιτικές συνθήκες (αν τελικά μπούμε):

Το αργότερο μέχρι 8 Ιανουαρίου οι πολιτικοί αρχηγοί υποχρεούνται να δηλώσουν στον Αρειο Πάγο το όνομα και έμβλημα του κόμματός τους ή των συνασπισμών με άλλα κόμματα. 

Το αργότερο μέχρι 9 Ιανουαρίου οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να πάνε στα Πρωτοδικεία για να γίνει η ανακήρυξή τους και στις 12 Ιανουαρίου τα κόμματα υποχρεούνται να καταθέσουν τους πλήρεις συνδυασμούς τους και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τους.

Οσον αφορά τους υποψήφιους από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, τους επιτρέπεται μόνο μία εμφάνιση σε πανελλήνιο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό και δύο εμφανίσεις σε ηλεκτρονικά μέσα που έχουν άδεια τοπικής εμβέλειας. 

Σ’ αυτές τις εκλογές επανέρχεται –ύστερα από πολλά χρόνια- η ελεύθερη κοινοποίηση των δημοσκοπήσεων, οι οποίες μπορούν να γίνονται μέχρι και την Παρασκευή (23 Ιανουαρίου) προ των εκλογών.

Τα πρωτόγνωρα θα αρχίσουν να γίνονται αμέσως μετά τις εκλογές:

Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, ο Κ. Παπούλιας (ο οποίος θα είναι πρόεδρος μέχρι τις 13 Μαρτίου του 2015) θα καλέσει στις 26 Ιανουαρίου τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και θα του αναθέσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Η εντολή ισχύει τρεις ημέρες και αν αποδειχθεί άκαρπη, ο Πρόεδρος θα την επιδώσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και αν ούτε τότε αυτή καρποφορήσει, θα την δώσει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. 

Αν και στις τρεις περιπτώσεις διαπιστωθεί αδιέξοδο, ο Πρόεδρος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς -που έχουν μπει στην Βουλή- και θα προσπαθήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. 

Αν αποτύχει και αυτό θα ορίσει πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα διαλύσει την Βουλή και θα προκηρύξει νέες εκλογές, με υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο εντολοδόχος υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Από εδώ και πέρα θα ζήσουμε τα πραγματικά πρωτόγνωρα:

Με βάση το Π.Δ. που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, στις 5 Φεβρουαρίου άσχετα αν έχει αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών- η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει και την επομένη (6 Φεβρουαρίου) να εκλέξει τον πρόεδρό της και τους αντιπροέδρους της. 

Αμέσως μόλις γίνει αυτό, πρέπει να αρχίσει η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας... Αν μέχρι τότε δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση, που είναι και το πιθανότερο, θα υπάρξει ο φαινόμενο μία Βουλή που θα τελεί υπό διάλυση να οφείλει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας!

Και το κερασάκι στην τούρτα θα είναι ότι στην διαδικασία αυτή που θα γίνεται για πρώτη φορά, η πρώτη ψηφοφορία απαιτεί 180 ψήφους ή δεύτερη 151 και αν δεν καρποφορήσει και αυτή, μετά από 5 ημέρες Πρόεδρος εκλέγεται ο έχων την σχετική πλειοψηφία, την οποία εννοείται ότι θα έχει το κόμμα που ήρθε πρώτο, χωρίς όμως αυτοδυναμία!

Εδώ υπήρχε και η (μυστική μέχρι πρόσφατα) συμφωνία Τσίπρα – Κουβέλη, να προσχωρήσει σύμπασα η ΔΗΜΑΡ με αντάλλαγμα ο μπάρμπα-Φώτης να βγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την σχετική πλειοψηφία των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πονηρός ο μπάρμπα-Φώτης, αλλά δεν υπολόγισε τους Λαφαζανιστές και τις κόκκινες συνιστώσες που ο Τσίπρας δεν είχε ενημερώσει για την κρυφή συμφωνία τους (η οποία αν δεν «πέρναγε» η Προεδρία για τον μπάρμπα-Φώτη θα τον έβαζε πρώτο στο Επικρατείας, υπήρχε και πλαν-Β δηλαδή!...), μ’ αποτέλεσμα να τον αναγκάσουν να αθετήσει τα συμφωνηθέντα και να βγεί να πεί ότι όλοι οι νεοεισερχόμενοι θα «βγουν να μαζέψουν σταυρούς», αδειάζοντας και τον μπαρμπά-Φώτη. 

Που το μόνο που του μένει τώρα, είναι να διοριστεί κλητήρας στα γραφεία της Κουμουνδούρου!... Αρκετά άλλωστε μας βασάνισε και ξευτίλισε και την ήπια (εννοείται) αριστερά.

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

Γνώμη

Η μεγάλη ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ για την καινοτομία και την επανεφεύρεση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, στην ουσία, αποκάλυψε πως θέλει να επανεφεύρει την κεντροδεξιά του 21ου αιώνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ και τα μέλη του ΠΟΕ συνάπτουν σημαντική συμφωνία για την απλούστευση του εμπορίου υπηρεσιών

Η ΕΕ και τα μέλη του ΠΟΕ συνάπτουν σημαντική συμφωνία για την απλούστευση του εμπορίου υπηρεσιών

Μια ομάδα 67 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, ολοκλήρωσε σήμερα τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία-ορόσημο με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στο εμπόριο υπηρεσιών

Οικονομία

Η Γερμανία δεν έχει περιθώρια για περισσότερη λιτότητα

Η Γερμανία δεν έχει περιθώρια για περισσότερη λιτότητα

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τετραγώνισαν τον κύκλο και υποσχέθηκαν να αποδεχθούν το όριο του χρέους

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron